Řekl bych, že pojem „zlaté české ručičky“ se začíná vytrácet
.jpg)
V Páteční štafetě odpovídá Jan Rouče, majitel společnosti R-Aqua.
Tomáš Čipera: Zeptal bych se majitele společnosti R-Aqua s.r.o. Jana Rouče, jak přinesl do Broumova zajímavou, pro region netradiční výrobu a jaký má zvuk česká kvalita práce a spolehlivost u zahraničních odběratelů?
Jan Rouče: Děkuji Tomášovi za štafetový kolík i za otázku. Naše firma se zabývá výrobou zařízení na úpravu vody se specializací na reverzní osmózy pro výletní zaoceánské lodě. Zjednodušeně řečeno odsolujeme mořskou vodu. S touto prací jsem začínal v roce 1999 v zahraničí. V roce 2003 jsme měli první provozovnu v Broumově. Za více než 25 let jsme vyrobili zařízení do stovek zaoceánských lodí, ale i do několika hotelů v zahraničí. Netradiční výroba v našem regionu to určitě je. Důležitější, než jak se do Broumova dostala, je, že zde i do budoucna zůstala. V roce 2015 před stavbou vlastní výrobní haly jsem se vážně rozhodoval, zda stavět v Broumově nebo dále v kraji. Nakonec jsem se rozhodl pro Broumov i přes logistické problémy s výrobou spojené.
Česká kvalita práce a spolehlivost je u zahraničních odběratelů, myslím, ceněná stejně jako každá jiná kvalitně odvedená práce. Pravdou je, že bylo hodně náročné se u zahraničních odběratelů dlouhodobě prosadit. Otázkou je, jak dlouho dokážeme tuto vysokou úroveň udržet? Pojem „zlaté české ručičky“ se podle mě začíná vytrácet. Na trhu práce chybí mladí lidé, kteří jsou ochotni se věnovat řemeslu. V naší firmě potřebujeme zaměstnance, kteří jsou manuálně zruční, jazykově vybavení, ochotní cestovat a pracovat na profesním rozvoji. Tato kombinace je velice složitá.
Co Vás těší na Broumovsku?
Na Broumovsko se přestěhovala moje rodina, když mi bylo 7 let. Rodiče chtěli, abychom žili a vyrůstali na venkově. Ač je život na Broumovsku někdy složitější, především kvůli horší dostupnosti, tak jsem jim za to vděčný. Žiji uprostřed nádherné přírody, z domu vidím Kamennou bránu v Martínkovicích. Příroda Javořích hor mi učarovala. Byl jsem na mnoha místech na světě a viděl mnoho krásných míst, ale nikdy bych neměnil. Mám velice rád atmosféru malého města, kde se zná téměř každý s každým a vůbec nepostrádám odtažitost lidí z velkých měst.
Jaký je Váš největší kulturní zážitek v poslední době?
Na kulturu mi mnoho času v poslední době nezbývá. Mám početnou rodinu a ve volném čase se snažím věnovat pohybu s rodinou. Nicméně koncert Eda Sheerena v Hradci Králové byl silným zážitkem. Zajímavý zážitek byl také koncert skupiny Laura a její tygři v klubu Eden. Opět mi ukázal, že hudba skutečně spojuje všechny bez rozdílu věku a profese.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo, a pokud nám prozradíte, i Váš největší jídelní prohře
Jsem v jídle velice konzervativní. Ochutnal jsem mnoho jídel po celém světě a nikdy nedám dopustit na českou kuchyni. Nejraději mám vepřové maso na jakýkoli způsob. Pokud je tedy knedlo, vepřo, zelo jídelním prohřeškem, tak budiž. Nemohu zapomenout a nezmínit nedávno navštívený steakový večer v Centru Walzel. Menu bylo kulinářským zážitkem a děkuji farmě BioBýk pana Kříže a šéfkuchaři Pavlu Netíkovi za excelentní menu od předkrmu přes steak, omáčky až k vínu, které se k menu podávalo.
Kdybyste se mohl kohokoli na cokoli z Broumovska zeptat, koho a na co byste se zeptal?
Vzhledem k tomu, že pan Rouče se vzdal položení další otázky, ptá se redakce Našeho Broumovska. Otázka směřuje k Haně Colby ze Strategické rady regionu Broumovska: Má kraj ve spolupráci s obcemi a městy provozovat i takové linky veřejné dopravy, které nejsou výrazně obsazeny cestujícími, aby zajistil dostatečnou dopravní obslužnost a také příležitost cestovat ve večerních hodinách například za kulturou, zábavou apod.?