Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • "Poklady" pokračují v sobotu. Koncertu Clarinet Factory bude předcházet jejich hudební dílna pro děti
banner

"Poklady" pokračují v sobotu. Koncertu Clarinet Factory bude předcházet jejich hudební dílna pro děti

René Herzán

Středa, 20. července 2011

"Poklady" pokračují v sobotu. Koncertu Clarinet Factory bude předcházet jejich hudební dílna pro děti

I letos jeden z koncertů festivalu Za poklady Broumovska nahlédne do světa hudby z jiného úhlu. Klasické skladby hudebních velikánů baroka a renesance, ale také vlastní tvorbu představí soubor Clarinet Factory v sobotu 23. července v kostele sv. Maří Magdalény v Božanově.

O pár hodin předtím v kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově proběhne hudební dílna vedená Alanem Vitoušem a Clarinet Factory. Vstupné na podvečerní koncert je dobrovolné, výtěžek z něj je určen na péči o kostely tzv. broumovské skupiny. Hudební dílna začíná v 11 hodin, k účasti je třeba se předem zaregistrovat na www.zapoklady.cz . Počet účastníků je omezen.

Čtvrtý koncert festivalu Za poklady Broumovska

Jindřich Pavliš, Luděk Boura, Vojtěch Nýdl, Petr Valášek – tři klarinety a basklarinet, to jsou členové souboru Clarinet Factory, který vystoupí v sobotu 23. července v 18 hodin v Božanově.

Od vzniku netradičního komorního souboru souboru uplynula již více než jedna dekáda, během níž se kvarteto snažilo interpretovat nejrůznější žánry a experimentovat na poli klasiky, jazzu, elektronické hudby či etna. Počátky činnosti ansámblu se váží ke studiím všech čtyř hráčů na pražské AMU, tedy do první poloviny devadesátých let. Zvukové variace, které tato sestava nabízí, jsou zvláštní, hladivé i hutné, vláčné i vitální, často překvapivé. Vycházejí vstříc repertoáru, vybranému z děl nejrůznějších epoch a stylů (od renesance až po jazz a moderní hudbu), která si členové kvarteta sami upravují. Další dimenzí jejich tvorby jsou vlastní skladby a premiéry novinek soudobých autorů. V současné době je jejich stálým spolupracovníkem perkusista Alan Vitouš. Ostatně, že je Clarinet Factory souborem originálním, živým a úspěšným dokládají pozvánky na významné festivaly (Inalfa festival, Chopinův festival v Mariánských Lázních, Festival B. Martinů, Sommer Festival v Norimberku, Struny podzimu, Jazz Peak v Sofii, MHF Moravský podzim, vystoupení v koncertních cyklech Pražské komorní filharmonie, České filharmonie, Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, turné a poznávací cesta do Senegalu 2003 atd.), kladné kritiky v tisku, plodná spolupráce s Českým rozhlasem a Českou televizí. Jde zkrátka o soubor, který se snaží navázat na nejlepší tradice české hudby, toto dědictví rozvíjet, a přitom se nebojí experimentovat, hledat neprobádané oblasti a být invenční v duchu celosvětového trendu propojování žánrů.

Program koncertu:

Ukázky z barokní a renesanční polyfonie

William Byrd (1540 - 1623) - English Suite

Johan Sebastian Bach (1685 - 1750) - Umění fugy

Večer autorské tvorby Clarinet Factory

Cathedral, 5 steps, Blue space, Jeanne, Good Meditation, Glass story, Ozvěny z kamene (echoes from stone)

O hudební dílně

Mají něco společného Johann Sebastian Bach a africké rytmy nebo jazz s meditací mnichů? Účastníci workshopu vedeného Alanem Vitoušem ve spolupráci s Clarinet Factory se sami stanou spoluautory a interprety skladeb a improvizací. Nahlédnou společně do různých způsobů vnímání hudby napříč žánry a světadíly. Vítány jsou jakékoliv hudební nástroje i nehudební předměty.

Český perkusionista a multižánrový umělec Alan Vitouš vystudoval Konzervatoř v Praze, obor bicí nástroje. V letech 1962-1965 působil v nejslibnější české jazzové kapele všech dob JUNIOR TRIO s bratrem Miroslavem Vitoušem a Janem Hammerem. Začátkem osmdesátých let s spolupracoval Jiřím Stivínem a r.1985 založil vlastní soubor VITOUŠ TRIO s Janou Koubkovou a Vojtěchem Havlem. Na přelomu 90. let vystupuje s japonským tanečníkem Min Tanakou (Praha, Tokyo) a navrací se ke spolu-práci s Miroslavem Vitoušem (CD Alan Vitouš featuring Miroslav Vitouš 1990, turné po Evropě a Japonsku 1990, Struny podzimu, Praha 2003). V letech 1992-1994 koncertoval a nahrával s francouzským hudebníkem Miquelem Montanarem v rámci projektu "Východní vítr". Společný projekt s čínskou pěvkyní Song Feng Jün získal druhou cenu na prestižní hudební soutěži v Šanghaji   v roce 1995. Od roku 1989 spolupracuje Alan Vitouš s hercem Jaroslavem Duškem (divadlo Vizita) a v současné době je rovněž kmenovým členem projektu Slet bubeníků. S Clarinet Factory spolupracuje od roku 2005 v projektu Ozvěny z kamene.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)