Co si naši žáci uvaří, to si také sní
Vzhledem k velkému zájmu o informace o středních školách přinášíme přepis rozhovoru s Vlastou Drobnou ze Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově s odloučeným pracovištěm v Teplicích nad Metují, který minulý týden odvysílal Český rozhlas Hradec Králové.
Budeme si povídat o jídle, servírování, ale také o studování řemesel a lásce k oboru. Ze Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově, která má odloučené pracoviště v Teplicích nad Metují, k nám do studia v Hradci Králové přijela Vlasta Drobná.
Je pro vás dobré jídlo s kvalitní obsluhou důležité?
Rozhodně. Dobré jídlo je pro mě velmi důležité. Když přijdu do restaurace, tak chci nejen dostat dobré jídlo, ale to jídlo musí i hezky vypadat. A potěší mě i profesionální obsluha. A když nebude profesionální, tak alespoň, aby byla milá a příjemná.
Vaše škola je oborově velmi pestrá. Když se zaměříme na obory, kde hraje roli jídlo, tak vychováváte studenty, kteří třeba budou společenské trendy určovat. Máte tedy zapálené studenty?
Pravděpodobně někteří naši absolventi budou moderní trendy určovat. Poznáme to podle toho, že většinou už když u nás studují tříletý obor, jsou rozhodnuti, že jednou chtějí mít svoji restauraci nebo provozovnu. A my, kantoři nebo zaměstnanci školy, když jezdíme po dovolených nebo výletech po vlastech českých, tak se nám velmi často stává, že nás v restauracích a kavárnách obsluhují právě naši absolventi. A to je velmi příjemné. Já bych řekla, že obě strany z toho mají radost. Co víc si přát než potkávat naše šikovné absolventy v praxi.
Studuje u vás víc chlapců nebo dívek?
Je to tak půl napůl. Samozřejmě v řemeslných oborech je víc chlapců. Ale měla bych takovou perličku. Loni nám obor truhlář vystudovaly dvě dívky. Takže teď někde po světě běhají dvě šikovné truhlářky, které se vyučily u nás.
Co je podle vás to nejdůležitější, aby studenti ve svém oboru uspěli?
U řemeslných oborů je velmi důležitá pracovitost. Dále také píle, šikovnost a snaha učit se novým věcem. Je prima, když je student navíc otevřený. Když jednoduše něco neví, když něčemu nerozumí, aby se nebál zeptat. To vidím jako takový základ.
Máte někoho, kdo dosáhl výraznějšího úspěchu při některých soutěžích?
Tak to víte, že máme. Žáky posíláme do soutěží velmi rádi, prim hrají hlavně ty kuchařské, barmanské a také řemeslné. Většinou se nám podaří dobře umístit. Z toho máme velkou radost. Jezdíme na krajská i celorepubliková klání. V poslední době jsme přidali i soutěže ekonomické, logické či literární, jako je Památník Terezín nebo Komenský a my.
Co soutěže typu MasterChef nebo Peče celá země? To jsou velmi mediálně sledované soutěže, tak přispívají i k zájmu o profesi a studium u vás?
Televizní soutěže jistě nějakou roli hrají. Naši učitelé odborného výcviku je sledují podobně jako někteří zapálení studenti. V hodinách o nich diskutují a občas jim pustí i nějaké videjko.
Mnohým se určitě líbí vaše poukazování na detail. Platí to i u oblečení, které je u vás v kuchyni jednotné?
Oblečení je pro nás velmi důležité a je samozřejmě jednotné. Protože máme rádi tradice, tak sázíme na bílou barvu. Naši mladí kuchaři mají tedy bílé kalhoty a bílý rondon. Bílá je prostě barvou čistoty. Chceme žáky od začátku studia naučit, že kuchař má být čistý za všech okolností.
Dostanou se vaši studenti i k nějakým netradičním surovinám?
Naši žáci pracují i s netradičními nebo exotickými potravinami. Neříkám, že vždy, ale občas se k nich dostanou. Konkrétně třeba argentinské hovězí, s tím se setkávají ve chvíli, kdy se učí minutky. Dále mě napadá třeba kaki nebo mango. Tyto suroviny studenti zpracovávají například do omáček nebo je používají v různých dezertech.
Předpokládám, že co si studenti uvaří, tak si také mohou ochutnat a sníst.
Doslova a do písmene, přesně, jak to říkáte. Naši žáci totiž mají praktická cvičení, my tomu lidově říkáme „laborky“ a tam se učí vařit. A co si tam uvaří, tak si sní. Někdy máme štěstí i my ve sborovně, když zbude, rádi ochutnáváme. Žáci jsou také zvyklí nosit si s sebou krabičky a přebytky si odnášejí domů. Rodiče potom vidí, co jejich dítě umí a jestli se posouvá někam dál.
Máte i zahraniční exkurze či stáže?
Ano, v době předcovidové rozhodně, byl to hlavně Londýn, Paříž, Drážďany. Tyto exkurze jsou velmi žádané, proto se nám bohužel občas stává, že musíme i některé žáky odmítnout. Jsou to skvělé akce.
Hodně se mluví také o regionálních zdrojích, že je potřeba podporovat regionální výrobce a dodavatele. Učíte tento přístup i vaše studenty?
Regionální potraviny jsou pro nás důležité, a tak s nimi žáky seznamujeme. Používáme je v už zmíněných „laborkách“, ale nejen to. Snažíme se organizovat exkurze do okolních biofarem a sýráren. Žáci vidí na vlastní oči, jak se dobytek pase volně na louce, jak vypadá biomaso ve srovnání s normálním masem…
Kolik dohromady máte studentů na vaší škole?
Před několika lety došlo v rámci optimalizace ke sloučení dvou škol, teplické a trutnovské. Takže v těchto našich školách máme nyní něco přes 300 studentů.
Kromě oborů zaměřených na hotelnictví máte i řemeslné obory, jako truhlář, tesař, zedník, instalatér. Je o ně dostatek zájemců?
Je to obor od oboru. Například o obor instalatér je obrovský zájem. Tam jsme už museli zájemce dokonce odmítat. Na druhou stranu, zedníků bychom chtěli více. Těch máme nedostatek. A co se týká gastronomických oborů, tak nejatraktivnějším oborem je cukrář, o cukrařinu je poslední dobou značný zájem.
Jak nalákat nové žáky? Proč by měli chtít studovat řemeslo?
Lákáme je akcemi jako Gastroden, tedy den otevřených dveří, děláme pro ZŠ různé workshopy, ukazujeme jim, že práce může i bavit, být zajímavá. Dále nabízíme pro zájemce i řadu kurzů: barmanský, baristický nebo kurz studené kuchyně.
Zmínila bych ještě třeba Projekt ERASMUS. Naši žáci se díky němu dostali o prázdninách do světa, konkrétně do hotelů na Sardinii, Itálie, v Německu. V rámci projektu Edison u nás opakovaně týden pobývalo několik studentů z celého světa (ČÍNA, KOREA, UKRAJINA….). Učili naše žáky anglicky, seznamovali je se svojí zemí, kulturou. To je myslím skvělé lákadlo pro naše budoucí žáky.
Vlasta Drobná ze Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie se sídlem v Trutnově a Teplicích nad Metují dnes byla hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Děkujeme.