Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V undergroundovém klubu Eden dnes vystoupí legendární kapela Progres 2
banner

V undergroundovém klubu Eden dnes vystoupí legendární kapela Progres 2

Petr Gratias, hudební kritik

Pátek, 12. června 2015

V undergroundovém klubu Eden dnes vystoupí legendární kapela Progres 2

V undergroundovém klubu Eden v Broumově se dnes uskuteční koncert legendární kapely Progres 2. Začátek koncertu je ve 20 hodin. Brněnská kapela pod taktovkou Pavla Váně vás provede celou svojí více jak pětačtyřicetiletou hudební historií.

Nutno podotknout, že návrat legendárních Progress Organization po jejich rozchodu z ekonomických důvodů (1970), kdy původní kvartet působil ve skupinách Collegium Musicum, Atlantis a Skupině Aleše Sigmunda a Skupině Jana Sochora (doprovázející Marthu a Tenu Elefteriadu a Boba Frídla), ve druhé polovině sedmdesátých let málokdo očekával. Nicméně Pavel Váně, Zdeněk Kluka a Pavel Pelc se rozhodli omladit členskou základnu a nabídli členství mladým talentovaným hudebníkům Miloši Morávkovi a Karlu Horkému a společně zainteresováni zájmem vrátit se na rockovou platformu se rozhodli korunovat svoje úsilí mimořádným uměleckým projektem, který na československé scéně neměl do té doby obdoby.

Tak vznikla první československá rocková opera Dialog s vesmírem, která předběhla projekt Olympiku Prázdniny na Zemi (1979), který byl díky dobrým kontaktům v Supraphonu vydán v albové verzi dřív, než se rozhoupal váhavý Panton. Teprve na základě prokazatelných úspěchů a masového zájmu vyšel Dialog s vesmírem na jeho labelu až v r. 1980. Bohužel nikoliv v původně zamýšlené dvojalbové verzi, ale jako klasické album, později doplněné EP deskou a singlem.

Úspěšnost projektu, který schvalovací orgány přijímaly s určitými rozpaky, třebaže nakonec dostal zelenou, protože pro intelektuálně a politicky omezené kulturtrégry bývalého režimu, znamenal umělecký koncept v duchu science-fiction podle povídek na texty Oskara Mana obtížně spolknutelné sousto. Opět se potvrdila absurdita doby: na jedné straně byl projekt vyznamenán jako zajímavý nadčasový umělecký útvar a na druhé straně byla jeho prezentace v určitých částech republiky zakázána (!). Hledala se v něm zprofanovaná společenská angažovanost, obžaloba kapitalistického systému a na tenké hranici se pohybovala i symbolika křesťanství, jako bylo ukřižování a hrůzné výjevy válečných hrůz v mašinerii navíc přetechnizované odlidštěné společnosti... to všechno v ústřední postavě kosmonauta, který opouští planetu Zemi.

Premiéra projektu Dialog s vesmírem byla předvedena 27. února 1978 v Brně v Divadle na výstavišti a v nespočetném množství repríz byla po celé tehdejší republice pravidelně opakována až do r. 1981....

Když se v r. 1992 skupina Progres vrátila opět na hudební scénu, intenzita jejich koncertní činnosti se díky různým pracovním závazkům jednotlivých členů kapely snížila, ale jejich repertoár zůstával víceméně neměnným modelem.

Na základě zesíleného zájmu o comeback Dialogu s vesmírem v audiovizuální podobě se kapela Progres rozhodla alespoň částečně scénicky připravit původní projekci uměleckého konceptu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)