Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovská klávesa je pro soutěžící cennou zkušeností
banner

Broumovská klávesa je pro soutěžící cennou zkušeností

Michaela Plchová, foto archiv I. Kahánka

Úterý, 1. března 2022

Broumovská klávesa je pro soutěžící cennou zkušeností

První dubnový víkend 1.–3. dubna se v Broumově uskuteční mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy Broumovská klávesa. O rozhovor jsme požádali jejího uměleckého ředitele a koncertního pianistu Ivo Kahánka.

Broumovská klávesa se letos v dubnu uskuteční již podvanácté. Čím přitahuje každý rok soutěžící?

Broumovská klávesa míří do oblasti větších mezinárodních soutěží ve středoevropském prostoru, takže je to pro české žáky a studenty uměleckých škol samozřejmě vítaná příležitost, jak se zkonfrontovat se zahraniční konkurencí. Na BK přijíždí konkurence z velmi vyspělých zemí, jako jsou Polsko, Maďarsko, Rakousko, kde je klavír na vysoké úrovni, a BK je tedy dobrá srovnávací platforma. Kromě toho se snažíme, aby soutěž byla na úrovni, co se týče poroty. Máme skvělé obsazení mezinárodní poroty a pro mladé muzikanty je zajímavé se s těmito osobnostmi setkat. Součástí soutěže je totiž debata s porotci a soutěžící tak dostanou zpětnou vazbu. V neposlední řadě nemůžeme zapomenout na neuvěřitelný genius loci Broumova, broumovského kláštera a okolí. To se shoduje prakticky ve všech zpětných vazbách, které já pak dostávám od porotců, pedagogů, soutěžících… Do Broumova se vždycky všichni moc těší a ti, kdo tam ještě nebyli, jsou vždy ohromeni, jaká historická i současná kvalita v Broumově je. To je další významné plus BK.

 

Co může účast v BK přinést mladým pianistům, a myslím tím i v případě, že se jim třeba nepodaří zvítězit?

Vždycky je to pro ně nějaká zpráva. Součástí jsou debaty s porotci a každý soutěžící, nebo jeho pedagog se může zeptat. Ať už k soutěži, co bylo dobře, co špatně, tak i koncepčně, jakým směrem jít. To je velice cenné i pro soutěžící, kteří nevyhrají, protože BK pokrývá věkové rozpětí od 9 do 17 let. To je ten nejdůležitější věk v životě malého pianisty, kdy se musí rozhodnout, zda se vydá na profesionální dráhu, či mu klavír zůstane jako koníček na vysoké úrovni. Toto rozhodování je velmi těžké, protože klavír je jeden z nejkonkurenčnějších nástrojů. Lidí, kteří se uplatní jako aktivní pianisté, je velmi málo. Drtivá většina ostatních půjde učit. Právě takové soutěže, jako je BK, mohou mladým pianistům pomoci v rozhodování. I v tom ptaní se sebe sama, jestli klavír skutečně miluji tolik, že jsem ochoten jít do rizika, že neuspěji v sólové dráze. A jestli ho miluji natolik, že když se mi to nepodaří, prožiji krásný život jako hudební pedagog. Takové otázky si klavíristé musejí pokládat a BK jim v tom může napomoci.

 

Co přináší laureátům? Jak je to může podpořit v další hudební kariéře?

Jednak každý soutěžní vavřín na toho soutěžícího upozorní, a hlavně získá spoustu zkušeností. To tedy získají všichni soutěžící. Hudební soutěže jsou takovou odrazovou platformou do budoucna. Když je pianistům 18 let, začnou jezdit na mezinárodní soutěže na vysoké úrovni a na ty už musejí jet opravdu znalí. Musejí vědět, jak se připravit, mít zkušenosti s účastí v soutěžích. To je poměrně složité know-how.

Co se týče laureátů, ti si zahrají na koncertech. To je pro děti, kterým je třeba 10, 11 let, obrovská devíza. Laureáti si zahrají například na Koncertě laureátů v Sukově síni pražského Rudolfina, nebo s různými orchestry. Máme pro ně nasmlouvané vystoupení se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské lázně či s Karlovarským symfonickým orchestrem nebo v rámci festivalu Za poklady Broumovska. Já jsem si třeba poprvé zahrál s orchestrem v 15 letech, a i to bylo úžasné. Oni si mohou zahrát v mnohem mladším věku, a to je krásné. Profesionálně je to nesmírně posune.

 

Co byste vzkázal všem mladým hudebníkům, kteří třeba váhají, zda se do soutěže chtějí přihlásit?

Rozhodně bych je k nám pozval a řekl bych jim, že určitě neodjedou s prázdnou. Někteří odjedou s cenou a i ti, kteří s cenou neodjedou, si odvezou opravdu nádherné zážitky, protože Broumov je po všech stránkách krásné místo. BK je zážitkem jak po stránce hudební inspirace, tak po stránce lidské. Několikrát jsem zažil, že když se klavíristé spolu setkají, seznámí se, tak mnohé konkurenční hroty, jež jsem zmiňoval, se ulomí a oni najednou zjistí, že jejich konkurenti jsou lidé a třeba mnohem fajn lidé. Opravdu bych je pozval, ať se přijdou seznámit a zažít Broumov a Broumovsko, které je neopakovatelné.

 

Do kdy se mohou mladí hudebníci na Broumovskou klávesu hlásit?

První uzávěrka přihlášek je do 7. března, to je za nižší registrační poplatek a definitivní uzávěrka je do 23. března. Hlásit se mohou na internetových stránkách soutěže www.broumovskaklavesa.cz, kde najdou všechny informace.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)