Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují uskuteční již pošesté
banner

Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují uskuteční již pošesté

Michaela Plchová

Pondělí, 13. března 2017

Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se v Polici nad Metují uskuteční již pošesté

Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech Jeden svět probíhá každoročně v Praze a dalších 32 městech. Jedním z nich je i Police nad Metují, kde se Jeden svět odehraje pošesté, tentokrát v termínu 23. až 26. března. Tématem letošního ročníku je Umění spolupráce. Svět v současnosti tíhne k uzavírání hranic, odmítání pomoci potřebným a různým formám extremismu. Festival Jeden svět proto považuje za důležité přinést pozitivní sdělení a poukázat na kladný přínos sdílení, vzájemné pomoci a spolupráce mezi lidmi.

"Rádi bychom připomněli, že sdílet lze i jinak než tlačítkem na sociálních sítích. Vždyť všichni dobře víme, že například bez běžné sousedské pomoci bychom vedle sebe žili mnohem hůř," vysvětluje hlavní organizátorka polického festivalu Marie Hornychová.
Během čtyř dnů se v Kolárově divadle promítne celkem 14 dokumentů, proběhne 10 debat s hosty a diváky, odehraje se jeden koncert, uskuteční dva workshopy a dvě výstavy.

Nabitý program zahájí ve čtvrtek 23. března v 18 hodin český dokument režisérky Kateřiny Hager Děti online doplněný debatou s psychology z posttraumatického intervenčního týmu Policie ČR v Hradci Králové Janou Bártovou a Janem Hubertem. Snímek mapuje současný fenomén dětí trávících většinu svého volného času na internetu či hraním počítačových her a přináší též svědectví o nebezpečí kyberšikany a vztahu navázaného na facebooku. Po formálním zahájení a filmu následuje raut a neformální debata s návštěvníky ve foyer divadla.

Festivalový pátek začne netradičně již v 10 hodin dopoledne promítnutím filmu Život začíná ve 100, který je tak trochu určen seniorům a všem, jež věří, že člověk může být aktivní a otevřený světu bez ohledu na věk. Odpoledne pak program pokračuje antropologickým dokumentem Hon na nevěstu o unášení žen v Kyrgyzstánu. Hlavní večerní promítací čas je věnován Řecku – snímek Zlatý úsvit – jak to vidím já sleduje cestu ultrapravicového uskupení Zlatý úsvit do parlamentu. O praktikách jejich příznivců se diváci dovědí nejen s filmu, ale na vše se mohou též vyptat osobně. Hostem v debatě bude totiž politolog a redaktor Českého rozhlasu Thomas Kulidakis.

Tradiční pozdně večerní promítání se ponese v duchu boje proti předsudkům – izraelský snímek Kdo mě teď bude mít rád o životních osudech homosexuála Saara, jenž by se rád vrátil k rodině. "My jsme se rozhodli na téma homosexuality a předsudků upozornit a spojili jsme se s pražským gay sborem Doodles. Z nezávazné konverzace nakonec vyplynula návštěva několika jeho členů. Sami nabídli, že životní osudy i příběhy téměř každého z nich za pozornost stojí, a byli proto ochotní s diváky debatovat," komentuje poslední páteční projekci Marie Hornychová.

Sobotní dopoledne zahájí hned v 10 hodin kontroverzní snímek Tichý hněv Inuitů, k němuž přijede debatovat etnolog z pardubické univerzity Tomáš Boukal. Kontroverzní je především téma, které dokument přináší – na jedné straně ochrana zvířat manifestovaná zákazem lovu tuleňů, na straně druhé ekonomický úpadek komunity Inuitů, pro něž byl lov tuleňů vždy základním pilířem života v drsné severské krajině.

Podobně eticky citlivé téma může vyvolat i polední projekce dokumentu Brouci, který nabízí hmyz jako potravinu budoucnosti. Snímek je plný hmyzích specialit, i když v někom to může vyvolat spíše odpor. Protože se však polický Jeden svět tématem jídla a potravin již dříve zabýval, přináší ho i letos. Sobotní odpoledne pokračuje observačním dokumentem polské režisérky Anny Zamecké Přijímání. Ta se svou kamerou přibližuje rodinu čtrnáctileté dívky, jejího autistického bratra a otce se sklonem k alkoholismu. Matka rodinu opustila a veškerá starost o ni zůstává na bedrech čtrnáctileté dívky. Dokument sklízí na světových festivalech jedno ocenění za druhým.

