
Kráčím ve stopách rodinné řeznické tradice
- Páteční štafeta
- - Pátek, 12. září 2025
V Páteční štafetě odpovídá Martin Špreňar, řezník a uzenář z Broumova. Celý článek
V Páteční štafetě odpovídá Martin Špreňar, řezník a uzenář z Broumova. Celý článek
Radim Vít nás vede k samotnému lomu. Stoupáme vzhůru vedle obrovského zařízení na zpracování kamene a teprve teď se před námi otevírá srdce lomu. Veliký prostor, kde se právě těží. V patře lomu pracuje bagr a odtěženou horninu nakládá do korby auta. Když kolem nás náklaďák profrčí, jen se zvíří prach.
Lom v Rožmitále je tak trochu skryté místo. Ani u vstupu ještě člověk netuší, co ho čeká za další zatáčkou. Jdeme po prašné cestě mírně vzhůru, občas nás mine veliký vůz naložený kamenem. U začátku naučné stezky Lom Rožmitál se krajina poprvé otevírá: tady byl kdysi kopec, dnes již odtěžený. O kousek dál, pod lesem, stojí přízemní dřevěná budova – zázemí pro lidi, kteří v lomu pracují. Jedním z nich je Radim Vít, strojník a řidič, který v lomu pracuje už pět let. Obsluhuje velké stroje, vozí kámen a nakládá ho zákazníkům. „My tu vlastně přetváříme přírodu,“ říká.
Rada města Broumova by měla dnes na svém zasedání schválit vítěze druhého kola výběrového řízení na post městského architekta. O pozici se ucházelo sedm architektů, kteří představovali porotě své vize pro Broumov a byla to vzácná příležitost vyslechnout si jejich návrhy ohledně směřování rozvoje města.
Prázdniny jsou pryč a i naše Nedělní toulky se vrátily z dovolené! Dnes vás vezmeme na nádhernou procházku po vršku stolové hory nad polským Karłówem. Vydejte se s námi na Nárožník (Narożnik) a tak zvanou Horu Smrti. Do míst s krásnými výhledy přes skalní cimbuří a také jednou, ne úplně dávnou, temnou historií.
Když se řekne houby, většina z nás si vybaví voňavý les po dešti, košík plný hříbků a podzimní procházky. Česká tradice houbaření je silná a pro mnoho lidí představuje oblíbený způsob relaxace i spojení s přírodou. Houby jsou ale mnohem víc než jen kulinářská radost houbařů. Už tisíce let se využívají jako přírodní léčivo, zdroj síly a prostředek k dosažení dlouhověkosti.
V Páteční štafetě odpovídá Pavel Netík, šéfkuchař restaurace Švejk v Centru Walzel.