Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Letem světem: Když jsou děti spolutvůrci
banner

Letem světem: Když jsou děti spolutvůrci

Michaela Plchová, foto archiv projektu

Pondělí, 13. února 2023

Letem světem: Když jsou děti spolutvůrci

Ve čtvrtek 16. února se v KD Střelnice v Broumově koná tanečně-hudební vystoupení s názvem Letem světem, které propojuje projekt On-Stage – Na jeviště! se ZUŠ Broumov a Ulitou Broumov.

Představení Letem světem inicioval ředitel ZUŠ Broumov Štěpán Přibyl spolu s dalšími lektory kroužků OnStage – Na jeviště!, DDM Ulity Broumov, tanečně-pohybového kroužku při Komunitním centru Naděje a pedagogy z Dětského domova v Broumově, Základní a Praktické školy Broumov a Mateřské školy Začít spolu. Hlavní myšlenkou bylo propojit aktivity jednotlivých organizací a vytvořit jedno velké představení, které přivede na jeviště děti z různých skupin obyvatelstva. Do projektu je zapojeno 10 lektorů a více než 90 dětí ve věku od těch nejmenších z mateřské školky přes školní děti až po dospívající z Dětského domova v Broumově.  

Hlavním tématem představení je rozmanitost. Jak už název Letem světem napovídá, diváci navštíví skrze písně a tance různé země světa, různé kultury. „Představení je tedy takovou oslavou různorodosti,“ říká Pavla Jenková, koordinátorka projektu OnStage – Na jeviště! a dodává: „Přidanou hodnotou celé akce je, že pro spoustu dětí z kroužků OnStage to bude úplně první veřejné vystoupení. Je to pro ně obrovská motivace,“ říká Pavla Jenková.

Součástí byly čtyři výtvarně-kreativní workshopy, které proběhly v Dětském domově a v Dětské galerii Lapidárium a do nichž se mohla zapojit i veřejnost. „Přímo v Dětském domově proběhl workshop, na němž se šily kostýmy. Přivezli jsme šicí stroje i látky a děti měly příležitost naučit se nové věci a zároveň si vytvořit kostým přesně podle sebe. Barvily se látky, šily se šátky, malovalo se na košile…“ vysvětluje Pavla Semeráková z Dětské galerie Lapidárium. Na workshopu v Dětské galerii Lapidárium vznikla pro celé představení veliká opona v duchu tématu. Na jejím vzniku se podílely také děti z řad veřejnosti, které přišly na workshop. „Celé to tvoření s dětmi bylo moc fajn. Pro mě bylo nejdůležitější, že jsem poznala děti, které do galerie běžně nechodí,“ vyzdvihuje Pavla Semeráková moment, který je smyslem celé akce – propojení různých vrstev společnosti.

Stejně tak důležité je zapojení dětí do samotného vzniku představení. „Hodně dbáme na to, aby děti byly spolutvůrci. Výběr písní a tanců byl z velké části přímo na dětech, samozřejmě pod vedením lektorů,“ doplňuje Pavla Jenková.

Představení vytváří prostor nejen pro děti, aby se setkaly se svými vrstevníky a možná navázaly nová přátelství, ale důležitý je i prostor komunitního setkání. Po vystoupení bude pro všechny návštěvníky připraveno pohoštění a možnost přátelského posezení. „Těšíme se, že se Broumov zase o něco více stmelí,“ uzavírá Pavla Jenková.

 

Projekt OnStage – Na jeviště! vznikl díky kandidatuře Broumova na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Jeho cílem je nabídnout volnočasové kroužky pro broumovské děti, podpořit jejich nadání a talent a poskytnout prostor pro budování nových přátelství.  Vystoupení je podpořeno z grantového programu Máme rádi Broumov(sko), který vyhlašují město Broumov a Agentura pro rozvoj Broumovska v rámci kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury, za finanční podpory Evropské unie. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)