Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Magazín
  • Broumovsko - regionální produkt na vánočních trzích

Broumovsko - regionální produkt na vánočních trzích

Kateřina Agnolozzi, foto archiv, placená propagace

Čtvrtek, 12. prosince 2024

Broumovsko - regionální produkt  na vánočních trzích

Lokální producenty bude možné aktuálně potkat na vánočních trzích – první se koná v sobotu 14. 12. v klášteře v Polici nad Metují, druhý v neděli 15. 12. v klášteře Broumov.

V kraji pískovcových skal a barokních památek funguje značka regionálních produktů od roku 2011. Značkou se pyšní potravinářské i řemeslné výrobky z celých hranic Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Do svých výrobků zde lidé vkládají srdce a kromě toho, že produkují skvělé věci, se také snaží zvelebovat a rozšiřovat místa vzniku – své farmy, dílny, výrobny a pořádají skvělé akce. Za všechny můžeme zmínit třeba Farmářské slavnosti na ekofarmě Bošina ve Vernéřovicích nebo workshopy, výstavy a ukázky řemesel ve Žďáru nad Metují, o které se stará paní Ines Šťovíčková z Cechu panen rukodělných.

 

Oblíbená jídla

O gastronomii Broumovska toho víme velmi málo a to proto, že po druhé světové válce se tu vystřídalo obyvatelstvo. Zdejší gastronomie byla ovlivněna německou, polskou a typickou středočeskou kuchyní.

Jako v celém Královéhradeckém kraji, tak i tady na Broumovsku a Policku se hojně pěstovaly luštěniny, obilniny a především brambory. Z hrachu se připravovala tzv. pučálka, naklíčený hrách opečený na másle s cukrem, což byl velmi oblíbený pokrm u dětí.

Jednou z hlavních složek pokrmů byl chléb, ten se pekl v každé domácnosti. Podával se k polévkám a kaším. Jedl se s tvarohem nebo domácím sýrem. Často se opékal na kamnech. Chléb byl uctívanou surovinou, což zmiňuje třeba tato tradice: narozené dítě se pokládalo do ošatky na pečení chleba a položilo se pod stůl, aby mělo dostatek chleba po celý život.

Oblíbeným jídlem se staly v 19. století bramboráky, kterým tu dodnes říká Kramfleky. Většinou nebyly připravovány z těsta s moukou a vejci, hmotu tvořily jen nastrouhané brambory, které se propojí díky působení bramborového škrobu. Takto připravené těsto se opékalo na kamnech. Pokud se těsto peklo na plechu v troubě, říkalo se pokrmu Strouhanec a podával se nakrájený na kostičky s kysaným zelím.

 

Tradiční vánoční tabule a zvyky

Nynější tradiční pokrm – bramborový salát a obalený kapr, se začal objevovat u nás až v 19. století. Na Broumovsku se Vánoce nesly ve znamení sušeného ovoce. Sušené křížaly ze švestek, jablek a hrušek se připravovaly jak na sladko, tak naslano. Ze sušených švestek se vyráběla i tmavá omáčka. Štědrovečerní tabule se skládala z bezmasých jídel a švestková omáčka se podávala s buchtami nebo knedlíky. Také se podávalo kyselo polité rozškvařeným máslem, knedlíky se sušeným ovocem a knedlíky s houbami. Knedlíky se nepřipravovaly ovšem z brambor, jak jsme zvyklí dnes, ale jen z vody a mouky. Na Bezděkově se jim do dnes říká „Hop do vody“ a často se podávají s opečenými houbami a rozehřátým máslem.

Typickou stavbou Broumovska jsou statky. Zvykem o Vánocích bývalo navařit hrách, vložit ho do misky a syn nebo dcera s tou miskou museli skákat po světnici, aby koně byli zdraví. S večeří sedala ke stolu hospodyně a ta během večeře nesměla od stolu odejít, aby husy dobře seděly. U večeře nechyběly ani houby, které měly v budoucím roce ochraňovat před nemocemi. Na Policku se zase na sníh okolo stromů rozmisťovaly slupky a zbytky jídla. Oblíbeným cukrovím byly tzv. zázvorky, které se musely péct několik týdnu před Vánoci, aby změkly.

 

Na Adventním trhu v broumovském klášteře v neděli 15. 12. potkáte některé z našich producentů:

Ateliér Anežčino

V ateliéru se pro vás vyrábí: vlněné, háčkované čelenky, nákrčníky, rukavice, šátky, háčkované dekorace, plstěné z ovčí vlny, náušnice z chirurgické oceli (drátu) – s ovčí vlnou a dřevěnými korálky, plstěné náramky, záložky a spousta dalších produktů. Paní Gabriela si dokonce v dubnu dodělala tkalcovský kurz v Domě pod Jasanem. Ten slouží nejen jako muzeum, ale také jako místo, kde se z muzeálních tradic stávají díky pravidelným kurzům živé dovednosti.

Drátované výrobky a kreativní sady od Lenky Vítkové Kozárové

Lenka Vítková Kozárová začala drátovat před 15 lety. Pro všechny, kdo chtějí drátování vyzkoušet a jsou i úplní začátečníci nebo malé děti (od 5let) připravila „Drátkovací sady“. Sada obsahuje 3 drátovací obvody, slabý drát na obdrátování, korálky na zdobení a podrobný návod. V sadách se nejvíce objevují srdíčka, kytičky, zvířátka, vánoční nebo velikonoční motivy. Zastihnout ji můžete také v jejím obchůdku Lenka v Polici nad Metují.

Kujalina Design

Babička říkávala, že každý z nás má svého strážného anděla a měla pravdu. U nás na Broumovsku jich máme hned několik. Úžasná a energická Aneta tvoří anděly technikou macramé (drhání). Používá bavlnu výhradně od českých dodavatelů a dřevěné závěsy doplňuje dřívky z broumovských lesů. Inspiraci našla v barokní architektuře našeho regionu.

 

Broumovsko – regionální produkt

Kde lze regionální produkt Broumovska zakoupit? Jak poznáte, že ho v obchodě mají? Na dveřích prodejny je umístěna modrá nálepka s logem „Broumovsko – regionální produkt“, kterou vidíte dole pod článkem. Jsme součástí asociace regionálních značek

Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Hlavním cílem regionálního značení je zviditelnit jednotlivé regiony (jak tradiční, známé např. svou zachovalou přírodou, zdravým prostředím, lidovými tradicemi, nebo i "nové" či zapomenuté) a upozornit na zajímavé produkty, které zde vznikají.

Systém regionálního značení výrobků a služeb je koordinován na národní úrovni Asociací regionálních značek, z.s. V Broumově je zastoupen Agenturou pro rozvoj Broumovska a přímo jejím koordinátorem.

Značení je určeno jak návštěvníkům regionů, kterým dovoluje objevovat region a užívat si jeho atmosféru novým netradičním způsobem, tak i místním obyvatelům, kteří mohou nákupem značených výrobků podporovat „své“ místní výrobce.

 

Článek byl publikován za podpory projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj a marketing značky Broumovsko regionální produkt“ (24RRD30-0007)

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)