Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Jiří Černý: "Považuji to za životní štěstí setkat se s takovou zpěvačkou."
banner

Jiří Černý: "Považuji to za životní štěstí setkat se s takovou zpěvačkou."

René Herzán

Pátek, 11. dubna 2014

Jiří Černý: "Považuji to za životní štěstí setkat se s takovou zpěvačkou."

"Považuji to za životní štěstí setkat se s takovou zpěvačkou," řekl hudební kritik a publicista Jiří Černý v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově. Tou zpěvačkou byla a je Hana Hegerová, které byl věnován středeční poslechový večer. Po Evě Olmerové a Petru Novákovi to bylo již třetí představení českých hudebních legend v podání Jiřího Černého.

"Vztahy mezi námi jsou velmi hezké, ale stále si vykáme, a navíc ji říkám jejím pravým křesným jménem. Ona byla pokřtěna Carmen Farkašová. Mám rád toto téma, rád o ní vyprávím a rád mám tuhletu prostoru (ano, řekl prostoru a myslel tím sál Kreslírny) tady," zahájil Jiří Černý 2,5 hodiny trvající pořad s řadou písní a vzpomínání na Hanu Hegerovou.

"Jednou jsem k ní šel na návštěvu do jejího bytu na Staroměstském náměstí. Přišel jsem asi o tři nebo pět minut dřív a ona nebyla doma. Vzápětí přišla a poučila mne slovy: 'Jirko, to vy nevíte, že k dámě se zásadně musí chodit přesně? Co kdybych tu někoho měla!' Od té doby bych si netroufl přijít k dámě o vteřinu dříve," vyprávěl jednu z historek s Hanou Hegerovou Jiří Černý.

Jiří Černý vyprávěl osudy Hany Hegerové od jejího dětství, přes příchod do Prahy, zmínil úspěchy v zahraničí i její rozloučení s aktivní pěveckou kariérou. Celý večer byl protkán písněmi, mezi nimiž nechyběly skvosty jako třeba píseň Noc, Lásko prokletá či Levandulová.

"Rozloučím se s vámi větou, kterou jsem měl od Carmen nejradši: 'Člověk musí mít někoho rád, ať už šťastně nebo nešťastně. To už je jedno.'," rozloučil se s broumovskými diváky Jiří Černý.

"Pan Černý dovede svým laskavým hlasem vykouzlit úžasnou atmosféru. Už minule, po poslechovém večeru věnovaném Petru Novákovi, jsme s manželkou přišli domů a dlouho do noci jsme si pouštěli jeho písničky. Myslím, že nás čeká podobně dlouhý večer," pronesl na odchodu jeden z návštěvníků setkání s hudbou a osudy Hany Hegerové.

Na otázku komu, a zda vůbec, věnuje příští poslechový večer v Broumově, Jiří Černý jen nesměle pokrčil rameny. Více než 60 vděčných diváků v Kreslírně by si to jistě přálo.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)