Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Babiččina skororoláda od Kláry Hadašové

Michaela Plchová, foto archiv K. Hadašové

Středa, 3. srpna 2022

Babiččina skororoláda od Kláry Hadašové

Co by to bylo za léto bez pořádného moučníku, k létu mlsání prostě patří. Obrátili jsme se proto na Kláru Hadašovou, skvělou pekařku a autorku knih Domácí pekař a Domácí mlékař. Klára Hadašová má také svůj blog Co nového na kopci, kde najdete zajímavosti nejen o pečení a vaření, ale také o životě a hospodaření na kopci vůbec.

Maso, nebo zelenina?

Určitě zelenina.

 

Vaříš, pečeš intuitivně, nebo podle receptu?

Vařím intuitivně, ale často se nechám inspirovat fotkou jídla a u pečení už většinou podle gramáže a receptu.

 

Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?

Mám dvě – jablečný štrúdl a chleba s máslem. Tato dvě jídla se mi nepřejí a vždy po nich sáhnu raději než po teplém jídle, v tomto jsem trochu mimo pravidla.

 

Kam bys vzala svého muže na večeři?

Téhle otázky jsem se opravdu bála. U nás je to velmi jednoduché, někam, kam se dostaneme i jinak než autem, protože na jídlo se dostaneme vždy jen při jiné příležitosti (na kole, běžmo nebo s těžkým a velkým batohem na zádech při čekání na dopravu domů), než že bychom vyloženě vyrazili navštívit restauraci. Je tedy tak nějak už zažité, že to musí být něco trochu nekonvenčního a vstřícné prostředí. Můj muž upřednostní jídlo spíše nekomplikované, ale kvalitní a dobré. Určitě jakoukoli italskou kuchyni, vegetariánský hamburger a hranolky se zeleninou na tisíce způsobů. Více ocení místo – jakýkoli stánek poblíž paraglidové startovačky bude mít větší úspěch než kvalitní restaurace a padák doma.

 

Jaký recept čtenářům představíš?

Ráda bych představila skvělou roládu, na kterou mám recept od babičky a odjakživa ji miluji pro její nenáročnost a neuvěřitelnou rychlost. Pokud se ozve návštěva a člověk má doma potřebné suroviny, roládu zvládne připravit do servírovací podoby za méně než 20 min. Pokud si zvolí složitější verzi, tedy skororoládu, tam musí počítat chvíli s rozležením, ale to je jediný čas, který přípravu navýší.

Na těsto rolády je třeba: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 100 g solamylu, 2 lžičky prášku do pečiva a dvě polévkové lžíce kakaa a také nezbytný papír na pečení a ovoce.

Na náplň rolády je třeba 250 ml smetany ke šlehání, nebo lze použít následující suroviny na jemný krém 250 g Mascarpone, 200 g zakysané smetany, 300 g řeckého jogurtu a 1 vanilkový cukr (žádný další cukr). Při variantě, kterou necháváme rozležet, používáme vždy krém, nikoliv šlehačku.

Postup je velmi jednoduchý: ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme kakao, prášek do pečiva a škrob. Než začneme šlehat, již rozpalujeme troubu na 250 °C. Poté vyložíme plech papírem na pečení a těsto na papír rozetřeme stěrkou. Vložíme do zcela rozehřáté trouby a pečeme 6 min – někdy je po této době prostředek ještě vyboulený a po propíchnutí špejlí je vidět, že není zcela upečený. V takovém případě přepneme troubu na horkovzduch a dopékáme ještě 1–2 min.

Vyndáme z trouby, připravíme si na stůl mokrou vyždímanou utěrku a nejprve stáhneme papír i s upečeným těstem na utěrku tak, aby na ní ležel právě papír. Po chvíli těsto otočíme vzhůru nohama – těstem na utěrku a papír z těsta lehce stáhneme.

V případě rolády v tento okamžik rolujeme těsto i s utěrkou, a necháme zabalené, dokud těsto nevychladne, po vychladnutí rozbalíme, odstraníme utěrku, potřeme šlehačkou nebo krémem, zabalíme, dozdobíme zvenku a posypeme ovocem.

V případě dezertu necháme na utěrce vychladnout celý plát těsta (nezabalujeme) Poté si připravíme formu na biskupský chlebíček, položíme ji na plát těsta a uřízneme z těsta pruhy žádoucí šíře.

Postupně vkládáme do formy vyložené pečicím papírem pruh těsta, našlehanou hmotu z Mascarpone, smetany, jogurtu a vanilkového cukru a ovoce. Toto vše opakujeme, dokud není forma plná. Část náplně i ovoce si schováme na ozdobení vyklopeného dezertu po rozležení a vyklopení.

Dezert dobře upěchujeme rukou a vložíme do lednice přes noc.

Ráno formu převrátíme, stáhneme z dezertu papír, potřeme zbytkem náplně a posypeme ovocem.

 

Recept najdete v Domácím pekaři na straně 272, nebo ZDE, nebo na videu,

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)