Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Dnů poezie v Broumově se zůčastnilo 48 autorů z Čech, Polska, Slovenska, Litvy a Řecka
banner

Dnů poezie v Broumově se zůčastnilo 48 autorů z Čech, Polska, Slovenska, Litvy a Řecka

Věra Kopecká

Neděle, 18. listopadu 2018

Dnů poezie v Broumově se zůčastnilo 48 autorů z Čech, Polska, Slovenska, Litvy a Řecka

Už v pořadí 19. Dny poezie se uskutečnily ve dnech 19. - 21. října 2018 v Broumově a Křinicích za podpory Královéhradeckého kraje, města Broumov, Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov a obce Křinice. Z důvodů konání voleb se oproti původnímu plánu nekonal pořad v Polsku a tedy v tomto roce ani polská strana s námi nespolupracovala.

Fyzicky se 19. Dnů poezie zúčastnilo 48 autorů - 24 z Čech, 17 z Polska, 5 ze Slovenska, 1 autorka z Litvy a 1 z Řecka. Ve sborníku přihlášených autorů bylo zastoupeno 70 básníků, někteří se omluvili ze zdravotních či rodinných důvodů, polští autoři z důvodu probíhajících voleb.

Besedy v knihovnách a školách

Před vlastním oficiálním zahájením festivalu 19. 10. se ve dnech 17. - 19. 10. uskutečnily besedy v knihovnách a ve školách, kterých se zúčastnily ti nejlepší a nejvýznamnější básníci - hosté festivalu. 17. 10. od 17 hodin proběhla beseda s ukázkami z tvorby a vernisáží mé výstavy fotografií v knihovně v Broumově, které se zúčastnili autoři Birute Jonuškaite, Marie Mistrioti, Miroslav Kapusta a já. Přítomna byla vedoucí knihovny paní Mgr. Marta Lelková, knihovník Miloš Hromádka a několik čtenářů. Následující den si autoři - Marie Mistrioti, Birute Jonuškaite, Miroslav Kapusta a Kazimierz Burnat z Wroclawi - prohlédli Polici nad Metují a Nové Město nad Metují a v 15 hodin jsem je představila v Přelouči na setkání Střediska východočeských spisovatelů a v 17 hodin jsme se společně představili na autorském večeru ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.

19. 10. jsme měli dvě souběžné besedy se studenty vyššího gymnázia v Broumově (sestava autorů byla rozšířena o Vladimíra Petroviče a Beatu Kuracinovou-Vargovou ze Slovenska a polského autora Antoni Matuszkiewicze. Od 10 hodin jsme uspořádali setkání s dětmi 5. tříd na ZŠ hradební, jehož se zúčastnili slovenští básníci, autoři poezie pro děti Kuracinová, Kapusta) spolu se mnou a od 11 hodin ve Freskovém sále kláštera jsem představila všechny již výše jmenované básníky žákům 9. tříd ZŠ Masarykova, ZŠ Hradevbní a nížšího gymnázia. Setkání se žáky a studenty se již stala tradicí a jsou dobře přijímána jak učiteli, tak studenty a žáky škol.

Vlastní festival

Od 13. hodiny 19. 10. začali přijíždět autoři, probíhala prezence, při níž každý účastník obdržel sborník a knihu Birute Jonuškaite vydanou polsko-česky, účastníci z Čech a Slovenska a případní polští zájemci také sbírku Marie Mistrioti vydanou česky. V klášteře, kromě hlavního sálu, je menší vedlejší sál, kde si mohli autoři odložit, posadit se a při občerstvení pohovořit, navázat první kontakt, zakoupit knížky. Do 17 hodin měli také čas na prohlídku kláštera, návštěvu města a knihovny. V 17 hodin začal hlavní pořad, v němž se všichni přítomní básníci prezentovali jednou básní. Pořad byl přístupný veřejnosti.

Po ukončení pořadu jsme se přesunuli do Křinic, kde se po ubytování účastníků a večeři konaly v přednáškovém sále tvůrčí dílny. Cílem první bylo navázání kontaktů s novými lidmi při práci s cizím textem. Druhá se věnovala tvorbě básně inspirované fotografií - každý z účastníků si vybral jednu z fotografií stromů a napsal báseň touto fotografií inspirovanou.

20. 10. od 9 hodin byla přednáška Dušana Spáčila z Obce spisovatelů na téma mezijazyky a mezislovjanština. Na ni navázaly ukázky překladů a v další části krátká ukázka tvorby D. Spáčila - poezie z cest a další tvůrčí dílna s názvem Poezie na cestách, s možností rozmanité interpretace tohoto názvu. Po obědě a krátké procházce po okolí se představili autoři, kteří nebyli přítomni na zahájení, následující blok byl věnován prezentaci zahraniční hostů festivalu - účastníků besed na školách a také představení nových knih přítomných autorů. Účastníky odpoledního programu přišla pozdravit starostka obce Křinice Libuše Rosová. Po večeři měli zúčastnění autoři příležitost pohovořit o akcích, které sami organizují. Po deváté hodině následovala neformální zábava.

21. 10. v 10 hodin byl festival zakončen. Autoři byli vyzváni, aby do konce roku zaslali práce z dílen s příslibem vytvoření další společné antologie.

Hodnocení festivalu

Na přípravě a průběhu 19. Dnů poezie se podíleli především autoři z Broumovska, ale i někteří další přátelé. K realizaci a naplnění programu přispěla velkou měrou dotace Královéhradeckého kraje, města Broumov, Vzdělávací centrum klášter Broumov, svou vstřícností vedení obce Křinice a svým aktivním přístupem všichni autoři.

19. Dny poezie splnily plánovaný program, zejména v působnosti na mládež mají stále větší význam a úspěch. Dalším důležitým prvkem letošních Dnů poezie byla větší účast nováčků a mladších autorů, kteří se velice dobře včlenili do kolektivu básníků, kteří přijíždějí na Broumovsko pravidelně. Daří se překonávat jazykové bariery, rozvíjet kulturu psaného i mluveného projevu, úroveň básní a vzájemnou spolupráci.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)