Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Cesty svobody v Kolárově divadle

Ester Korandová, foto archiv Jeden svět

Čtvrtek, 17. března 2022

Cesty svobody v Kolárově divadle

Představujeme program mezinárodního festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět, který proběhne ve dnech 25. až 27. března v Kolárově divadle v Polici nad Metují.

V Praze se bude Jeden svět konat už po pětadvacáté, v průběhu března a dubna se uskuteční také v dalších 25 městech. V Polici nad Metují se festival po dvou letech vrací do tradiční podoby a bude to jeho 11. ročník. Můžete se těšit na devět filmů, debaty s odborníky, tradiční zahajovací raut, sobotní koncert, a především na společné setkávání.

 

Cesty svobody, cesty nesvobody

Jeden svět se letošním tématem Cesty svobody, Cesty nesvobody vrací k samé podstatě festivalu, tedy hlavně k lidským právům. Cesty svobody, lidská práva, ale i cesty nesvobody, ve které se může svoboda přeměnit – téma, jenž silně rezonuje dnešní dobou. „Když jsme festival připravovali, nedokázal si nikdo z nás představit, s jakou realitou se budeme potýkat a jak bude téma svobody aktuální. Hlavním společenským tématem v diskusi o občanských svobodách byl covid, válka na Ukrajině však představuje úplně jinou rovinu. Všichni nyní sledujeme krvavý boj za svobodu sousedního národa a snažíme se pomáhat uprchlíkům,“ říká hlavní koordinátorka festivalu Michaela Plchová a dodává: „Také polický Jeden svět se přidá k pomoci Ukrajině. Na festivalu proběhne dobročinný bazar, jehož výtěžek pošleme na pomoc lidem, kteří tady na Broumovsku našli útočiště před válkou.“

Festivalové téma Cesty svobody je však pozitivní myšlenka, která představuje snahu udržet si svobodu. Také v programu letošního festivalu v Polici najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí.

 

Ohrožení nezávislosti: Polské soudy a ruská média

Nezávislé soudy, nezávislá média, to je objektivita, díky níž máme jistotu, že budeme mít přehled co se kolem nás, ale i ve světě děje, že budeme mít zastání v právním státě a díky nezávislým soudům se nemusíme bát o demokracii. To ovšem není samozřejmostí. Jak nám ukazuje polský dokument režiséra Kacpera Lisowskeho Soudci pod tlakem, nezávislé soudy a demokracie může být velmi rychle ohrožena. Pozvání do debaty přijala novinářka Veronika Pehe. Vzhledem k důležitosti tématu promítáme snímek Soudci pod tlakem jako zahajovací film festivalu. Po projekci a debatě je připraven raut.

Dokument ruské režisérky Very Kriševskajové Zatracená práce nabyl s konfliktem na Ukrajině na aktuálnosti. Časosběrný dokument o televizní stanici Dožď dosvědčuje, jak těžké bylo v průběhu času přežít v Putinově Rusku. „Snímek jsme vybrali kvůli tématu, a protože byl skvěle natočený. To jsme ještě netušili, že v březnu bude televize Dožď zakázána úplně a nesmí vysílat ani na internetu,“ říká Ester Korandová z polického týmu. Po filmu následuje on-line debata s Davidem Stulíkem, který se vývoji v Rusku dlouhodobě věnuje a mimo jiné působil jako tiskový atašé Delegace EU v Kyjevě.

 

Jak nás ovlivňuje výchova a prostředí

Výchova a prostředí, v němž vyrůstáme, zásadně ovlivňuje náš život, naše postoje i vztahy. Jedním z letošních dokumentů zabývajících se touto problematikou je časosběrný dokument české režisérky Lindy Kallistové Jablonské Opouštět počátky, který vypráví příběh tří čerstvě dospělých dívek opouštějících výchovný ústav Počátky. Po projekci filmu bude následovat debata s režisérkou filmu.

Za opak výchovy v ústavním zařízení by se dala považovat výchova, kdy rodiče věnují dítěti 100 % svého času. Již dříve velmi diskutovaný dokument Eriky Hníkové Každá minuta života nám dává možnost nahlédnout do života rodiny Hanuliaků, kteří se rozhodli svého syna vychovávat dle zásad Kamevédy. Možnost dozvědět se více o principech této metody a diskutovat svůj názor bude možné v následné debatě se zakladatelem této výchovné metody Pavlem Zachou.

