Ježíšek z Broumovska
Na Broumovsku existuje regionální značka pro produkty, která zaručuje kvalitu, jedinečnost a šetrnost k přírodnímu prostředí. Potvrzuje původ a výjimečnost těchto výrobků. V našem regionu máme nyní 29 výrobců a rozdáno bylo 33 certifikátů. Obdarujte své blízké originálními dárky od místních producentů.
Připomeňme si: Dne 4. prosince slaví svátek svatá Barborka. Věřilo se, že pokud nezadaná dívka utrhne větvičku většinou ze třešně, z višně nebo jabloně, a ta na Štědrý den vykvete, dívka se do roka vdá. Aby se věštba naplnila, musely dívky pro větvičky již brzy ráno, když se první sluneční paprsek dotkl špiček stromů. Větvička se musela uříznout ze stromu staršího deseti let a pak nezbývalo než čekat.
V předvečer 6. prosince navštěvuje muž s bílým vousem - často v doprovodu čerta a anděla děti. Ty buď obdaruje, nebo je napomene, protože po celý rok nebyly hodné. Pokud se Mikuláš nedostaví osobně, lze za oknem nalézt pytlíky naplněné sladkostmi.
Nezapomeňme na Lucinky! Právě v jejich den se nesmělo šít, příst ani tkát. Pokud by dívka pravidla porušila, Lucka by jí naplnila velký koš prázdnými vřeteny a ona by je musela všechny obratem napříst. Říká se také, že Lucie oblečena v bílém chodívala po vesnici a kontrolovala, zda mají ženy v domácnosti uklizeno. Proto ji někdy na obrázcích můžete vidět s metlou nebo vařečkou.
Vánoční tabule a zvyky
Nynější tradiční pokrm (bramborový salát a obalený kapr) se začal objevovat u nás až v 19. století. Na Broumovsku se Vánoce nesly ve znamení sušeného ovoce. Sušené křížaly ze švestek, jablek a hrušek se připravovaly jak na sladko, tak na slano. Ze sušených švestek se vyráběla i tmavá omáčka. Štědrovečerní tabule se skládala z bezmasých jídel a švestková omáčka se podávala s buchtami nebo knedlíky. Také se podávalo kyselo polité rozškvařeným máslem, knedlíky se sušeným ovocem a knedlíky s houbami. Knedlíky se nepřipravovaly ovšem z brambor, jak jsme zvyklí dnes, ale jen z vody a mouky. Na Bezděkově se jim dodnes říká „hop do vody“ a často se podávají s opečenými houbami a rozehřátým máslem.
Typickými stavbami Broumovska jsou statky. Zvykem o Vánocích bývalo navařit hrách, vložit ho do misky, se kterou syn nebo dcera museli skákat po světnici, aby koně byli zdraví. S večeří sedala ke stolu hospodyně a ta během večeře nesměla od stolu odejít, aby husy dobře seděly. U večeře nechyběly ani houby, které měly v budoucím roce ochraňovat před nemocemi. Na Policku se zase na sníh okolo stromu rozmisťovaly slupky a zbytky jídla. Oblíbeným cukrovím byly tzv. zázvorky, které se musely péct několik týdnů před Vánoci, aby změkly.
Proč vám popisujeme tyto tradice? Protože chytří lidé kupují místní výrobky! Firma Pejskar nabízí adventní salám – skvělá pochoutka k čekání na Ježíška. Kvíčerovská pekárna nabízí lahodné cukroví. Nevíte, co darovat? Kupte poukazy do Jízdárny v Hejtmánkovicích, do farmy Wenet, do Muzea papírových modelů anebo i do Muzea Merkur. Tatínkovi se hodí bavlněná taška, která pojme několik lahviček piv (vyzkoušeno). Babičce se hodí ponožky od Ines Šťovíčkové. Mamince zase malovaný hrneček z Lidové dílny 322! A co pro děti? Pohádky nebo zpěvník z broumovského dolíku. Pro kluky třeba stavebnice Merkur. Holky si můžou z drátovací sady vytvořit srdíčka i kytičky. Inspirujte se na www.broumovsko.cz/region/regionalni-produkt.