Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ministerstvo kultury prohlásilo kopii Turínského plátna v broumovském klášteře za kulturní památku
banner

Ministerstvo kultury prohlásilo kopii Turínského plátna v broumovském klášteře za kulturní památku

René Herzán

Středa, 31. října 2012

Ministerstvo kultury prohlásilo kopii Turínského plátna v broumovském klášteře za kulturní památku

Ministerstvo kultury České republiky prohlásilo minulý týden soubor kopie Turínského plátna, průvodního dopisu a schránky, vystavený v refektáři benediktinského kláštera v Broumově, za kulturní památku.

Unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651, společně s darovací listinou podepsanou turínským arcibiskupem Juliusem Ceaserem Bergiriem a skříňkou, ve které bylo plátno uloženo, byla nalezena v lednu roku 1999 v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově nad kaplí sv. Kříže za zlaceným štukovým věncem.

Jedná se o jedinou historickou kopii Turínského plátna ve Střední Evropě – severně od Alp. Na světě existuje okolo čtyřiceti podobných kopií, avšak broumovská patří mezi nejzdařilejší. Malba čtyřmi odstíny hnědavé barvy na lněném plátně má uprostřed latinský text Extractum ab originali (doslovně přeloženo vytaženo z originálu). Průvodní listina přiložená k plátnu, podepsaná turínským arcibiskupem Juliem Caesarem Bergiriem, potvrzuje, že kopie byla 4. května 1651 dotýkána s originálem. V listině je uvedeno, že plátno je určeno „velectěnému a úctyhodnému panu opatovi Matouši Ferdinandu Sobkovi z Bilenbergu". Ten ho za svého působení v broumovském klášteře věnoval místním benediktinům a posléze, při barokní přestavbě, bylo uloženo na místo, kde bylo před několika lety nalezeno.

"Tímto rozhodnutím byla vyzdvihnuta významnost broumovské památky a samozřejmě nám to otvírá lepší cesty na získávání finančních prostředků na restaurování, případně na lepší výstavní vitrínu," komentoval rozhodnutí Ministerstva kultury správce broumovského kláštera Přemysl Sochor.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)