Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska vstupuje do své druhé poloviny koncertem talentované hudebnice z Broumovska
banner

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do své druhé poloviny koncertem talentované hudebnice z Broumovska

Neděle, 31. července 2011

Festival Za poklady Broumovska vstupuje do své druhé poloviny koncertem talentované hudebnice z Broumovska

Letní festival klasické hudby Za poklady Broumovska vstupuje do své druhé poloviny koncertem výjimečného hudebního talentu pocházejícího z tohoto regionu. Mladá flétnistka Jana Jarkovská začala studovat hudbu v Jaroměři, její rodina pochází z Vižňova na Broumovsku, kam stále jezdí za svou babičkou. Umělkyně, která se může chlubit například úspěchem na mezinárodní soutěži Pražské jaro, bude koncertovat společně s klavíristkou Lucií Čížkovou a violoncellistkou Zuzanou Virglerovou právě ve Vižňově v kostele sv. Anny v sobotu 6. srpna od 18.00 hodin.

Vstupné je dobrovolné, výtěžek z něj je určen na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Ohlédnutí za pátým koncertem

Pátý festivalový koncert nabídl jedno z nejlepších těles české komorní hudby – Pražákovo kvarteto. I přes nepřízeň počasí se do kostela sv. Barbory v Otovicích vydaly téměř tři stovky lidí, kteří hudebníky odměnili potleskem ve stoje a na dobrovolném vstupném přispěli na údržbu kostelů broumovské skupiny více než 13 tisíci korun. První polovina festivalu přilákala na 1 700 diváků, kteří zatím celkem přispěli částkou 78 tisíc korun.

Šestý koncert festivalu Za poklady Broumovska

Jana Jarkovská (1983) se flétně začala věnovat v jaroměřské ZUŠ a pokračovala v Hradci Králové pod vedením Hany Haltufové. Absolvovala Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína v Hradci Králové a obor hra na flétnu na Pražské konzervatoři ve třídě profesora Jana Riedlbaucha. Během studia zvítězila v celostátní soutěži konzervatoří a získala stipendium firmy Yamaha. V roce 2009 se s úspěchem zúčastnila mezinárodní soutěže Pražského jara. V současnosti je studentkou Akademie múzických umění v Praze (prof. Jiří Válek). V loňském roce absolvovala rovněž studijní stáž u profesorky Simony Valsecchi a ve třídě komorní hry profesorky Emanuely Piemonti na Conservatorio Giuseppe Verdi v Miláně. Pravidelně se účastní mistrovských kurzů předních flétnistů (Hans-Georg Schmeisser, Barthold Kuijken, Kaspar Zehnder ad.). Kromě mnoha míst v České republice koncertovala též v Polsku, Německu, Francii, Itálii, Švýcarsku a v USA.

Lucie Čížková (1986) začala s hudebním vzděláváním v 5 letech na ZUŠ v Kralupech nad Vltavou. Od roku 1997 pokračovala na pražském Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením (prof. J. Korbelová a J. Macharáčková). Ještě během studií se účastnila roční stáže v Severní Karolíně (USA) pod vedením prof. J. Ruggera. Studium klavíru zakončila v roce 2007 absolutoriem na Pražské konzervatoři (posluchačka třídy prof. M. Rezka). Lucie je laureátkou soutěží Durham Symphony Young Artist Competition a 16th Campbell University Piano Competition. V současnosti se věnuje především korepetování a komorní hře.

