Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Knihu o divadelním představení HRA-NIC-e pokřtí její autoři v broumovském klášteře

Knihu o divadelním představení HRA-NIC-e pokřtí její autoři v broumovském klášteře

KATEŘINA OSTRADECKÁ

Sobota, 30. července 2016

Knihu o divadelním představení HRA-NIC-e pokřtí její autoři v broumovském klášteře

V pondělí 1. srpna od 18 hodin se v Kreslírně broumovského kláštera uskuteční křest knihy HRA-NIC-e, jejíž předlohou je úspěšné stejnojmenné divadelní představení o Broumovsku.

Křest knihy HRA-NIC-e se uskuteční za přítomnosti autorky knihy Renaty Putzlacher, režiséra hry Radovana Lipuse a herců, v jejichž podání zazní pasáže z nové publikace, ale také scénky a písně, které jsou nedílnou součástí hry. Renata Putzlacher přečte i úryvky ze své čerstvě vydané knihy V kavárně Avion, která není, v níž se zmiňuje i o Broumově a HRA-NIC-i. Vstupné na křest bylo stanoveno na symbolických 20 korun.

"Vydání knihy HRA-NIC-e se propojilo s českým vydáním mé knihy V kavárně Avion, která není, jež vyšla v roce 2013 v polštině. Česká verze je trochu jiná, i proto, že končí v Broumově, kde jsme loni připravovali naše představení a zážitky byly tak silné, že jsem je musela popsat. To určilo i to, jak bude kniha HRA-NIC-e vypadat. Na knize jsem pracovala od začátku roku, musela jsem především korigovat text hry HRA-NIC-e, který se během zkoušek měnil; mj. jsme zkrátili část věnovanou poválečné době, protože hra by byla příliš dlouhá. O nešťastném 20. století se ve spojení s Broumovskem a jeho traumaty napsalo už tolik knih a článků, že jsme chtěli poukázat spíše na to, co je pozitivní a co spojuje, ne rozděluje. Také jsem se rozhodla, že budu některé postavy nebo scény komentovat," vysvětlila autorky knihy a inscenace, spisovatelka a polonistka Renata Putzlacher.

HRA-NIC-e je hudebně-divadelní projekt mapující (nejenom) tisíciletou historii Broumovska. Příběh HRA-NIC-e vypráví o nutnosti vlastního zakotvení a získání kořenů, o hranicích na mapách i v lidských srdcích. Je také pokusem pohlédnout na události minulé s nostalgií i s humorem. V inscenaci kromě dobové hudby znějí také skladby Jiřího Pavlici a písně Karla Plíhala. Kromě profesionálních tvůrců se na představení podílejí i místní amatérští herci.

"Diváci se nás během přestávek nebo po představení ptali na různé věci, třeba proč máme na scéně indiána nebo duryňské kozy a já na to odpovídám. Také vysvětluji, proč naším průvodcem po Broumovsku je hronovský rodák Alois Jirásek a připojuji zajímavé citáty z jeho díla. Kolegyně produkční, která už četla počítačovou verzi knihy, mi napsala, že jí ve škole Jiráska trochu zprotivili, ale díky hře a komentářům si k němu opět našla cestu. Také se nám spousta divaček zamilovala do Emericha Ratha a muži říkali, že to musel být úžasný člověk, tak jsem i jemu věnovala část komentářů. Kladní hrdinové bývají na jevišti nudní, náš divadelní Emerich naštěstí takový není – je to lokální patriot, hrdina i vtipálek, baví i dojímá k slzám. Také jsem je měla v očích, když jsem stála u pamětní desky na jeho domě nebo v Rathově (Pánské) pasáži v Praze. Našlo se v knize místo i pro komentáře diváků, pro osobní dojmy, které nám posílali.

V závěru knihy vysvětluji, proč mám i po roce od premiéry pocit, že jsem na Broumovsku zanechala kousek své duše. Prošla jsem Broumovský klášter (s iniciátorem a mecenášem projektu Janem Školníkem a s celým naším úžasným týmem) od sklepů až po kruchtu kostela sv. Vojtěcha, viděla jsem celou broumovskou skupinu kostelů, navštívila jsem všechny hřbitovy a díky stovkám fotografií a vzpomínkám se tam často vracím. Do knihy se všechny fotografie nevešly, ale doufám, že se v knize HRA-NIC-e podařilo zachytit něco z atmosféry našeho projektu. Divadlo je pomíjivé, kniha zůstává - už vidím spokojený výraz režiséra Radovana Lipuse, oba máme takové památky rádi - a chci za ni i za tu krásnou šanci poděkovat," dodává Renata Putzlacher.

Inscenace HRA-NIC-e, jejíž realizaci finančně podpořilo Ministerstvo kultury, již šestkrát vyprodala divadelní sál Dřevník v zahradě broumovského kláštera a mezi diváky se těší velké oblibě. Sedmá a osmá repríza této hry se uskuteční 31. července a 2. srpna od 19 hodin v sále Dřevník broumovského kláštera. Předprodej vstupenek buď online na webu kláštera v kalendáři akcí, nebo osobně v klášterní kavárně Café Dientzenhofer.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)