Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska uzavře koncert Octopus Pragensis v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha
banner

Festival Za poklady Broumovska uzavře koncert Octopus Pragensis v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha

René Herzán

Středa, 31. srpna 2011

Festival Za poklady Broumovska uzavře koncert Octopus Pragensis v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha

Šestý ročník festivalu Za poklady Broumovska se blíží ke konci. Poslední festivalový koncert bude patřit znělému zvuku varhan a vokálnímu souboru Octopus Pragensis.

Letošní festival byl výjimečný představením umělců a děl spjatých s broumovským regionem. Také soubor Octopus Pragensis představí program inspirovaný hudebními materiály z archivu broumovského kláštera. Závěrečný koncert šestého ročníku festivalu Za poklady Broumovska se koná v sobotu 3. září v 18 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Vstupné je jako tradičně dobrovolné.

Vokální soubor Octopus Pragensis vznikl v roce 2004. Tvoří ho osm zpěváků, kteří se snaží o osobitý komorní projev při interpretaci hudby minulosti a i hudby zcela současné. Těžiště jejich zájmu spočívá v repertoáru vrcholné renesance a raného baroka. Velice často také interpretují skladby zcela moderní, v některých případech i zkomponované přímo pro tento ansámbl. Svoji inspiraci čerpají z dobových pramenů a pramenných edic a snaží se pro své koncerty vybírat skladby, které jsou objevné, ale zároveň jsou schopny oslovit i dnešního posluchače. Vedoucím souboru je muzikolog Petr Daněk. Většina zpěváků jsou studenty nebo absolventy pražské HAMU. Soubor vystoupil již na řadě prestižních či specializovaných festivalů (Pražské jaro, Festival Český Krumlov, Haydnovy slavnosti, Pražské premiéry, Velikonoční festival Praha, Hudba Pražského hradu, Festival Gustava Mahlera Jihlava, Beethovenův festival Teplice, Festival duchovní hudby Olomouc atd.) a podnikl turné do Izraele. Octopus Pragensis vystupuje na samostatných a cappellových projektech nebo v programech s instrumentálním souborem Capella rudolphina. Častým spolupracovníkem souboru je i varhaník Pavel Černý. Právě tento umělec rozezní v sobotu 3. září varhany v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově.

Petr Daněk, vedoucí souboru Octopus Pragensis, vystudoval muzikologii na Filozofické fakultě UK v Praze. Prioritou jeho badatelského, publikačního a interpretačního zájmu je hudba vrcholné renesance a raného baroka. Zvláštní pozornost věnuje hudební kultuře rudolfínské Prahy a předbělohorských Čech. Natočil pro firmu Supraphon a Multisonic pět CD s hudbou vrcholné renesance. Na FF UK přednáší dějiny hudby 16. a 17. století, organologii a vede seminář starší hudby. Zároveň pracuje v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK. Jako interpret nebo pedagog vystupoval v řadě zemí Evropy i v zahraničí (Rakousko, Německo, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko, USA, Izrael ad.). Publikoval řadu odborných studií, knih a edic.

Pavel Černý studoval varhany na Pražské konzervatoři u prof. Jana Hory, později i kompozici. V letech 1991- 97 pokračoval ve studiu varhan na AMU v Praze u Jaroslava Tůmy. Své vzdělání si rozšířil u řady vynikajících evropských osobností. Již během studií na sebe upozornil 1. cenou v Národní varhanní soutěži v Opavě a zejména 1. cenami v mezinárodních soutěžích v Lublani (Slovinsko) a na MHF Pražské jaro. Vystupoval v řadě zemí Evropy, v Africe, Brazílii, na Kubě a v Japonsku. Specializuje se na hru na historické nástroje a stylovou interpretaci hudby všech epoch. Vyučuje na pražské HAMU a brněnské JAMU a působí jako poradce pražského arcibiskupství.

Lucie Bártová, Alena Hellerová, soprán

Jana Dvořáková, Nadia Ladkany, alt

Dušan Růžička, Vladimír Ščigel, tenor

Petr Svoboda, Jiří Hannsmann, bas

Program 10. koncertu festivalu Za poklady Broumovska

Giovanni Croce (1557 - 1609) - Laudate Dominum in sanctis eius à 8

Jacob Regnart (c. 1543 - 1599) - Kyrie a Gloria ze mše "Poi che´l mio largo pianto" à 6

Charles Luython (c. 1550 - 1620) - Fantasia in F (varhany)

Jacob Hassler (1569 - 1622) - Canzon V. Toni (varhany)

Anonymus (c. 1580) - Hymnus de sancto Wenceslao, Dies venit victoriae.

Jacob Hassler (1569 - 1622) - Toccata IV. Toni (varhany)

Giorgio Flori (c. 1558 - 1594) - Sanctus. Benedictus a Agnus Dei ze mše "Ung jour l´amant" à 8

Hans Leo Hassler (1564 - 1612) - Ricercar in D (varhany)

Christoph Demantius (1567-1643) - Praelium Ungaricum, Divo Imperatori Rodolpho II. decantatum à 6

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)