Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Historie průmyslu jako nedílná součást regionální paměti
banner

Historie průmyslu jako nedílná součást regionální paměti

Redakce

Pátek, 5. května 2017

Historie průmyslu jako nedílná součást regionální paměti

Regionální historii většinou vnímáme prostřednictvím dochovaných památek, případně zprostředkovaným výkladem výzmaných událostí v minulosti nebo osobností, které vešly do povědomí regionální paměti. Jen zřídka najdeme čas ponořit se do historie místa, ve kterém žijeme, tvoříme a pracujeme hlouběji a zamyslet se či zkoumat kdo postavil domy v našich městech a obcích, kdo založil továrny, které dodnes poskytují práci a obživu, kdo vyráběl stoly a židle, šil oděvy, kdo byli řemeslníci, kteří žili před více než sto lety a přesto na jejich práci téměř každodenně narážíme, zejména pokud žijeme, studujeme nebo pracujeme v historické budově.

Broumovsko je známé výstavností zdejších klášterů v Polici nad Metují a v Broumově, barokních kostelů, množstvím sakrálních památek, ale také zcela specifickým druhem lidové architektury, jímž jsou statky broumovského typu. Je však bohaté také na památky industriální architektury a mnohá jména významných průmyslníků neupadla v zapomnění dodnes. Textiláci znají Franze Nowotného, Benedikta Schrolla, Josefa Heinzela, Benedikta Walzela, případně jejich syny, kteří v práci svých otců a mnohdy i dědů pokračovali.

Řada obcí v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a dokonce I v Rakousku a v Maďarsku má nebo měla ve věžích kostelů zvony odlité Octavianem Winterem v Broumově. Ještě světovější byly Katscherovy brusle vyráběné v Polici nad Metují, stejně jako dětská stavebnice Merkur, vznikající tamtéž až dodnes. Na Broumovsku zakládali své filiálky slavné firmy jako textilka bratří Etrichů, synů Heřmana Pollacka, hodinářská firma Gustav Becker, později neméně slavná firma Junghans, slezské rodinné chemicko-těžařské imperium Kulmitzů, kteří v Ruprechticích vybudovali továrnu na šamotové a jiné žáruvzdorné výrobky. Jako o mezinárodně uznávané lze rovněž hovořit o továrně na žaluzie a rolety Antona Rosenberga v Březové, přičemž je nutné podotknout, že neméně známé byly roletářské firmy Hollmann, Merkel, Klemt a další, které v tomto oboru na Broumovsku působily.

Božanovská firma Cölestina Ringela na zemědělské stroje a domácí přístroje vyráběla celý arsenal těchto mechanických pomocníků, v oblasti psacích a rýsovacích potřeb se zase prosadila firma A. W. Scholze ASCO. V lihovarnictví vynikal polický závod Viléma Pellyho, nápoje alkoholické a nealkoholické se vyráběly také v olivětínském klášterním pivovaru, sodovky v Kinzelově sodovkárně v Hejtmánkovicích. Dalo by se pokračovat od puškařství, přes výrobu dechových hudebních nástrojů, kloboukářství, tiskařské a knihvazačské firmy, až po papírenské giganty Meissnera a Wenzela, jejichž místopisné a žánrové pohlednice jsou od počátku 20. století podnes vyhledávaným sběratelským artiklem. A nebo dřevotřískové desky hobra, které vznikly v Broumově v benediktinském závodě na zpracování polomového dřeva.

Výjimečnou příležitost nahlédnout do světa podnikatelů, řemeslníků, továrníků a jejich dělníků skýtá výstava pořádaná Muzeem Broumovska ze sbírky Petra Bergmanna, která bude otevřena v sobotu 6. května 2017 v 16 hodin. Vernisáž výstavy proběhne formou komentované prohlídky autora výstavy. Mezi exponáty bude možné vidět nejen dobovou podobu továren, manufaktur a dílen, ale také korespondenci podnikatelů, grafický styl jejich firemní prezentace na fakturách, hlavičkových papírech a obálkách, ale v několika případech podobu samotných podnikatelů, jako Benedikta Schrolla, Anselma Heinzela a dalších. Trojrozměrné předměty umožní návštěvníkům vidět vlastní výrobky firem, unikátní mandl a mechanickou máselnici z produkce Cölestina Ringela, kterou zapůjčila do výstavy obec Božanov, železné sáňky, vyráběné v Broumově firmou Bönisch a Simm, tradiční cylindr broumovských měšťanů, vzorníky textilních firem a dílen, katalogy papírenského zboží firmy A. Wenzel a autentické fotografie profesionálních fotografů, kteří působili v Broumově, Teplicích nad Metují, Meziměstí, Stárkově a v Polici nad Metují.

Výstava potrvá do 16. července 2017 a je otevřena v Muzeu Broumovska v 1. patře broumovského kláštera denně kromě pondělí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)