Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Wihanův rok vyvrcholí ojedinělým koncertem Wihanova kvarteta
banner

Wihanův rok vyvrcholí ojedinělým koncertem Wihanova kvarteta

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 10. června 2021

Wihanův rok vyvrcholí ojedinělým koncertem Wihanova kvarteta

„Wihanův rok“ vyvrcholí v sobotu 12. června od 19 hodin ojedinělým koncertem Wihanova kvarteta, který proběhne venku, přímo před rodným domem Johanna Josefa Jindřicha Maria Wihana (jak byl pozdější Hanuš Wihan 10. června 1855 v Polici pokřtěn).

Unikátnost koncertu je podpořena jedinečnou atmosférou místa a ulice, která v době Wihanova narození byla „VIP“ čtvrtí města. Kostelní ulice totiž spojuje náměstí s kostelem a logicky byla ve své době místem, kde žila a bydlela městská „smetánka“. Koncert byl původně na plánován ke stému výročí narození Hanuše Wihana, ale vzhledem ke známým skutečnostem bylo nutné celý projekt přesunout o rok – přesně o 364 dní. V den koncertu uplyne 166 let a sedm dní od narození violoncellisty a 101 let a 41 dní od jeho úmrtí. Není bez zajímavosti, že pamětní deska na Wihanově rodném domě byla nainstalována v roce 1966, protože se nestihlo kulaté výročí 110 let od jeho narození. Zdá se, že kulatá data výročí Hanuše Wihana nejsou oslavám souzena…

V roce 1985 založila čtveřice spolužáků Kvarteto AMU, které hned prvnímu koncerty vzbudilo zájem jak veřejnosti, tak i odborníků. A v roce 1989 si toto kvarteto vetklo do svého názvu jméno violoncellisty a „duchovního otce“ Českého kvarteta, Hanuše Wihana. Od té doby má za sebou mnoho koncertů nejen v Čechách a v Evropě (Německo, Itálie, Anglie, Rusko…), ale absolvovalo i úspěšné turné po Japonsku, Austrálii, Novém Zélandu nebo USA a Kanadě.

Wihanovo kvarteto hraje ve složení: Leoš Čepický, Jan Schulmeister, Jakub Čepický a Michal Kaňka. Leoš Čepický v jednom rozhovoru vzpomíná na dobu, kdy se rozhodovalo o názvu kvarteta. „Přišel za námi pan profesor a řekl tři jména. Druhé bylo Hanuš Wihan a to třetí jsem už vlastně neposlouchal, protože vzít si jméno zakladatele ‚Českého kvarteta‘ byla v daný okamžik jasná volba. A ostatní na tom tenkrát byli stejně.“ A tak se téměř po sedmi desítkách let vrátil na koncertní pódia Hanuš Wihan aspoň jménem v názvu jednoho z nejúspěšnějších českých kvartet současnosti. A všichni věříme, že by s touto volbou byl spokojen.

Na koncertu zazní skladby Bedřicha Smetany (kvartet „Z mého života“), Antonína Dvořáka („Americký kvartet“) a Josefa Suka („Meditace na staročeský chorál Svatý Václave“).

Před samotným začátkem koncertu ještě proběhne slavnostní předání čestného občanství, které Město Police nad Metují v loňském roce udělilo Hanuši Wihanovi. Čestné občanství převezme za svého prastrýce paní Lenka Průchová z Nymburka, pravnučka sestry Hanuše Wihana Hedviky Šafránkové, rozené Wihanové.

Přímo na místě koncertu bude možné zakoupit sborník textů ke stému výročí úmrtí Hanuše Wihana s názvem „Myslet hudbou“, na kterém se autorsky podíleli Eva Paulová a Dagmar Štefancová z Českého muzea hudby, Ludmila Peřinová z Mezinárodní společnosti Oskara Nedbala v Táboře, Jan Suk z Památníku Josefa Suka v Křečovicích, Tomáš Strašil z Pražské konzervatoře a Pavel Frydrych.

Patronem projektu Wihanův rok je violoncellista, pedagog a člen tria Bergerettes, pan Tomáš Strašil.

Wihanův rok pořádá Muzeum papírových modelů a Město Police nad Metují. Projekt dále podporují: Národní muzeum, ZUŠ Police nad Metují, Myco Medica – vitální houby, Agentura pro rozvoj Broumovska, spolek Apeiron, Tarisio fine instruments @ bows, Státní okresní archiv Náchod, Obec Slatina nad Úpou, Mezinárodní společnost Oskara Nedbala Tábor, Květinářství U Petry a Zelenina Suchomel.

Dobrovolné vstupné bude použito na údržbu hrobu Hanuše Wihana na Olšanských hřbitovech v Praze.

V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují.

Fotografie Wihanovo kvarteto a archiv Pavla Frdrycha

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)