Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Vzácný dar věnoval 93letý Zdeněk Kostka Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově
banner

Vzácný dar věnoval 93letý Zdeněk Kostka Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově

JINDŘICH HORKEL

Čtvrtek, 5. prosince 2013

Vzácný dar věnoval 93letý Zdeněk Kostka Benediktinskému opatství sv. Václava v Broumově

Profesor Zdeněk Kostka, který dnes žije v Broumově, věnoval Benediktinskému opatství sv. Václava svoji celoživotní hudební sbírku, která rozsahem tvoří hudební muzeum. Přes 1 200 gramofonových desek klasické hudby světových autorů, nahrávky na CD, více než 200 libret oper a operet, slovníky a knihy o hudbě, mnohé z nich světové unikáty, ucelenou knihovnu o hudbě od úplných začátků až po komponování, více než 100 podepsaných fotografií světových muzikantů, mezi nimi namátkou Igora Stravinského, Arama Chačaturjana, a spoustu osobních dárků a různých předmětů z celého světa, které dostal nebo nakoupil při svých cestách za hudbou jako korepetitor Československého rozhlasu, kde celý život pracoval i jako klavírista.

To všechno věnoval profesor Zdeněk Kostka po předcházející spolupráci s občanským sdružením Agentura pro rozvoj Broumovska (APRB) opatství v Broumově. Dar převzal správce Broumovského opatství Přemysl Sochor i jako důležitý příspěvek ke vzniku Institutu krásných umění, který v Broumovském klášteře vzniká v rámci Vzdělávacího a kulturního centra Broumov.

Profesor Kostka pochází z Hořic v Podkrkonoší. Už jako dítě projevoval neobyčejný hudební talent, jeho absolutní hudební sluch a rozhodnost, která mu zůstala i v jeho 93 letech, zaujal učitele a talent zejména pro hru na klavír vedl k tomu, že rodiče, ač nebyli bohatí, umožnili chlapci hudební vzdělání. Na studium v Praze si vydělával hraním, dirigováním a po absolutoriu získal na doporučení profesora Václava Holzknechta místo v rozhlase.

Později jako korepetitor Československého rozhlasu připravoval k produkci interprety zvučných jmen, sólisty Národního divadla, měl možnost setkávat se se špičkovými hudebníky z domova i ze světa, které též doprovázel na klavír a jezdil s nimi na turné.
Nad sbírkou profesor Kostka vzpomíná na svoji manželku, která mu letos v létě odešla.

"To všechno jsem mohl dělat a tento obrovský poklad shromáždit jen díky jí. Celý život se o mne starala, žila jenom pro mne, všechno zařizovala a obstarávala, takže já jsem se mohl věnovat jenom muzice a nic mne nerozptylovalo. Jsem jí za to nesmírně vděčný. Hluboce si jí vážím za všechno, co pro mne celý život dělala."

"Nesmírně si daru pana profesora Kostky vážíme a zavázali jsme se udělat všechno pro to, aby sbírka byla uložena, přístupná odborné veřejnosti ke studiu a v našem vlastnictví zůstala jako komplet tak, jak nám ji pan profesor věnoval. Po jejím úplném převzetí uspořádáme výstavu, na které nám pan profesor slíbil osobní účast a provázení návštěvníků s výkladem a vyprávěním svých vzpomínek." To jsou slova správce Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově Přemysla Sochora, který po podpisu darovací smlouvy celé toto hudební bohatství převzal a poskytl v broumovském klášteře prostory. V úzké vzájemné spolupráci zajišťoval celou akci Kamil Hušek z Agentury pro rozvoj Broumovska. Nezištný dar profesora Kostky klášteru nezůstane pouhou muzeální sbírkou, ale významně přispěje k rozšíření benediktinského hudebního archivu v Broumově.

Foto Kamil Hušek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)