Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují letos koná už popáté
banner

Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují letos koná už popáté

René Herzán

Pátek, 18. března 2016

Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují letos koná už popáté

Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět si již v Polici nad Metují našel své tradiční místo. Letos ho zde pořádají už popáté. Kromě Prahy se uskuteční v dalších 32 městech po celé České republice, celkově se jedná už o 18. ročník. Police nad Metují je nejmenším pořádajícím městem, to však nic nemění na vysoké návštěvnosti a úrovni festivalu vůbec. Pořadatelé mají velkou podporu města Police nad Metují, které je hlavním partnerem festivalu. V Kolárově divadle se od 31. března do 3. dubna promítne 14 dokumentů, připraven je i doprovodný program.

Jeden svět je festivalem lidskoprávním, nemůže proto opominout současnou migrační situaci ve světě. Letošním tématem je proto Hledání domova. "Téma domova je široké, pro každého znamená něco jiného. Na jednom se však shodneme všichni – domov nejvíce ocení ti, kteří ho z nějakého důvodu ztratili," říká hlavní organizátorka polického festivalu Marie Hornychová a dodává: "Snažili jsme se pro naše diváky vybrat snímek, který by poutavě ukázal osudy těch, kdo svůj domov museli kvůli válce opustit. Zvolili jsme nakonec citlivý a osobní film Syrská Love Story. Perličkou navíc je, že po projekci s námi přislíbil po Skype debatovat jeho režisér."

Zahájení

Festival zahájí ve čtvrtek 31. března v 18 hodin pákistánský dokument Mezi věřícími, který nahlíží do jednoho z hlavních center radikálního islámu, Rudé mešity. "Ukazuje, že strašidlo fundamentalismu neobchází jen západním světem, ale silně znepokojuje přímo pákistánskou společnost, která si časovanou bombu ve svém středu dobře uvědomuje," upozorňuje Marie Hornychová. Hosty následné debaty budou Jaroslav Petřík, koordinátor misí Člověka v tísni, zástupce českého velvyslance v Pákistánu Lukáš Musil a docent srovnávací religionistiky UK v Bratislavě Attila Kovács. Na závěr večera bude ve spolupráci s náchodskou Mlsnou farmářkou vegetariánský raut v pákistánském stylu. Hosty zahájení budou také sponzoři a partneři festivalu. Tématu islámu se věnuje i belgický dokument Můj džihád. Následné debaty se zúčastní členka městské rady ve Vilvoorde Fatima Lamarti, jež je v těsném kontaktu s rodiči, jejichž děti odešly bojovat za takzvaný Islámský stát do Sýrie.

Doma je doma...

Domov znamená pro každého něco jiného, může mít různé podoby. Pro hrdiny filmu Syrská Love Story znamená ztrátu milované Sýrie, se kterou přišel pozvolný rozpad jejich rodiny. O tématu války v Sýrii a migraci budou debatovat režisér filmu Sean McAllister (po skypu), ředitel humanitární organizace CARE ČR Jan Kejzlar a diplomat Petr Tůma.

Afghánská dívka Sonita ze stejnojmenného dokumentu musela svůj domov opustit dvakrát - poprvé kvůli Tálibánu, podruhé proto, aby unikla osudu dětské nevěsty. "Dokument uvádíme bez debaty, ale příběh Sonity Alizadeh vás určitě zasáhne. Na závěr se přistihnete, jak Sonitě držíte palce, aby se jí podařilo jít za svým snem, studovat a stát se rapperkou," říká další z pořadatelek Pavlína Binková. "I když to pro ni znamená utéct před vlastní rodinou."

Domovem je pro mnohé také jejich vlast, zvlášť když za ni musejí bojovat. Jako egyptská dívka Hend z dokumentu Po arabském jaru. "Když se rozhodla, že namísto studií v zahraničí bude raději bojovat za práva žen a demokracii v Egyptě, prokázala neskutečnou odvahu. Jde o opravdu drsný snímek," doplňuje organiátor festivalu Pavel Pinkava a dodává: "Nenechte si ujít debatu s diplomatem Lukášem Gjuričem."

O tom, jaké to je domov nemít, ví svoje Mallory, hrdinka stejnojmenného časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové oceněného na MFF v Karlových Varech. Pozvání do debaty přijala přímo hlavní hrdinka snímku. Film bude uveden na závěr festivalu.

Asi nejspokojenějšími hrdinkami ze všech dokumentů jsou, poněkud nečekaně, Bábušky z Černobylu, stařenky žijící na území opuštěné a úředně střežené "Zóny". Domov je pro ně místem, do kterého se dokázaly ilegálně a přes všudypřítomnou radiaci znovu navrátit, a na své rodné hroudě prožívají spokojené stáří.

