Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Loutkové divadlo BRUM hrálo v klášterním Dřevníku
banner

Loutkové divadlo BRUM hrálo v klášterním Dřevníku

MIROSLAV ŠMÍD

Čtvrtek, 2. června 2016

Loutkové divadlo BRUM hrálo v klášterním Dřevníku

Po delší odmlce o činnosti loutkového souboru BRUM Broumov, jsem si domluvil návštěvu s principálem divadla Zdeňkem Benešem, který mne také informoval o zkoušení nové hry Jirka s kozou, a která byla již ve stádiu příprav k prvnímu uvedení. Název může být trochu zavádějící, ale ve skutečnosti se jedná o pohádku K. J. Erbena.

Do podoby loutkového představení byla zpracována členy souboru divadla BRUM Broumov. Autorem textů a hudby je Renata Kolářová a Hana Buchtová. Jedná se o kolektivní zpracování a na jeho dílčích úpravách se podíleli všichni členové divadla. Po dopracování všech podrobností se začalo se zkouškami s použitím loutek a stavěním jednotlivých scén. Příprava na veřejné vystoupení probíhala v rámci programu Máme rádi Broumovsko za podpory o.p.s. Pro rozvoj Broumovska. Ta umožnila hlasové nahrávky v nahrávacím studiu kláštera Broumov, za vydatné pomoci technika Jakuba Šleise. Jak takové zkoušky probíhají je zřejmé i z několika mála ukázek, kdy se musí vychytat každý pohyb loutky tak, aby ladil s textem.

Premiéra hry byla plánovaná do multifunkčního, koncertního a divadelního sálu Dřevník kláštera Broumov, a to pro děti 1. a 2. ročníků broumovských škol. Příprava tohoto představení není jediná od doby, kdy se hrálo 21. listopadu 2015 v rámci projektu Noc divadel. Pohádka Kouzelná perlička se hrála ve foyer Městského divadla a byla spojena s výstavou loutek. Další představení této pohádky bylo zahráno i 9. února 2016 jako veřejné odpolední představení o jarních prázdninách. Loutkový soubor má nastudované i další hry jako Čertimlýn, Čarovný kvítek, Ženich pro čertici, Čertova kniha, O bílé paní, Mlýn pod Černou stezkou a O zahradníkovi.

Jednotlivé pohádky se hrají podle výběru v prostorách loutkového divadla BRUM, které je umístěno v Klubu ROK. Pro děti z dětského domova se hrají všechna představení zdarma. Jedno z dalších plánovaných představení je 25. června 2016, kdy se bude hrát ve foyer divadla v Broumově v rámci broumovské pouti, a hrát se budou Broumovské pověsti. Nyní se ale už pojďme podívat na výše uvedenou premiéru Jirka s kozou.

Obou představení se zúčastnilo asi 200 dětí. Před začátkem bylo pro děti připraveno krátké pásmo vyprávění Renaty Kolářové o historii a vzniku tohoto loutkového divadélka. V další části pak byly dětem představeny druhy loutek, se kterými se hraje, jejich výroba i způsob vodění. I tady se projevila zvídavost dětí, kdy padaly dotazy jeden za druhým, kdo loutky dělá, z čeho jsou vyrobeny, kdo loutky obléká a kdo na ně šije, jak loutky pohybují rukama a nohama. Pak již následovalo vlastní představení i s přestávkou na změnu kulis.

Děj pohádky se začíná odehrávat v době, kdy Jirka, syn pastýře se rozhodne rozesmát princeznu v jednom království. Na cestu dostal od své matky kozu, a ta byla taková, když on řekl, kozo, drž, že každého, kdo šel kolem, se držela, a ten pak u ní musel zůstat. Postupně potkal tři chasníky. Jeden z nich měl nohu na rameně, druhý měl prkýnko na očích a třetí měl láhev pod paží a místo zátky na ní držel palec. Princezna, která vyhlédla z okna a viděla, kdo všechno se ke koze přilepil, se rozesmála. Ovšem král Jirkovi nechtěl princeznu dát, protože je prostého původu, jedině když splní všechny úkoly. Za pomoci kamarádů úkoly splní a na zámku, když viděli, že to jinak nepůjde, princeznu dostal. Potom ho oblékli do pěkných královských šatů a byla svatba.

V závěru nechyběl ani potlesk, který vyjádřil spokojenost a poděkování za hezké představení. Po samotném představení přišli členové souboru mezi děti s loutkami, aby se s nimi rozloučily. Hned se utvořily hloučky a vyptávání pokračovalo a nebralo konce. Nechyběly ani zápisy do kroniky o spokojenosti dětí s tímto představením.

Zdroj www.mareniceaokoli.blog.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)