Zuzana Virglerová (1985) začala hrát na violoncello v šesti letech pod vedením Kateřiny Hroníkové. Od roku 1997 studovala na Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením, nejprve ve violoncellové třídě prof. Hany Kočí a poté ve třídě prof. Mirko a Martina Škampových. Studium zakončila absolventským koncertem za doprovodu Pražského studentského orchestru. V letech 2004-2006 studovala na Pražské konzervatoři u prof. Miroslava Petráše a nyní pokračuje ve studiu v jeho třídě na Akademii múzických umění v Praze. V roce 2009 strávila jeden semestr na studijním pobytu u prof. Matthiase Bräutigama na Hochschule für Musik "Carl Maria von Weber" v Drážďanech. Zuzana Virglerová se věnuje sólové i komorní hře a v posledních letech i pedagogické činnosti. Zúčastnila se mistrovských kurzů např. u Jiřího Bárty, Mariána Lapšanského a Jaromíra Klepáče a získala také ocenění na několika violoncellových soutěžích.

 

Program koncertu:

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)

Sonáta C dur pro flétnu a basso continuo, BWV 1033

Andante

Allegro

Adagio

Menuet I, II

 

František Škroup (1801 - 1862)

Trio facile F dur pro klavír, flétnu a violoncello, op. 28

Allegretto

Andante grazioso

Scherzo - Allegro vivace, Trio (alla Siciliano)

- Meno mosso

Finale - Allegretto appassionato

 

Jacques Ibert (1890 - 1962)

Pièce pro flétnu sólo

 

Luboš Sluka (*1928)

Tři Ave Maria

 

Bohuslav Martinů (1890 - 1959)

Trio pro flétnu, violoncello a klavír, H 300

Poco allegretto

Adagio

Andante, Allegretto scherzando

 

O 6. ročníku festivalu

Už šestým rokem směřují milovníci hudby, hudebníci zvučných jmen i mladí talentovaní umělci do unikátních barokních kostelů tzv. „broumovské skupiny“, aby se stali součástí hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Od soboty 2. července do soboty 3. září se po deset sobotních podvečerů rozezní zdi jednoho ze zdejších kostelů hudbou starých mistrů i současných autorů. Šestý ročník je výjimečný představením umělců a děl spjatých s broumovským regionem. Jeden z festivalových koncertů tak například patřil místním rodákům, bratrům Matoušovi a Šimonovi Michalovým, houslistům působícím v USA. Festival zakončí 3. září soubor Octopus Pragensis koncertem inspirovaným hudebními materiály z archivu kláštera v Broumově.

Návštěvníci se ale mohou těšit také na známé osobnosti a soubory české klasiky. Festival zahájil koncert nejlepší české harfenistky současnosti Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky, jejichž hudební umění doplnil recitací známý herec Jan Čenský (2. července, kostel sv. Jakuba Většího, Ruprechtice). Další sobotní večery naplní hudbou například kytarista Pavel Steidl, violoncellista Jiří Bárta nebo mladý soubor Orbis Trio. Program festivalu je k dispozici na www.zapoklady.cz.

Festivalové koncerty se konají každou prázdninovou sobotu vždy od 18.00 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného je využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

 

Na vloni úspěšnou hudební dílnu s jazzovou zpěvačkou Janou Koubkovou letos navázalo hudební těleso Clarinet Factory a Alan Vitouš. Jejich hudební dílna provedla malé i velké účastníky workshopu různými hudebními žánry a světadíly.

 

„Jsme rádi, že festival navštěvuje stále více posluchačů a cítíme se tím zavázáni. Bez návštěvníků by festival ztratil svoji atmosféru,“ říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je již počtvrté organizátorem festivalu. „Díky velkorysosti místních farností jsme v letošním roce uzavřeli smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Můžeme se tak soustředit na další rozvoj festivalu. Dobrou zprávou je i trvalé oficiální zařazení festivalu mezi významné kulturní akce Královéhradeckého kraje,“ dodává Jan Školník.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a Concertino Praga. Generálním partnerem je společnost Czech Coal a.s., hlavním partnerem VEBA, textilní závody a.s. Partnery festivalu jsou Česká spořitelna, a.s. a Raiffeisen - Leasing Real Estate, s.r.o. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska a Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje.

Mediálními partnery se stali Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas a Mladá fronta DNES.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)