Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Vím, že to určitě není kraj bez naděje
banner

Vím, že to určitě není kraj bez naděje

ZUZANA RAINOVÁ

Neděle, 19. července 2015

Vím, že to určitě není kraj bez naděje

Již za měsíc se v Broumově sejdou divadelní umělci ze všech koutů republiky, v čele s tvůrci nové divadelní inscenace HRA-NIC-e: režisérem Radovanem Lipusem, scénografem Šimonem Cabanem a autorkou scénáře a dramaturgyní Renatou Putzlacher. Začne tak třítýdenní zkoušecí proces, jehož vrcholem bude premiéra 26. srpna v 19 hodin v sále Dřevník. Přečtěte si, jak se na svou návštěvu těší Renata Putzlacher.

Jaký máte vztah k Broumovsku vy osobně? Kdy poprvé jste tento region navštívila?

Poprvé jsem byla v Broumově v roce 1999. Po české premiéře divadelní verze Pravěku a jiných časů Olgy Tokarczuk (přeložila jsem ji pro Těšínské divadlo) jsem jela navštívit její polskou autorku, která v té době žila v Krajanově u polsko-českých hranic. Poslední zastávkou na této cestě byl Broumov, a tak jsme se šli s manželem podívat na klášter. Někdo si všimnul, že jsme z Těšínska a řekl nám: "Před chvílí odtud odjel převor Siostrzonek, ten je přece od vás". Bylo nám líto, že jsme se takto minuli, protože jsme ho oba znali ještě z Českého Těšína.

A pak mi po letech P. Prokop Siostrzonek nabídnul spolupráci na česko-polsko-německém oratoriu o svatém Vojtěchu, které napsal Jiří Pavlica. To už byl první důležitý krok k hlubšímu poznání odkazu tohoto benediktinského mnicha a klášterů v Břevnově i v Broumově. Můj vztah k Broumovsku se tedy začal odvíjet duchovním směrem a hned na začátku mě oslovilo příjmení Dientzenhofer. Proto, že zní stejně exoticky, jako to moje, že je spojeno s kavárnou, místem, které je mi blízké a především kvůli broumovské skupině kostelů. Nakonec jsem je všechny viděla zblízka a díky těmto výletům jsem také poznávala neopakovatelný genius loci Broumovska.  

Jak jste se k projektu HRA-NIC-e dostala a čím vás oslovil?

K projektu jsem se dostala zase díky převorovi Siostrzonkovi, jelikož měl rád představení Těšínské niebo s písničkami Jarka Nohavici, které jsme před 11 lety připravili společně s režisérem Radovanem Lipusem a herci Těšínského divadla. Byl to česko-polský projekt s prvky slezského nářečí vyprávějící o pohraničním regionu, z něhož oba pocházíme a mysleli jsme si, že mu porozumí jen obyvatelé Těšínska. Nikdy by nás nenapadlo, že malé Těšínské divadlo navštíví s tímto představením spoustu měst a několik států, že je natočí Český rozhlas a Česká televize. Pak jsme ještě s Radovanem připravili ve Slováckém divadle českou premiéru s názvem Denní dům, noční dům – dramatizaci knihy Olgy Tokarczuk. Když jsem ji psala, Olga nevěřila, že tyto spletité příběhy z Kladské kotliny lze realizovat na divadelní scéně. A tak jsme se zase za ní vydali skrz Broumov a Šonov, o němž se autorka v knize zmiňuje.

Takže když po několika letech vyvstala idea divadelního projektu na Broumovsku, byla to pro mě výzva a zároveň možnost navázání na dva naše předchozí projekty v rámci volné trilogie. Stačila jedna schůzka s Radovanem Lipusem, Šimonem Cabanem a Janem Školníkem z Agentury pro rozvoj Broumovska, a název inscenace byl na světě. Převor mi hned na začátku řekl, že hledají s Janem Školníkem spřízněné duše a nepochybovala jsem o tom, že první podmínka byla splněna.       

Jak dlouho jste pracovala na scénáři? Co pro vás bylo inspirací při psaní?

