Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Večer s Edgarem
banner

Večer s Edgarem

René Herzán

Středa, 9. října 2019

Večer s Edgarem

V sobotu 21. září se v undergroundovém klubu Eden v Broumově konal už čtvrtý ročník festivalu Undergroundové kvílení, který je věnovaný Magoru I. Jirousovi. Mimo jiné zde vystoupil i Edgar Broughton, který nikdy nebyl v Československu ani v České republice. Nyní se na Broumovsku zdržel 5 dní. Na festivalu si s ním popovídal Jakub Gruss.

Nejprve Edgar vyprávěl o tom, jaký dojem si odnesl z klubu Eden. Byl velice překvapen tím, co viděl, neboť si všiml jistých rozdílů mezi jejich vnímáním undergroundu a naším. Undergroundová kultura v prostředí anglo-amerického, ovlivněná kupříkladu beat-generation (nebo rozhněvanými mladými muži) je dnes do jisté míry móda. Kdežto u nás, jak Edgar řekl, je to něco stále živého, stále aktuálního - i s ohledem na to, že od sametové revoluce neuběhla tak dlouhá doba. Zkrátka, v našem prostředí se Edgar cítil s jistou vášní a živou kulturou, která neztrácí nic na aktualitě.

Edgar popisoval svůj výlet na ryby. To byl velmi krátký rozhovor, protože kromě popisování naší krásné krajiny se Edgar zmínil, že nic nechytil.

Během večera jsem se zkusil Edgara zeptat, jaký byl jeho nejzvláštnější koncert. Edgar chvíli přemýšlel a vyprávěl o tom, že vyloženě zvláštní nebylo žádné vystoupení, ale některé specifické momenty si vybavil. Vyprávěl, že toužili hrát na nějakém speciálním místě a zadarmo, čemuž nebyly tehdejší úřady vůbec nakloněny. Nakonec se ale podařilo kupříkladu uspořádat koncert ve věznici nebo pro mnoho lidí v Hyde Parku.

V rámci večera jsem jeho kapele položil otázku, že se omlouvám, ale nejsem dobrý "interviewer", načež mi pánové odvětili, že je to vlastně docela okay, protože vím, nač se chci ptát. A rozpovídali se o nejrůznějších bizarnostech v rámci interview, které zažili. Bylo prý období, kdy intervieweři začínali rozhovor stylem: "Jaká je vaše oblíbená barva?", z čehož měl Edgar vždy docela legraci, neboť je to naprosto zbytečná a nic neříkající otázka. Měl k tomu krásnou vzpomínku - na jednoho německého reportéra, který za ním přišel a zeptal se: "Jaká je tvoje oblíbená barva?" Edgar odvětil: "Rachmaninov". Interviewer byl zmaten a za celý desetiminutový rozhovor, byť se snažil něco vymyslet, nedokázal vyplodit žádnou smysluplnou otázku.

Když cestoval po celé zemi a hráli undergroundovou, psychedelickou hudbu, setkávali se sem tam s projevy měšťáctví a nepochopení. "Jak můžeš hrát takovouhle hroznou rockovou hudbu?" nebo "Co na to říkají rodiče, matka a otec?", načež Edgar s úsměvem odpovídal: "Moje mamka řídí dodávku."

Foto Milan Hanč

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)