Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovský klášter žil po celý rok bohatým kulturním programem
banner

Broumovský klášter žil po celý rok bohatým kulturním programem

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 4. ledna 2016

Broumovský klášter žil po celý rok bohatým kulturním programem

Multižánrové hudební večery českých i zahraničních umělců, výstavy současných výtvarníků a sochařů, koncerty klasické hudby v broumovských kostelích. To vše nabídl během loňského roku broumovský klášter svým návštěvníkům, díky grantu z Norských fondů.

Téměř pět tisíc návštěvníků se během roku 2015 zúčastnilo kulturních akcí pořádaných v rámci projektu Klášter Broumov – živé evropské centrum kultury a vzdělávání, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Největší zájem zaznamenal hudební festival Za poklady Broumovska, který v červenci a srpnu nabídl deset koncertů klasické hudby v deseti broumovských kostelích. Sobotní podvečerní vystoupení si přišlo vyslechnout na 3700 posluchačů a na dobrovolném vstupném, které poputuje na péči o kostely, se vybralo rekordních 220 tisíc korun.

Svou početnou fanouškovskou základnu si rozšířil i hudební program ArtCafé, který na pravidelné středeční koncerty v klášterní Kreslírně přilákal během roku téměř tisíc lidí. Dvacet akcí ArtCafé představilo zahraniční umělce Femi Temowa, Árstídir nebo Mike Fletcher Trio, i české hudební skupiny jako Calm Season, Bardolino nebo 6NaChodníku.

Díky Norským fondům byla podpořena i loňská výstavní sezóna v klášterní Galerii Dům. Svá autorská díla zde od konce dubna do září představili umělci Monika Immrová, Michal Kindernay a Petr Dub. Novinkou byl projekt 3x2 pro klášter, díky němuž měli milovníci výtvarného umění možnost poznat šest autorů Site Specific instalací: Kryštofa Kaplana, Igora Korpaczewskeho, Pavla Mrkuse, Pavla Hoška, Jiřího Matějů a Martina Daška.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)