Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Dokument Hledání Bolestného Krista představí vzácný obraz Hanse von Aachena
banner

Dokument Hledání Bolestného Krista představí vzácný obraz Hanse von Aachena

Michaela Plchová, foto archiv autorů filmu

Sobota, 5. února 2022

Dokument Hledání Bolestného Krista představí vzácný obraz Hanse von Aachena

V úterý 8. února od 17.30 hodin proběhne v sále Kreslírna v broumovském klášteře projekce dokumentárního filmu historika umění Štěpána Váchy a režisérky Amálie Kovářové „Hledání Bolestného Krista“. Projekci bude předcházet přednáška na téma Obrazová sbírka císaře Rudolfa II. a rudolfínské malířství. Na závěr následuje moderovaná debata s diváky.

Časosběrný dokument Hledání Bolestného Krista pojednává o neznámém obrazu rudolfínského malíře Hanse von Aachena, který v břevnovském klášteře nalezl historik umění Štěpán Vácha. Výzkum probíhající v letech 2018-2020 a jednotlivé fáze restaurování obrazu jsou ve filmu zachyceny s lehkostí, vtipem a působivou kamerou. Kromě Štěpána Váchy ve filmu účinkují historička umění Eliška Fučíková a restaurátor Adam Pokorný. Formulování otázek, hledání odpovědí i nečekaná zjištění, jež vědecká práce přináší, se mohou stát napínavým dobrodružstvím. Dokumentární film o tom, že je pořád co objevovat.

„Bolestný Kristus je vzácným dílem vynikajícího malíře Hanse von Aachena, který byl dvorním umělcem císaře Rudolfa II. v Praze a normálně maloval pro císaře hlavně nahé ženy, zejména Venuše, další řecké a římské bohyně a heroiny. Také v tomto náboženském obrazu se odráží umělcova zkušenost s erotickými obrazy: Kristus je proveden velice smyslně – je odhalený, s bederní rouškou spuštěnou hluboko do klína, má dlouhé štíhlé prsty a   krásný pohled očí vzhůru... Je vidět, že Aachen pořád maloval v manýristickém stylu, s pozorností na nahá těla v elegantních pózách a výrazné gestikulaci,“ vysvětluje Štěpán Vácha.

Obraz Bolestného Krista se nachází v břevnovském klášteře. Štěpán Vácha však našel v portrétní galerii opatů v Broumově ještě barokní kopii jiného díla tohoto rudolfínského malíře. „Je to portrét opata břevnovského a broumovského kláštera Wolfganga Selendera, jehož autorství dosud unikalo odborné pozornosti,“ upřesňuje historik.

Dokument Hledání Bolestného Krista natočila režisérka Amálie Kovářová. Vystudovala filmovou režii na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Natáčí reklamy, videoklipy a dokumentární filmy. Dlouhodobě spolupracovala s Akademií věd ČR, aktuálně pro Českou televizi natáčí populárně naučný seriál Zvěd a dokončuje svůj celovečerní dokumentární debut (Bez)moc jednotlivce. Je spoluautorkou komiksu TGM: Komiksový příběh (nakl. CPress, 2018) a grafického románu Obraz Doriana Graye (nakl. Kontrast, 2021).

 

PhDr. Štěpán Vácha, Ph.D. (* 1976) je český historik umění. Od roku 2007 je pracovníkem Ústavu dějin umění AV ČR. Předmětem jeho odborného zájmu je barokní umění v českých zemích. Zvláště malířství, také umění na dvoře Rudolfa II., dále panovnická reprezentace Habsburků ve výtvarném umění. Je spoluautorem publikace Ve stínu Karla Škréty (nakl. Academia, 2018) a kulturněhistorické monografie Karel VI. & Alžběta Kristýna - Česká korunovace 1723 (nakl. Paseka, 2009). Podílel se na výstavě Vznešenost & zbožnost. Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách pořádané Západočeskou galerií v Plzni (2015-2016), k níž vyšla stejnojmenná publikace.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)