Posledním domovem se pro někoho stane hospic. Že život s vědomím blízké smrti nemusí být jen smutný, ukazuje britský dokument Sedm písní pro dlouhý život. Jestli se také v českých hospicích zpívá, se můžete zeptat ředitele Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci Miroslava Wajsara.

Domov může být také velmi osamělým místem, jak ukazuje dokument Švédská teorie lásky. Téma rozvede následná debata se socioložkou Lucií Jarkovskou a zaměstnankyní společnosti Ikea Veronikou Brátovou.

A někoho velký bratr sleduje i doma. Své o tom vědí aktéři dokumentu o Severní Koreji V paprscích slunce.

Sociální a ekologická témata

U příležitosti Světového dne informovanosti o autismu se bude promítat v sobotu 2. dubna dokument o rodinách s autistickým dítětem Tak daleko, tak blízko. Pozvání do debaty přijal ředitel brněnské pobočky Asociace pomáhající lidem s autismem Tomáš Dostál.

Dosud stále tabuizovaný sexuální život mentálně postižených odhaluje český snímek s poetickým názvem Nemusíš s láskou, stačí s citem. "Tento dokument nás na první pohled okouzlil. Není ale jen úsměvný, naopak se dotýká mnoha důležitých témat, o nichž se v české společnosti příliš nehovoří," říká Marie Hornychová. Debatovat přijede režisérka Lenka Vochocová.

Jedním z taháků programu bude dozajista i snímek Cowspiracy, někdy překládaný jako Spiknutí masožroutů. Poselství je jasné: Chcete zachránit planetu? Staňte se vegany! V hlavním pátečním čase bude na toto téma debatovat Petr Bergmann, zakladatel hnutí S.O.S. Animals a sdružení Broumovsko Organics, autorka veganských kuchařek Katka Balcarová a Luboš Slovák z Masarykovy univerzity.

Design market, výstavy

Celodenní sobotní Design Fashion Market se pořádá v souvislosti s dokumentem Co se nenosí, který se zabývá tématem upcyklace – neboli recyklace s přidanou hodnotou. "Oslovili jsme lokální tvůrce, kteří se Design Fashion Marketu zúčastní se svými výrobky. Na návštěvníky čekají originální šperky, oblečení a doplňky. Představíme rovněž čtyři výstavy, z nichž tři se dotýkají tématu domova. Organizace Jako doma.org nám laskavě zapůjčila výstavu Můj svět bez domova, kterou nafotily ženy žijící na ulici. Druhou výstavu – Poslední domov – jsme připravili společně s Hospicem Anežky České v Červeném Kostelci a třetí s humanitární organizací CARE, jež pomáhá uprchlíkům. Výstava Tady šaty pomáhají zpracovaná pro Diakonii Broumov ukazuje, jak darované oblečení mění životy těch, k nimž se dostane. Oblíbená festivalová kavárna bude jako každým rokem v režii klášterní kavárny Café Dientzenhofer a stejně jako loni v ní budou obsluhovat také klienti organizace Pferda z. ú. a tréninkové kavárny Láry Fáry z Náchoda," uvedla další pořadatelka Michaela Plchová.

Koncert Yellow Sisters

Ženská vokální skupina Yellow Sisters vystupuje způsobem a capella, tzn. bez hudebního doprovodu. Hudbu vytváří pouze svými hlasy, které se proplétají, násobí, povídají si a souzní a vy máte pocit, že žádný hudební doprovod opravdu nepotřebují. Procházejí napříč žánry, ponejvíce jsou však ovlivněny africkými rytmy, americkým soulem či karibským reggae. Jsou to opravdové zvukové iluzionistky a experimentátorky. Radost ze schopnosti svých hlasů si doopravdy užívají, můžete vnímat, jak je zpívání baví, dokáží vyjadřovat emoce i humor a hlavně - dotknout se vaší duše. Do Police z původně čtyřčlenné sestavy přijedou pouze tři – Antonia Tereza Nyas, Lucie Hawa Goldin a Bára Vaculíková.

Jeden svět na školách

Ve dnech 4. 4. - 15. 4. proběhnou projekce Jeden svět pro školy. Ty nabízí speciální pásma krátkých lidskoprávních dokumentů, jejichž hrdiny jsou vrstevníci školáků a studentů. "V loňském roce jsme pro téměř 2000 dětí a dospívajících realizovali ve spolupráci s učiteli třicítku projekcí doprovázených besedami na ZŠ v Polici, Bukovici, Machově, ve Žďáře, Žďárkách, v Martínkovicích, ve Zbečníku, v Náchodě, Broumově a také na několika středních školách okresu. Na závěr bychom rádi poděkovali Městu Police nad Metují za laskavou a stálou podporu při přípravě festivalu. Děkujeme také sponzorům - společnosti Hobra Školník, textilním závodům Veba a firmám Hauk, Resl a MycoMedica," dodala Michaela Plchová.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)