Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Masarykova základní škola se jediná na Broumovsku zapojila do celostátní akce dětského čtení
banner

Masarykova základní škola se jediná na Broumovsku zapojila do celostátní akce dětského čtení

Jindřich Horkel

Úterý, 12. června 2012

Masarykova základní škola se jediná na Broumovsku zapojila do celostátní akce dětského čtení

V rámci týdne čtení dětem v České republice uspořádala Masarykova základní škola v Broumově, jako jediná v okolí, čtenářský maratón. Děti poslouchaly i samy četly pohádky bratří Čapků, páťáci pověsti z Broumovska. Po skončení v zahradním amfiteátru pokračovaly děti s knižními příběhy pod vedením svých učitelek ve třídách.

Ráno, ve čtvrtek 7. června, se všichni žáci 1. až 5. tříd sešli v amfiteátru na zahradě u školy k slavnostnímu zahájení. Ředitelka školy a zároveň iniciátorka celé akce Vlasta Šrottová seznámila děti s tím, co se bude dít a sama přečetla na začátek úryvek z knížky „Povídejme si děti“ o ranním vstávání. Pak se v amfiteátru střídali žáci po třídách tak, aby se „maratón“ nepřerušil.

Četly učitelky, četly si děti samy. Prvňáčci každý jednu větu, ti starší víc. Také si poprvé v životě vyzkoušeli mikrofon, aby je všichni dobře slyšeli. Pohádku si pak děti dočetly ve třídě, kde si ji pod vedením učitelek ještě samy zahrály, namalovaly obrázek, vyplnily pracovní list. Ty nejmenší jen doplnily požadované údaje, ty starší napsaly o prožitém dnu s knížkou zprávu, příběh, slohovou práci. Ještě další den si prvňáčci měli za domácí úkol znovu pohádku přečíst, ale protože kousek chyběl, měli příběh tatínkovi a mamince dovyprávět. Větší děti měly úkoly pochopitelně náročnější.

Učitelka 3. třídy Monika Slavíková: „Založili jsme si desky – Devatero pohádek, Karel Čapek, a do konce roku ještě Velkou kočičí pohádku, kterou jsme o našem čtenářském maratónu začali číst, dočteme. Příští školní rok ve 4. třídě navážeme pohádkami ostatními. A opět k tomu máme připravené pracovní listy.“ Učitelka Golová zdůraznila „paní učitelka (Slavíková – pozn.red.) dělá krásné pracovní listy“. Monika Slavíková: „Nechtěla jsem, aby to bylo na počítači, proto je většinou píši ručně.“

Učitelka 1. třídy Květoslava Golová vyprávěla, jak přišla o přestávce do třídy a tam „seděla jedna žákyně, o které vím, že nemá doma ani jednu knížku, a hlavičku zabořenou do knihy – četla“. A nahlédnutím do slohových prací dětí ve třetí třídě je možné si domýšlet, jaké zážitky mají ze společného dopoledne s knížkou pod vedením svých učitelek. I když společné čtení venku uzavřeli opět setkáním žáků celé školy, poděkováním a předáním diplomů, program tím zdaleka neskončil a drobnými akcemi v jednotlivých třídách měly zážitky v dětech čas dozrát a pomalu doznívat.

Z připravených materiálů, pracovních listů, nakreslených tabulí, připravených diplomů a dalších bylo vidět, že příprava byla náročná. Podle reakcí dětí a jejich písemných projevů při vypracování uložených úkolů lze však soudit, že jim celý program přinesl i okamžiky, na které mnozí vzpomínáme ze svého dětství. Pěkné vzpomínky na své učitele a učitelky, které nám pomohly ve chvílích, kdy nebylo zrovna nejlépe.

Ředitelka školy Vlasta Šrottová, která s nápadem na uspořádání pro děti aktivně pojatého čtení přišla, zmínila, jak kdysi na svém předchozím působišti v Broumově již podobnou akci s učiteli a dětmi připravila a jaký s ní již tenkrát zažila úspěch: „Naše škola tenkrát vyhrála a děti pak jely za odměnu do muzea v České Skalici.“

Ze slov dospělých účastníků a organizátorů je možno usuzovat, že i oni byli zdařilou akcí potěšeni. Svědčí o tom i prohlášení učitelek, že příští rok budu pokračovat. A doufají, že se třeba připojí i 2. stupeň jejich školy, kde přimět děti ke spontánní akci je, jak konstatovaly, mnohem náročnější. A také chtějí přizvat rodiče.

fotografie Masarykova základní škola.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)