Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Malé letní divadlení
banner

Malé letní divadlení

Čtvrtek, 12. srpna 2010

Malé letní divadlení

První festivalový den byl slavnostně zahájen na nádvoří Benediktinského kláštera v Broumově. Diváci a herci byli přivítáni na již 5. ročníku Malého letního divadlení. Zahajovacím představením bylo představení Plné kapsy šutrů od divadelního souboru Amadis Brno.

Tento herecký koncert pro dva herce, z nichž každý ztvárňuje hned šest různých rolí, napsala zkušená herečka a scénáristka Marie Jones.
V malém irském městečku se natáčí z mnoha dalších amerických velkofilmů. V průběhu filmu se setkávají dva místní „ztracenci“ Charlie Conlon (Josef Širhal) a Jake Quinn (Ondřej Buchta), jejich životy jsou jeden velký průšvih, a proto doufají, že by se mohli zkusit prosadit ve filmu a zkusit tak svůj život pozměnit k lepšímu. Ač se jedná o jednu z nejlepších současných komedií, našli jsme v ní i mnoho okamžiků k zamyšlení a malé osobní tragédie, které zná snad každý z nás. Podívali jsme se do zákulisí, kde se často odehrávají mnohem zajímavější příběhy než na filmovém plátně.
Laskavá a inteligentní komedie přilákala 85 diváků.
 
Druhý festivalový den
 
Druhý festivalový den jsme mohli spatřit hned dvě divadla, která jsme bohužel kvůli nepříznivému počasí museli přestěhovat do Městského divadla.
Hned odpoledne jsme mohli vidět představení pro děti Pejsek a Kočička od Malého Vinohradského divadla z Prahy. Děti se z představení dozvěděly, že existují výjimky mezi psy a kočkami, o kterých se říká, že se zrovna v lásce moc nemívají. Tenhle Pejsek a Kočička od Josefa Čapka spolu nejen bydlí a hospodaří, ale pořád si na něco hrají. V tomto představení mohly děti vidět, jak spolu ti dva posílali dopis do Nymburka, jak se takové psaní posílá nebo jak nalézt cestu do domečku zapadaného sněhem. Smích 139 dětí s maminkami se rozléhal po celém divadle.
 
Večer diváci shlédli komedii Aby bylo jasno od Fanny Agentury v profesionálním podání. Celé představení je o jednom velkém nedorozumění. Ginny (Veronika Nová) si našla nového přítele Grega (Otto Kallus). Greg najde krabičku od cigaret, kde je napsaná adresa, kterou nezná. Ginny nenapadne nic jiného než se vymluvit, že tam bydlí její rodiče. Ginny a Greg se tak nezávisle sejdou v domě starších manželů Sheily (Dana Homolová) a Filipa (Jan Rosák). Ginny tam jede ukončit svůj vztah s Filipem, jejím bývalým šéfem a Greg proto, aby tam poznal Filipa a Sheilu, o kterých si myslí, že jsou Ginny rodiče. Komedie, která by se mohla jmenovat Jeden o koze, druhý o voze nenechala jediného diváka bez úsměvu. Představení vidělo 77 diváků.
 
Třetí festivalový den
 
Třetí festivalový den přivítala tentokrát scéna na nádvoří Benediktinského kláštera agenturu Sophia Art s představením Koza aneb kdo je Sylvie v podání Kateřiny Macháčkové, Karla Soukupa, Adama Tomka a Tomáše Turka.
Edward Albee napsal velice chytrou tragikomedii nastavující zrcadlo každému z nás a částečně řešící problém negativního vlivu bulváru na významné osobnosti. Silně nadčasové dílo, které nenechalo nikoho klidným a mezi diváky zvedalo živé diskuze. Vlastně se jednalo o: „MÍRNĚ PIKATNÍ PŘÍBĚH TÝKAJÍCÍHO SE KAŽDÉHO Z NÁS, ZAKÁZANÝ PRO PURITÁNY A NEVHODNÝ PRO DĚTI“
Pikantní tragikomedii shlédlo 160 diváků.
 