V programu se tématu výchovy a vlivu prostředí dotkneme ještě v dalších dokumentech. Snímek Čtyři cesty vypráví příběh Louise Hothothota, který se narodil jako zakázané dítě – druhý potomek narozený v době, kdy ještě Čína přísně vymáhala politiku jednoho dítěte. Snímek je však zároveň univerzálním příběhem o starých křivdách a hledání rodinného smíru. Naše pozvání do debaty přijala analytička projektu Sinopsis Kateřina Procházková.

 

Vietnamští Hmongové a romští hrdinové

Dva velmi zdařilé filmy, jež spojuje to, že jsou debutem mladých filmařek. Prvním z nich je dokument Děti mlhy. Mladá hmongská dívka Di se ve filmu debutující vietnamské filmařky Diễm Ha Lệ odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, které místní dívky připravuje o možnost rozhodovat o svém životě. Mimořádně silný debut získal na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů IDFA cenu za nejlepší režii. Po projekci následuje on-line debata s vietnamistkou Barborou Novákovou.

Druhým filmem je debut slovenské režisérky Very Lackové Jak jsem se stala partyzánkou. Vera je pravnučkou jednoho z romských partyzánů, o kterém jí vyprávěla babička již v dětství. Romové přitom bývají vykreslováni pouze jako oběti holocaustu. Vera se proto pustí do vlastního pátrání, rozhodnutá setřít z této kapitoly dějin nános zapomnění, uchovat pravdu o svém pradědovi a otevřít ji širší veřejnosti. Po filmu bude možnost zapojit se do debaty s romistkou Karolínou Ryvolovou.

 

Doba plastová

Samozřejmě se v letošním ročníku nezapomnělo ani na ekologické téma. Snímek Severní proud režiséra Steffena Kronese přináší informace o trase plastového odpadu z kontinentální Evropy až k útesům norského souostroví Lofoty. Úchvatné záběry z monumentální norské přírody a scény týmového nadšení ze sledování trasy speciálních bójí střídají šokující obrazy kolonií plastů, které okupují civilizací dříve nedotčené přírodní scenérie.

Jedno z neobvyklých témat přináší nizozemský režisér a umělec Renzo Martens. V dokumentu Galerie na plantáži nás zavádí mezi bývalé dělníky na plantážích palmy olejné, z nichž vždy profitují velké nadnárodní společnosti. Renzo Martens se rozhodne, že je naučí, jak si vlastní tvorbou vydělat na světovém trhu s uměním a otočit tak tok peněz zpět do Afriky.

 

Doprovodný program a koncert Aran Epochal

Jako vždy zaplní Kolárovo divadlo výstavy. Jednou z nich Příběhy našich sousedů, které přinášíme ve spolupráci se společností Post Bellum. Všechny příběhy zpracovali žáci a studenti škol na Broumovsku. Další tradiční výstavou bude umělecké ztvárnění filmu Každá minuta života žáky ZUŠ Police nad Metují, zvláště u této výstavy bude zajímavé, jak děti takové zadání pojmou. Těšit se můžete také na oblíbenou festivalovou kavárnu v režii polické Krafárny, dobročinný bazar, informační stánek k ochraně šelem a další aktivity, které oživí foyer Kolárova divadla.

Velkým tahákem bude jistě sobotní koncert ve foyer divadla. Naše pozvání přijal muzikant vystupující pod názvem Aran Epochal. Intimní a autorské texty-básně doprovázené kytarou a foukací harmonikou v podání jednoho muže skvěle doplní filmový program Jednoho světa.

 

Jeden svět na školách

Jeden svět není však jen v kinech. Po dvou letech se vrací rovněž do škol. „Těšíme se, že se Jeden svět vrací mezi žáky. Tradičně jsme dokázali odpromítat dokumenty pro většinu základních a několik středních škol na okrese a se všemi dětmi jsme debatovali. To nám v minulých dvou letech chybělo,“ říká koordinátorka školních projekcí Marie Hornychová. Pro školy jsou letos připraveny dvě pásma školních projekcí a také kratší verze některých dokumentů.

 

Sledujte náš facebook: facebook.com/JedensvetPolicenadMetuji a také webové stránky www.jedensvet.cz

Těšíme se na setkání v Kolárově divadle!

 

Fotografie: Soudci pod tlakem (hlavní), zleva: Zatracená práce, Severní proud, Každá minuta života

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)