S Janem Školníkem jsme se poprvé sešli v listopadu 2013 a tehdy se mi dostaly do ruky veškeré materiály, týkající se Broumovska a revitalizace kláštera. Jelikož to není můj rodný region, musela jsem k tématu přistupovat trochu jinak, než v případě představení Těšínské niebo. Tady jsem měla díky iniciátorům projektu skvělé zázemí, na Broumovsku se vždy cítím jako na dovolené, a tak jsem se mohla se svobodnou myslí ponořit do tématu. Intuitivně jsem reagovala na první podněty – byl to mj. znak opata benediktinských klášterů, který jsem viděla na různých místech, název Hvězda, který ze začátku zněl trochu astronomicky, hrob na broumovském hřbitově s trnovou korunou (ostnatým drátem?) a jménem Adelheid Schultes, představa Kiliána Ignáce Dientzenhofera, který prý "skicoval v krajině". Najednou jsem o titulní Hranici začala přemýšlet jako o antropomorfní bytosti, důležité postavě, která nás musí provést příběhem od prazačátků až do konce. Věděla jsem, že se ty první inspirace v mé hře objeví, a pak nastala doba intenzivních studií. Strávila jsem spoustu hodin v knihovnách, protože jsem chtěla vědět víc o prvních osadnících, benediktinech, architektech, konfliktech, ale především o tom pozitivním, co nám tady ti, kteří žili před námi, zanechali. 

Mohla byste přiblížit, o čem inscenace HRA-NIC-e bude? Proč by si diváci neměli nechat představení ujít?

Něco jsem už naznačila a nevymyslím nic nového než to, o čem píšeme v tiskové zprávě. Tento divadelní projekt bude vyprávět o nutnosti vlastního zakotvení a získání kořenů, o hranicích na mapách i v lidských srdcích, bude také pokusem pohlédnout na události minulé s nostalgií i humorem. Humor hraje v inscenaci důležitou roli, není to přece historická epopej, ty psal Alois Jirásek. Ten se také objeví v našem představení, nejdříve jako student broumovského gymnázia, který chodil "na handl" i na Hvězdu a ke konci s radostí objeví svoji lavičku v parku zvaném Alejka. Ovšem dnešní studenti tam určitě nechodí číst jeho díla :-).

Hned na začátku, když jsem hledala nějaké motto, otevřela jsem zakoupenou v klášterní kavárně knihu, čtyřicet krátkých meditací nad Řeholí sv. Benedikta, jejichž autor P. Prokop Siostrzonek píše: "Člověku jde o nalezení kořenů (minulost), aby se o ně mohl opřít a díky nim hledal naději (budoucnost) a tímto způsobem nalézal plnohodnotný život (současnost)". Doufám, že tu trochu naděje si diváci odnesou, i když poměrně idyllický závěr hry nám dnes narušují události, které nutí nejenom nás přemýšlet o hranicích a železných oponách, které znovu vznikají v současné Evropě.

Hra se dotýká i nelehkých historických událostí na Broumovsku – jak komplikované bylo začlenit tyto události do scénáře? Nebojíte se reakce místních obyvatel?

Nežila jsem na Broumovsku a většina místních obyvatel také zná klíčové události jen zprostředkovaně. Vím jenom, že nemám právo soudit, protože jsem tyto hraniční – nomen omen – situace nezažila. Psychologická kolektivní vina je dle Junga tragickým prokletím, jež se týká spravedlivých i nespravedlivých, pakliže se vyskytli v blízkosti místa, kde se hrůza odehrávala. Plně se ztotožňuji se snahami osvícených činitelů na Broumovsku, kteří se snaží to prokletí prolomit a daří se jim to. Vím, že to určitě není "kraj bez naděje" – já jsem tady pookřála.   

Kromě toho, že jste autorkou scénáře inscenace HRA-NIC-e, jste také její dramaturgyní. Můžete přiblížit, co pro vás tato profese znamená a v čem spočívá její náplň u HRA-NIC-e?

O dramaturzích se občas říká, že znají scénář, který nenapsali, mají přehled o inscenaci, kterou nerežírují a mají přehled o veškerých pracích kolem představení, které nevykonávají. Já jsem scénář napsala a už jsme si s režisérem řekli, co vyškrtneme a co ještě musím dopsat. Tudíž v srpnu jdu na plac, abych byla režisérovi i jiným kolegům po ruce a abych v tom tradičním realizačním chaosu byla člověkem, který si zachovává určitý odstup a občas řekne, že jdeme správným směrem. Nepochybuji, že se text hry bude ještě během zkoušek měnit a právě tu nejistotu i tvůrčí kvas mám ráda. Jsem týmový hráč a na náš tým se těším, protože je v něm spousta inspirativních osobností.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)