Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska vstupuje do druhé poloviny koncertem souboru Ars Instrumentalis Pragensis
banner

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do druhé poloviny koncertem souboru Ars Instrumentalis Pragensis

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Pátek, 2. srpna 2013

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do druhé poloviny koncertem souboru Ars Instrumentalis Pragensis

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do své druhé poloviny koncertem souboru s nezvyklým nástrojovým obsazením hoboje, anglického rohu, fagotu, cembala a kontrabasu. Ars Instrumentalis Pragensis, pětice špičkových hudebníků ověnčená cenami z řady mezinárodních hudebních soutěží, předvede publiku díla Telemanna, Janáčka a dalších hudebních velikánů v kostele sv. Anny ve Vižňově v sobotu 3. srpna od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

ARS INSTRUMENTALIS PRAGENSIS si již od svého založení v roce 1987 získali specifické postavení v českém hudebním prostředí, a to hlavně díky nevšednímu nástrojovému obsazení a interpretačnímu nasazení. V souboru se sešlo pět špičkových hudebníků, ověnčených cenami z mezinárodních hudebních soutěží a aktivních kromě koncertního působení i v jiných oblastech hudebního života. Soubor je držitelem 1. ceny a zlaté medaile z hudební soutěže komorních souborů v japonské Osace (1996).

Kmenový repertoár souboru čerpá z odkazu českých, německých, italských, francouzských a anglických mistrů 17. a 18. století. Obsahuje barokní sólové a triové sonáty, instrumentální skladby autorů předklasického období i neprávem opomíjená díla skladatelů domácí provenience, mezi kterými jednoznačně dominuje tvorba českého Bacha Jana Dismase Zelenky. Soubor pravidelně spolupracuje s hudebními vydavatelstvími Pony Canyon Japan, Punc, Edition Roland, TV Yumiuri Japan, Multisonic, a také s Českým rozhlasem, Českou televizí a Českým spolkem pro komorní hudbu při České filharmonii.

Liběna Séquardtová, absolventka pražské AMU, vítězka Duškovy interpretační soutěže (1979) a mezinárodní soutěže Pražského jara (1986), je koncertně činná s předními orchestry doma i v zahraničí (Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Pražský komorní orchestr bez dirigenta, Royal Liverpool Philharmonic, Solistes Europeens Louxembourg). Působí jako sólohobojistka v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK, spolupracuje s komorními soubory Česká dechová harmonie a Barocco sempre giovanne. Sólové nahrávky pro Český rozhlas a Českou televizi. Pedagogicky působí na pražské AMU a na konzervatoři v Plzni.

Ivan Séquardt, absolvent pražské AMU, člen České filharmonie od roku 1979 jako hráč na anglický roh, od roku 1991 jako sólohobojista. Sólově účinkoval s Českou filharmonií, Moravskou filharmonií Olomouc, Pražskými symfoniky, Orchestrem St. Cecilia di Roma, Kamčatským komorním orchestrem a Orchestrem Solistes Europeens Luxembourg. Nahrál několik sólových CD (B. Martinů, W. A. Mozart, J. S. Bach). V oblasti komorní hudby spolupracuje s českými soubory Ars Rediviva, Collegium musicum Pragensis, Český komorní orchestr, Česká dechová harmonie a Barocco sempre giovanne. Pedagogicky působí na hudební fakultě JAMU v Brně.

Luboš Hucek, absolvent pražské AMU, v letech 1979-1990 působil jako sólofagotista orchestru opery Národního divadla v Praze, od roku 1990 sólofagotista Pražských symfoniků (FOK). Laureát pěti národních soutěží a mezinárodní soutěže ve Wloszakowicích (1980). Vítěz mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara (1981) s cenou Českého hudebního fondu. Sólově účinkoval v mnoha místech Evropy i Asie, spolupracuje s řadou komorních souborů (např. PKO bez dirigenta, Český komorní orchestr, Barocco sempre giovanne, Česká dechová harmonie, Solistes Europeens Louxembourg). Řada sólových nahrávek pro Český rozhlas a Českou televizi. CD nahrávka fagotových barokních sonát s názvem Magic Bassoon.

Pavel Nejtek, kontrabasista, koncertní mistr České filharmonie, je vyhledávaným komorním hráčem. Pravidelně koncertuje s českými komorními soubory Stamicovo kvarteto, Panochovo kvarteto a Apollon kvartet, ze zahraničních zejména s Henschel Quartet (BRD). Kontrabas na podia uvádí také jako sólový nástroj.

Josef Kšica, absolvent pražské AMU, cembalista a varhaník souboru Ars Instrumentalis Pragensis, hostuje často jako varhaník a sbormistr Pražského katedrálního sboru na mnohých zahraničních pódiích (Perth, Salzburg, Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Palermo a New York). Je hudebním ředitelem kúru v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Jeho hudební záběr je velmi široký, od sbormistra přes dirigenta a hudebního organizátora k hudebnímu vědci-muzikologovi a hudebnímu skladateli. Se zanícením se věnuje studiu, novodobým premiérám a nahrávkám staré české sakrální hudby (J. Zach, J. Event. A. Koželuh, J. A. Seeling, A. Cadara ). Na projektu duchovní hudby F. X. Brixiho spolupracoval s P. Kühnem a respektovaným bachovským specialistou Helmuthem Rillingem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)