Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Monografický katalog akademického malíře Ivo Švorčíka
banner

Monografický katalog akademického malíře Ivo Švorčíka

Jan Meier

Sobota, 14. března 2015

Monografický katalog akademického malíře Ivo Švorčíka

V loňském roce uspořádala Galerie výtvarného umění v Náchodě (GVUN) výstavu věnovanou desátému výročí úmrtí akademického malíře Ivo Švorčíka (1937–2004). Téměř rok po jejím zahájení (ovšem s loňským vročením) vydala GVUN k této výstavě obsáhlý monografický katalog s názvem Ivo Švorčík.

Připomeňme, že celoživotní obyvatel Hronova (byť narozený v Náchodě) Ivo Švorčík měl blízký vztah i k Broumovu – osobní, pracovní i výtvarný. Seznámil se zde se svou ženou, učil na zdejší Lidové škole umění, pracoval v propagačním ateliéru Veby a v Muzeu Broumovska a uskutečnil zde i několik výstav, mj. v roce 1969 první samostatnou v tehdejším výstavním sále zdejšího muzea v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia. Společná výstava kreseb aktů s Karlem Šafářem ve výstavní síni současného Muzea Broumovska v roce 2001 byla naopak jednou z posledních za jeho života. O sepětí Ivo Švorčíka s Broumovem vypovídá katalog na mnoha místech.

Po obsáhlém úvodním eseji Jana Kapusty, ředitele GVUN a editora katalogu, jsou zařazeny vzpomínky malířových hronovských přátel Jana Žďárka a Ivana Krejčího a také významný text umělcova celoživotního přítele Miroslava Otteho, bývalého ředitele Muzea Broumovska (který vloni vyšel v Broumovských novinách). Najdeme zde i úvodní slovo současného vedoucího muzea Karla Franzeho ke zdejší výstavě Švorčíkových novinových kreseb v roce 1999, a především umělcův vlastní text Zpověď, který dokončil v lednu 2004, nedlouho před svým úmrtím.

Katalog dále přináší švorčíkovské reálie a fakta, k nimž patří životopisný přehled, soupis výstav, knižních ilustrací, zastoupení ve veřejných sbírkách a také rozsáhlá bibliografická část. Ta zahrnuje jednak jeho úvody v katalozích výstav a zejména jeho bohatou publicistickou tvorbu. Tu autor katalogu rozčlenil na tu, jež se týká výtvarného života, a na ostatní, kam mj. patří i jeho povídky a fejetony. Obsáhlá je pak i část přinášející literaturu o Ivo Švorčíkovi (mj,. rozhovory s ním, katalogy a recenze jeho výstav či slovníková hesla).

Reprodukce v katalogu zahrnují práce z celého vývoje Švorčíkovy tvorby a z jejích různých žánrů a technik. Vedle obrazů jsou zde i grafiky, kresby, včetně karikatur, a také freska, jež dosud zdobí chodbu Švorčíkova hronovského domu. Dominantně jsou zde zastoupeny reprodukce aktů a erotických obrazů, které i v Broumově malíř vystavoval pod názvem Intimní deník (Výstavní síň Staré radnice 1996).

Publikace Ivo Švorčík je důstojným a nadčasovým připomenutím umělce, pedagoga a také neokázalého propagátora umění a organizátora výtvarného života, který ve svých 67 letech ze života odešel opravdu předčasně.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)