Velkou pozornost jistě přitáhnou následující dva snímky. Na 16. hodinu je připravena projekce nového dokumentu režisérky Andrey Culkové Exekuce. Stále velmi aktuální téma sleduje, jaké jsou v Česku praktiky exekutorů, a jak snadno se u nás roztáčí dluhová spirála. "Předpokládáme, že téma exekucí vyvolá spoustu otázek. Proto jsme do debaty pozvali advokáta Michala Kojana, který se v mnoha případech postavil na stranu postižených a několikrát též vyhrál nad exekutory u Ústavního soudu. Díky němu museli exekutoři upustit například od praktik vícenásobných odměn," doplňuje Marie Hornychová.

Posledním, neméně naléhavým snímkem bude Dugma: Spoušť. Norský režisér Pål Refsdal se dostal do těsné blízkosti mladíků, kteří přišli do Sýrie bojovat ve svaté válce a jsou zapsáni na seznam mučedníků, čili sebevražedných útočníků. Napínavý a přitom velmi lidský snímek je unikátní pohledem z druhé strany, ale také svým nečekaným vyústěním. Debatovat přijede fotografka Markéta Kutilová, která pobývala v syrských válečných oblastech.

Vrcholem sobotního večera bude všemi očekávaný koncert. Letos – v duchu spolupráce – zvolili organizátoři mladou a nepříliš známou skupinu Jabłonka ze sousedního Polska. Pětice nadaných a v mnohém zkušených muzikantů v čele s Polou Chobot hraje v pomalém rytmu triphopu a zpívá měkkou polštinou. Odkazuje tak k druhé polovině 90. let a skupinám Portishead či Massive Attack.

Poslední festivalový den zahájí v 10 hodin něžný a citlivý dokument Blanche nebude sedět v koutě o charismatickém tanečníkovi, jenž pomalu a empaticky pracuje s lidmi s Alzheimerovou chorobou. Laskavá výpověď o podobách stáří je následně doplněna pohybovým workshopem, aby si diváci mohli alespoň osahat, jak je možné pracovat a spolupracovat pomocí pohybu a tance. Workshop vede zkušená choreografka a lektorka Petra Slavíková. Polední projekce je věnována lidským právům a svobodnému přesvědčení každého člověka. O poměrech u odvodových komisí k ruské armádě a kriminalizaci tzv. odpíračů vypovídá snímek Přesvědčení.

Letos se konečně do regionální nabídky filmů dostal dokument o ukrajinském konfliktu, navíc jde o téma, jenž je právě teď velmi aktuální. Snímek s názvem Vyrob si svůj stát je o dění na Donbasu a přináší svědectví z druhé straně konfliktu, o těch - z našeho pohledu – zlých. Zachycuje osudy několika účastníků války na Ukrajině, jejichž cílem bylo odtržení a vytvoření samostatného státu. Debatovat přijede vedoucí ukrajinské mise Člověka v tísni Tomáš Kocián.

Závěr festivalu Jeden svět patří snímku, který získal letošního Českého lva za nejlepší dokument. "Normální autistický film režiséra Miroslava Janka sklízí právem chválu," oceňuje Marie Hornychová a vysvětluje proč: "Podařilo se mu citlivě a překvapivě zachytit několik dětí s aspergerovým syndromem a přiblížit nám jejich svět, který se může zdát nenormální. Miroslav Janek nám představuje chytré a kreativní bytosti s obrovskou fantazií, s nimiž si někdy jen vzájemně hůř rozumíme." Režisér Janek bude rovněž hostem závěrečné festivalové debaty.

Ve foyer divadla je ve spolupráci připravena oblíbená festivalová kavárna Café Dientzenhofer, jedno(osvětová) knihovnička s dávkou nových knih a také dvě výstavy. Člověk v tísni laskavě zapůjčil výstavu k patnácti letům své činnosti v Afghánistánu a velkoformátové fotografie Asistence, o. p. s. zachycují hendikepované lidi s jejich asistenty. Na galerii divadla proběhne v duchu Umění spolupráce krátký workshop polského jazyka.

V následujících dvou týdnech proběhne ještě Jeden svět na školách. Organizátoři ve spolupráci se studenty Gymnázia Broumov odpromítají pro žáky základních a středních škol bloky dokumentů určené pro různé věkové skupiny. Do projektu se každoročně zapojí cca 12 až 15 základních a středních škol širšího regionu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)