Broumovsko - regionální produkt na vánočních trzích
Lokální producenty bude možné aktuálně potkat na vánočních trzích – první se koná v sobotu 14. 12. v klášteře v Polici nad Metují, druhý v neděli 15. 12. v klášteře Broumov.
V kraji pískovcových skal a barokních památek funguje značka regionálních produktů od roku 2011. Značkou se pyšní potravinářské i řemeslné výrobky z celých hranic Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Do svých výrobků zde lidé vkládají srdce a kromě toho, že produkují skvělé věci, se také snaží zvelebovat a rozšiřovat místa vzniku – své farmy, dílny, výrobny a pořádají skvělé akce. Za všechny můžeme zmínit třeba Farmářské slavnosti na ekofarmě Bošina ve Vernéřovicích nebo workshopy, výstavy a ukázky řemesel ve Žďáru nad Metují, o které se stará paní Ines Šťovíčková z Cechu panen rukodělných.
Oblíbená jídla
O gastronomii Broumovska toho víme velmi málo a to proto, že po druhé světové válce se tu vystřídalo obyvatelstvo. Zdejší gastronomie byla ovlivněna německou, polskou a typickou středočeskou kuchyní.
Jako v celém Královéhradeckém kraji, tak i tady na Broumovsku a Policku se hojně pěstovaly luštěniny, obilniny a především brambory. Z hrachu se připravovala tzv. pučálka, naklíčený hrách opečený na másle s cukrem, což byl velmi oblíbený pokrm u dětí.
Jednou z hlavních složek pokrmů byl chléb, ten se pekl v každé domácnosti. Podával se k polévkám a kaším. Jedl se s tvarohem nebo domácím sýrem. Často se opékal na kamnech. Chléb byl uctívanou surovinou, což zmiňuje třeba tato tradice: narozené dítě se pokládalo do ošatky na pečení chleba a položilo se pod stůl, aby mělo dostatek chleba po celý život.
Oblíbeným jídlem se staly v 19. století bramboráky, kterým tu dodnes říká Kramfleky. Většinou nebyly připravovány z těsta s moukou a vejci, hmotu tvořily jen nastrouhané brambory, které se propojí díky působení bramborového škrobu. Takto připravené těsto se opékalo na kamnech. Pokud se těsto peklo na plechu v troubě, říkalo se pokrmu Strouhanec a podával se nakrájený na kostičky s kysaným zelím.
Tradiční vánoční tabule a zvyky
Nynější tradiční pokrm – bramborový salát a obalený kapr, se začal objevovat u nás až v 19. století. Na Broumovsku se Vánoce nesly ve znamení sušeného ovoce. Sušené křížaly ze švestek, jablek a hrušek se připravovaly jak na sladko, tak naslano. Ze sušených švestek se vyráběla i tmavá omáčka. Štědrovečerní tabule se skládala z bezmasých jídel a švestková omáčka se podávala s buchtami nebo knedlíky. Také se podávalo kyselo polité rozškvařeným máslem, knedlíky se sušeným ovocem a knedlíky s houbami. Knedlíky se nepřipravovaly ovšem z brambor, jak jsme zvyklí dnes, ale jen z vody a mouky. Na Bezděkově se jim do dnes říká „Hop do vody“ a často se podávají s opečenými houbami a rozehřátým máslem.
Typickou stavbou Broumovska jsou statky. Zvykem o Vánocích bývalo navařit hrách, vložit ho do misky a syn nebo dcera s tou miskou museli skákat po světnici, aby koně byli zdraví. S večeří sedala ke stolu hospodyně a ta během večeře nesměla od stolu odejít, aby husy dobře seděly. U večeře nechyběly ani houby, které měly v budoucím roce ochraňovat před nemocemi. Na Policku se zase na sníh okolo stromů rozmisťovaly slupky a zbytky jídla. Oblíbeným cukrovím byly tzv. zázvorky, které se musely péct několik týdnu před Vánoci, aby změkly.
Na Adventním trhu v broumovském klášteře v neděli 15. 12. potkáte některé z našich producentů:
Ateliér Anežčino
V ateliéru se pro vás vyrábí: vlněné, háčkované čelenky, nákrčníky, rukavice, šátky, háčkované dekorace, plstěné z ovčí vlny, náušnice z chirurgické oceli (drátu) – s ovčí vlnou a dřevěnými korálky, plstěné náramky, záložky a spousta dalších produktů. Paní Gabriela si dokonce v dubnu dodělala tkalcovský kurz v Domě pod Jasanem. Ten slouží nejen jako muzeum, ale také jako místo, kde se z muzeálních tradic stávají díky pravidelným kurzům živé dovednosti.
Drátované výrobky a kreativní sady od Lenky Vítkové Kozárové
Lenka Vítková Kozárová začala drátovat před 15 lety. Pro všechny, kdo chtějí drátování vyzkoušet a jsou i úplní začátečníci nebo malé děti (od 5let) připravila „Drátkovací sady“. Sada obsahuje 3 drátovací obvody, slabý drát na obdrátování, korálky na zdobení a podrobný návod. V sadách se nejvíce objevují srdíčka, kytičky, zvířátka, vánoční nebo velikonoční motivy. Zastihnout ji můžete také v jejím obchůdku Lenka v Polici nad Metují.
Kujalina Design
Babička říkávala, že každý z nás má svého strážného anděla a měla pravdu. U nás na Broumovsku jich máme hned několik. Úžasná a energická Aneta tvoří anděly technikou macramé (drhání). Používá bavlnu výhradně od českých dodavatelů a dřevěné závěsy doplňuje dřívky z broumovských lesů. Inspiraci našla v barokní architektuře našeho regionu.
Broumovsko – regionální produkt
Kde lze regionální produkt Broumovska zakoupit? Jak poznáte, že ho v obchodě mají? Na dveřích prodejny je umístěna modrá nálepka s logem „Broumovsko – regionální produkt“, kterou vidíte dole pod článkem. Jsme součástí asociace regionálních značek
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
Hlavním cílem regionálního značení je zviditelnit jednotlivé regiony (jak tradiční, známé např. svou zachovalou přírodou, zdravým prostředím, lidovými tradicemi, nebo i "nové" či zapomenuté) a upozornit na zajímavé produkty, které zde vznikají.
Systém regionálního značení výrobků a služeb je koordinován na národní úrovni Asociací regionálních značek, z.s. V Broumově je zastoupen Agenturou pro rozvoj Broumovska a přímo jejím koordinátorem.
Značení je určeno jak návštěvníkům regionů, kterým dovoluje objevovat region a užívat si jeho atmosféru novým netradičním způsobem, tak i místním obyvatelům, kteří mohou nákupem značených výrobků podporovat „své“ místní výrobce.
Článek byl publikován za podpory projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj a marketing značky Broumovsko regionální produkt“ (24RRD30-0007)