Čtvrtý festivalový den
 
Čtvrtý festivalový den byl v romantickém duchu o lásce, která je mocnější než všechna nenávist a milování mocnější než kletba. Divadlo pohádka z Prahy mělo možnost si zahrát na nádvoří Benediktinského kláštera představení Radúz a Mahulena.
Poetický příběh, který sepsal Julius Zeyer a nazval jej pohádkou. Pohádku o síle lásky, která se dokáže postavit nenávisti, lásky, která dokáže přemoci zlou kletbu, lásky která vždy byla, je a snad i stále bude, nezbytná v celém našem životě vidělo 63 lidí.
 
Pátý festivalový den
 
Pátý festivalový den jsme mohli vidět příběh o lásce s detektivní zápletkou nebo detektivní příběh s milostnou zápletkou z českolipské katovny v XVI. století. Představení Ještě že nejsem kat z repertoáru divadla Agnez z České Lípy jsme bohužel kvůli počasí museli přestěhovat do Městského divadla.
Petr, student vyloučený z bohosloveckého semináře, se měl stát katem. Protože však neměl o takové práci ani ponětí, ujímá se jeho „výchovy“ katovka Magdalena. Úsměvný styl hry podtrhovaly písně Petra Traxlera. Příběh, který byl napsán na základě autentických pramenů z regionu České lípy vidělo 87 lidí.
 
Šestý festivalový den
 
Šestý a zároveň závěrečný festivalový den musel být opět kvůli počasí přemístěn do Městského divadla. Poslední představení bylo Moje teta, tvoje teta Agentury Harlekýn z Prahy.
Morris Panych, kanadský autor hry vystihl, že mít „pech“ je svízel. Bankovní úředník Kemp (Václav Postránecký) má vedle kardinálního pechu i problém se svou sexuální orientací a s tetičkou (Libuše Švormová), která mu v dětství způsobila hluboké zklamání. Teď po něm tetička chce, aby ji před smrtí zaopatřil. Při Kempově pyramidální smůle začne tetička odkládat svůj skon. Kemp je v pasti. Musí situaci radikálně řešit. Při jeho velké smůle zjistí, že tetička, o kterou se staral celý rok, vlastně jeho tetička vůbec není. Jeho tetička byla paní, na kterou celou tu dobu mával do protějšího okna přes ulici. Kempova příchodu se však nedočkala.
Laskavě černou komedii o tom, co může vyhrát naprostý smolař, vidělo180 lidí. 
 
 
 
Půlkulatý 5. ročník festivalu Malého letního divadlení je již za námi. Letos probíhal během šesti dní od 25. 7. do 30. 7. 2010 na scéně nádvoří Benediktinského kláštera. Celkem se odehrálo 7 představení, jež vidělo kolem 800 diváků.
Ač byl letošní ročník po stránce hereckých výkonů a zážitků velmi povedený, počasí nám moc nepřálo. Z tohoto důvodu se musela divadelní scéna na nádvoří kláštera střídat se scénou v Městském divadle.
Na festivalu se střídala profesionální i amatérská divadla. První den festivalu byl zahájen na nádvoří kláštera zdařilou komedií Plný kapsy šutrů ztvárněnou amatérskými herci z divadla Amadis Brno. Slavnostního ukončení festivalu konaného v Městském divadle se ujala pražská agentura Harlekýn s představením Moje teta, tvoje teta, v hlavní roli Václav Postránecký a Libuše Švormová, které bylo zároveň i vynikající třešničkou na dortu. Na festivalu byla tedy zastoupena komedie, tragikomedie, činohra a pohádka pro děti. Každé představení přineslo divákovi jinou barvu smíchu, zamyšlení, dojetí a zábavy.
Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na festivalu podíleli, ať po stránce technické tak finanční. Poděkování patří generálnímu partnerovi festivalu Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, hlavnímu partnerovi Zdravotní pojišťovně METAL - ALIANCE, pořádajícímu Městu Broumov, Agentuře pro rozvoj Broumovska, Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově za vstřícnost a všem divákům za jejich přízeň a podporu během celého festivalu.
Pozitivním faktem byl ohlas diváků, který předčil naše očekávání. Tento ohlas je pro nás další motivací pro uspořádání 6. ročníku Malého letního divadlení, který se uskuteční na konci července 2011.
 
Děkuji všem, kteří se podíleli na realizaci festivalu a bez kterých by se nemohl uskutečnit, a pevně věřím, že i další ročník oživí zdi Benediktinského kláštera.
           
Kateřina Martincová
za oddělení kultury Města Broumova
 
Soubory ke stažení. mld_2010.pdf ,mld---poster_a2.pdf
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)