Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Na závěr festivalu Za poklady Broumovska vystoupí koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a Stamicovo kvarteto
banner

Na závěr festivalu Za poklady Broumovska vystoupí koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a Stamicovo kvarteto

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Čtvrtek, 29. srpna 2013

Na závěr festivalu Za poklady Broumovska vystoupí koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a Stamicovo kvarteto

Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska se v sobotu rozloučí koncertem koncertního mistra České filharmonie houslisty Josefa Špačka a Stamicova kvarteta v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově. Poslední letošní festivalový koncert začíná v 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Josef Špaček

studoval na Pražské konzervatoři u profesora Jaroslava Foltýna, na prestižní Curtis Institute of Music ve Filadelfii pod vedením Idy Kavafian, studia zakončil ve třídě Itzhaka Perlmana na newyorské Juilliard School. V červnu 2009 vyhrál na Novém Zélandu Mezinárodní houslovou soutěž Michaela Hilla, rok předtím získal na Mezinárodní soutěži Carla Nielsena třetí cenu a také cenu poroty mladých. Od sezony 2011/2012 působí jako koncertní mistr České filharmonie a vedle této prestižní role úspěšně pokračuje v sólové kariéře. Jako sólista vystupoval s Philadelphia Orchestra, Českou filharmonií, Pražskou komorní filharmonií, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony, Queensland Symphony Orchestra, Pražským komorním orchestrem, Brněnskou filharmonií, Filharmonií Bohuslava Martinů a s Ruskou komorní filharmonií. Spolupracoval s dirigenty jako jsou Christoph Eschenbach, Manfred Honeck, Jiří Bělohlávek, Roy Goodman, Jakub Hrůša, Asher Fisch, Aleksandar Markovic a Rossen Milanov. Pravidelně vystupuje na hudebních festivalech po celém světě. V roce 2006 nahrál ve Dvořákově síni Rudolfina svoje debutové CD s uceleným kompletem sonát pro sólové housle Eugèna Ysaÿe pro vydavatelství Artesmon. V letošním roce vydává firma Naxos jeho nahrávku skladeb H. W. Ernsta. Patří mezi absolutní špičku dnešní mladé generace houslistů.

Stamicovo kvarteto

započalo svoji kariéru koncertem v Zrcadlové kapli pražského Klementina v září roku 1985. Během své existence dosáhlo mnoha vynikajících úspěchů doma i v zahraničí a patří mezi reprezentativní soubory české kvartetní školy. Během své mnohaleté kariéry se představilo na více než osmdesáti nosičích tuzemských i mezinárodních nahrávacích společností, získalo řadu ocenění a počet koncertních vystoupení vysoko přesáhl počet 2000. V současné době se soubor věnuje svým nahrávacím a koncertním projektům, jako je např. kompletní nahrávka smyčcových kvartetů J. B. Foerstera pro Supraphon (oceněno jako nahrávka měsíce listopadu 2010 časopisem Diapason), či projekt kompletní nahrávky a koncertního provedení smyčcových kvartetů významné představitelky současné hudby, S. A. Gubaiduliny.

Tato nahrávka pro firmu Supraphon obdržela v roce 2012 ocenění IRR Outstanding, jako tip měsíce března londýnského časopisu IRR (International Recording Review), který je považován za jednoho z nejnezávislejších hudebních recenzentů.

Stejně tak ocenění Tip editora se dostalo této nahrávce v červnovém vydání časopisu Harmonie. Nelze přehlédnout ani pozornost, kterou soubor stále věnuje provádění děl starých českých mistrů, např. formou live záznamů děl Antonína Stamice, bratrů Vranických či Fr. Kramáře. V letošním roce soubor též natočil v novodobé premiéře cellové kvintety Antonína Vranického pro Český rozhlas. Jak již bylo řečeno, stranou nezůstávají ani nové tituly soudobé hudby. V roce 2012 soubor uvedl v premiéře 5. smyčcový kvartet Ivana Kurze a smyčcový kvartet novozélandské skladatelky Gillian Whitehead. V rámci koncertních aktivit soubor nedávno navštívil např. Japonsko či Kammermuzik Bodensee Festival, vystoupí v Německu a Švýcarsku, na koncertech v rámci Festivalu EuroArt Praha při spolupráci s mladými úspěšnými hudebníky či na Stamicových slavnostech v Havlíčkově Brodě.

Stamicovo kvarteto hraje ve složení Jindřich Pazdera a Josef Kekula – housle, Jan Pěruška – viola, Petr Hejný – violoncello.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)