Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Drajborna měla skvělou atmosféru. Díla výtvarníků přilákala desítky lidí
banner

Drajborna měla skvělou atmosféru. Díla výtvarníků přilákala desítky lidí

Hynek Šnajdar

Středa, 9. října 2013

Drajborna měla skvělou atmosféru. Díla výtvarníků přilákala desítky lidí

V kouzelném údolí pod barokním zámečkem Skály - Bischofstein leží Studnice zvaná Drajborna, která je součástí obce Jívka - Vernéřovice, vzdálené asi 17 kilometrů od Trutnova. Od sobotního rána bylo u stodoly za chalupou č. p. 149 nezvykle rušno. Vše se totiž schylovalo k historicky první vernisáži čtyřiadvacetihodinové výtvarné výstavy Drajborna sobě.

Krásné slunečné počasí přilákalo na tuto událost desítky lidí z trutnovského i náchodského okresu, kteří prostě chtěli být u toho. Většina z nich dorazila na vernisáž, ostatní v průběhu dne auty i na jízdních kolech. Osm výtvarníků jim ve stodole i před ní připravilo žánrově a technicky pestrou podívanou. Záměr uspořádat ve stodole výstavu se zrodil v hlavách zdejších chalupářů a výtvarníků Romana Rejholda a Karla Štěpánka.

Malby, koláže, sochy, fotografie

Rejhold, který se zabývá malbou, kombinovanými technikami, textilním tiskem a objekty, z vnější strany stodoly pověsil rozměrné plátno s ději jako vystřiženými z vesmírných světů. K nim přidal polystyrény, jež narušoval syntetickým toluenem s přidáním barev. "Uvnitř obrazů vznikají jakési barevné krátery a obrazy působí trojrozměrně," říká. Štěpánek představil obrazy, které útočí na naši fantazii a nutí k domýšlení příběhů. "Každý obraz má svůj osud, svoji historii," tvrdí.

Dalším vystavujícím byl redaktor Trutnovinek Hynek Šnajdar. Neprezentoval se kolážemi ze současné doby, ale vystavil práce z devadesátých let, které veřejnost viděla pouze na jedné výstavě v roce 2000. "Několik let už jsou ukryty v šuplíku, tak jsem si řekl, že bylo načase je zase trochu provětrat," uvedl. Na výstavě nechyběli ani dva Trutnované – fotografové.

Cestovatel, dobrodruh, horolezec a majitel tiskárny Oldřich Šlégr nejen nechal vytisknout krásný katalog k výstavě, který byl návštěvníkům k dispozici, ale hlavně ve stodole pověsil působivé velkoformátové snímky z jeho četných cest po celém světě. Jeho bratr Milan Šlégr má podobnou náturu. Oldřicha to táhne do hor, Milan je potápěč a jeho zájmem je úchvatný podvodní svět zejména Indického oceánu, o který se prostřednictvím fotografií podělil s návštěvníky.

Výtvarník Petr "Spacák" Staněk se prezentoval sérií obrazů, které vznikly malbou, různými kresebnými technikami, fotografií, kterou následně používá v dokreslovaných montážích. Výtvarné plebejce a autodidakty doplnili skuteční výtvarní vzdělanci z Prahy – akademičtí sochaři Štěpán Klas a Milan Vácha.

Zatímco Klas nechal sochařinu doma a vytasil se s vtipnými erotickými kresbami, fotografiemi a objekty zhusta doplněnými šperky, které svou lechtivostí přitahovaly pozornost diváka, Vácha za stodolou na dřevěné kmeny postavil tři opukové plastiky – modely, které jsou předlohou jeho pověstných rozměrných soch.

Škvarky, dort, svařené víno, melta

"Smyslem výstavy bylo mimo jiné umělecky oživit toto poněkud neprávem zapomenuté místo, dát mu nový rozměr, přilákat starousedlíky i přespolní, nabídnout jim trochu toho kumštu a zároveň jim zpestřit jeden víkendový den dříve, než kraj zahalí melancholická zima," vysvětlují unisono výtvarníci. Jejich záměr se vydařil a mimořádnou kulturní událost oceňovali i ti, kteří se výstavy zúčastnili jako diváci.

"Má to atmosféru, je tady krásně, výtvarné práce nás baví, sejdou se přátelé i známí, je to prostě skvělá akce, která by neměla zaniknout," přál si Jiří Páleník, který přijel na Drajbornu na kole z Trutnova. Kromě potěchy ducha si přišly na své i chuťové pohárky. K dispozici byly rozmanité dobroty, například dort s nápisem Drajborna sobě 2013, zimomřiví dávali přednost svařenému vínu a fotograf Olda Šlegr připravil také pětadvacet litrů melty, na kterou s nostalgií vzpomínali zejména pamětníci. "Melta byla brazilskou kávou mého dětství," nechal se slyšet kolážista Šnajdar.

Hlavní slovo mělo ale umění, které návštěvníky na Drajbornu především přilákalo. O tom, že bude výtvarná výstava zase v příštím roce ve stejnou dobu, ujistil příchozí i majitel chalupy a malíř Roman Rejhold. "Za hlasem neposedných múz, který jsme nazvali Drajborna sobě, bude možné vyrazit i v příštím říjnu."

Foto Robert Vogl, Petr Staněk, Hynek Šnajdar, další foto na Trutnovinky.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)