Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Divadlo
  • Východočeské loutkářství je čerstvým přírůstkem na seznamu UNESCO
banner

Východočeské loutkářství je čerstvým přírůstkem na seznamu UNESCO

RENÉ HERZÁN

Neděle, 11. prosince 2016

Východočeské loutkářství je čerstvým přírůstkem na seznamu UNESCO

Východočeské loutkářství, to je fenomén, který bude hlavním tématem propagace cestovního ruchu Královéhradeckého kraje v roce 2017. Nejen, že má loutkářství ve východních Čechách dlouholetou tradici, ale jeho význam pro Českou republiku a Slovenskou republiku dokazuje i nedávný zápis do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Královéhradecký kraj ve spolupráci s dalšími subjekty dlouho usiloval o zápis východočeského lidového loutkářství na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. "Vážíme si toho, že se české a slovenské loutkářství dostalo pod mezinárodní ochranu tradic hned vedle vesnických masopustních obchůzek a masek na Hlinecku nebo jízdy králů na Slovácku. A konec konců, v Královéhradeckém kraji můžeme najít samotné kořeny této tradice. Historicky první prokázaný český loutkář Jan Jiří Brát se totiž narodil ve Studnici u Náchoda a jedno z prvních doložených představení se hrálo už v roce 1697 na Kuksu," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Samotné východočeské loutkářství bylo v prosinci 2012 z rozhodnutí tehdejší ministryně kultury Aleny Hanákové zapsáno do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

V příštím roce bude Královéhradecký kraj spolu s Pardubickým krajem propagovat téma Tradice východočeského loutkářství i v oblasti cestovního ruchu. Zúčastní se tak se společnou expozicí v designu loutkářství veletrhů v Brně, Praze i v Hradci Králové.
Zároveň byl vydán kalendář na rok 2017 Příběh loutky i CD Když jsem vandroval, muzika hrála, které je vzpomínkou bývalého ředitele divadla Drak a loutkáře Jana Dvořáka. Také vyjde nová brožura o východočeském loutkářství a o stejném tématu bude uspořádána i putování výstava. Dále bude vydána publikace Cesty loutek.

12 "NEJ" východočeského loutkářství

• První historicky doložený český loutkář Jan Jiří Brát (1724–1805) – ze Studnice u Náchoda. Zakladatel rodinné dynastie loutkářů křižujících v 18. a 19. století Evropu.
• Legendární loutkář Matěj Kopecký, o víc než generaci mladší než J. J. Brát; narodil se v Libčanech u Hradce Králové.
• Nejstarší opisy her českých loutkových divadel z konce 18. století – dochovaly se zásluhou kočovných loutkářů Meissnerů z Nové Paky.
• Suchardovská škola – věhlasná řezbářská dílna rodu Suchardů v Nové Pace; nejvýznamnější tvůrce marionet pro zdejší, ale i další loutkáře.
• První doložená hra pro neprofesionální loutkové divadlo – masopustní fraška Koš (1838) pro zámecké divadlo v Litomyšli z pera M. D. Rettigové.
• Nejdéle souvisle působící loutkářská firma v republice – APAS (Anna Preclíková a synové) v Josefově; vyráběla loutky v letech 1929–2007.
• Jeden z nejstarších amatérských loutkářských souborů v republice – Kacafírek, Chrudim (od r. 1915)
• Jeden z nejlepších amatérských loutkářských souborů v Čechách a na Moravě – Céčko, Svitavy (od r. 1970)
• Mezinárodně proslulé loutkové Divadlo DRAK v Hradci Králové (od r. 1958)
• Nejoriginálnější mezinárodní divadelní laboratoř – Labyrint Divadla DRAK (od r. 2010); interaktivní herna a anatomie loutkového divadla.
• První muzeum loutek v republice – Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi (od r. 1972)
• Nejstarší festival amatérského loutkového divadla na světě – Loutkářská Chrudim (od r. 1951)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)