Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • "Festival Za poklady Broumovska má své kouzlo," říká hobojista Vilém Veverka
banner

"Festival Za poklady Broumovska má své kouzlo," říká hobojista Vilém Veverka

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 26. dubna 2018

"Festival Za poklady Broumovska má své kouzlo," říká hobojista Vilém Veverka

13. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska bude zahájen Benefičním koncertem, který se uskuteční 1. května v sále Dřevník broumovského kláštera. Na koncertě vystoupí harfenistka Kateřina Englichová a přední český hobojista Vilém Veverka, kterého jsme poprosili o krátký rozhovor.

Jaký repertoár představíte s Kateřinou Englichovou na Benefičním koncertu v Broumově?

S Kateřinou Englichovou provedeme repertoár, který se z velké části váže k našemu novému albu Impressions, tedy primárně hudbu Maurice Ravela a Clauda Debussy. Dramaturgii však rožšíříme o atraktivní skladby Astora Piazzoly - "Histoire de tango", repektive oblíbenou Fantazii "Vltava" na motivy ze stejnojmenné symfonické básně Bedřicha Smetany od J. H. Trnečka, pro harfu sólo. Podotýkám, že každý posluchač si zde najde to své. Naším cílem byl tentokrát záměr umožnit hudbu i těm, kteří přijdou na koncert třeba vůbec poprvé.  

Jak hodnotíte spolupráci s Kateřinou, vystupujete spolu často?

Troufám si říci, že spolupráce s Kateřinou Englichovou tvoří zásadní pilíř portfolia komorní hudby a to pro nás oba. Ukazuje se, že spojení hoboje s harfou je co do atraktivity či exkluzivity bez nadsázky jedinečné. Těžko budeme na české scéně hledat ideálnější "nekonvenční" spojení dvou podobných nástrojů. Ostatně, nechť posluchači sami posoudí. Týká se to repertoárových možností i typologie našich nástrojů jako takových. 

Oba jste již v minulosti vystupovali na festivalu Za poklady Broumovska – jak na festival a jeho koncerty v kostelích vzpomínáte vy?

Festival "Za poklady Broumovska" patří mezi renomované české festivaly, navíc je to festival s výraznou přidanou hodnotou, řekl bych, že s charakterem. Koncerty v kostelech mají své kouzlo. Je to jednoznačně dáno i zasazením do krajiny, která i v létě mnohdy působí spíš podzimním dojmem, nikoliv ospale, avšak čas a rytmus zde plyne, alespoň zdánlivě, jinak. Rád se na ta místa vracím, rád se zde setkávám s nadšenými posluchači. To vše dohromady je pro interpreta zavazující. Ano, zde našla hudba svůj domov.   

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)