Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • „Potkat správné lidi ve správný okamžik je v životě klíčové,“ říká klavírista Ivo Kahánek

„Potkat správné lidi ve správný okamžik je v životě klíčové,“ říká klavírista Ivo Kahánek

Kateřina Ostradecká

Úterý, 12. října 2021

„Potkat správné lidi ve správný okamžik je v životě klíčové,“ říká klavírista Ivo Kahánek

Ve středu 13. října se v pražském Rudolfinu uskuteční Slavnostní koncert laureátů Broumovské klávesy. Koncert začíná v 19:30, je přístupný široké veřejnosti a vstupné je dobrovolné. Místa je možné rezervovat do 12. 10. na emailu tereza.kramplova@zapoklady.cz. U příležitosti koncertu jsme požádali o krátký rozhovor uměleckého ředitele soutěže Broumovská klávesa Ivo Kahánka.

Soutěž Broumovská klávesa probíhá v jarních měsících v Broumově, koncert v Rudolfinu je pak podzimním završením soutěže a jednou z cen pro mladé laureáty. Připomeňte nám, jak vlastně soutěž letošní rok proběhla a zda byl letošní 11. ročník něčím pro Vás osobně nový?

Byl nový paradoxně tím, že byl po delší covidové pauze zcela standardní a ve svém normálním termínu. Přesto je každý ročník výjimečný skladbou soutěžících a tím, že mívá své vrcholy pokaždé v jiných kategoriích. Mimo jiné se často ukazuje, jak těžký je přechod z věku „zázračných dětí“ mezi skutečné mladé umělce.

Podobných soutěží pro mladé klavíristy ve v České republice několik, v čem je Broumovská klávesa specifická?

Těch věcí je několik. Jednak je to určitě souhra neopakovatelně přívětivého, přírodního, a přitom tradičně kulturního Broumova s rodinnou, ale zároveň vysoce profesionální atmosférou samotné soutěže. Máme zde špičkové podmínky včetně vynikajícího zbrusu nového sálu a koncertního klavíru Steinway D a také naši porotu tvoří nejen lidé, kteří jsou skutečnými pojmy ve světě klasické hudby, ale zároveň to jsou osobnosti, snažící se soustavně mladým umělcům pomáhat. A právě jejich každoroční seznámení s dalšími mladými talenty a jejich sledování v čase je dalším rozměrem Broumovské klávesy. Potkat ty správné lidi ve správný okamžik je totiž v životě klíčové.

Jak hodnotíte letošní účast a jak náročná je příprava v době covidu pro mladé klavíristy? Odrazila se nějakým způsobem dlouhá pauza ve výkonech soutěžících?

Je to velmi individuální. Výhodou bylo během lockdownu takřka neomezené množství času na cvičení, nevýhodou prakticky vše ostatní – zejména obtížný (či někdy nemožný) kontakt s pedagogem, vyšší nároky na psychiku, nemožnost stát pravidelněji na pódiu apod. Z tohoto pohledu jsem vlastně překvapen, že žádný plošný pokles kvality nenastal, a v některých případech jsme byli dokonce svědky značného zlepšení u některých účastníků. Myslím, že je to jako často v životě: o tom, zda je nějaká událost katastrofou nebo naopak příležitostí, rozhodují většinou naše vlastní postoje k události samotné.

Koncert laureátů je tradiční součástí soutěže a je jednou z cen, kterou získají mladí klavíristé za vítězství. Kdo se v Rudolfinu letos představí a na jaký program se můžeme těšit?

Na koncertě se představí tentokrát ryze dámská sestava, což není výrazem genderových kvót, nýbrž spravedlivého bodování jednotlivých výkonů. Uslyšíme Viktorii Kozánkovou, Noru Lubbadovou (obě ČR) a Annu Marii Urzędowskou z Polska. Předvedou se nám v pestrém repertoáru od Bacha přes Chopina či Mendelssohna-Bartholdyho až po Rachmaninova.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)