Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Muzeum papírových modelů připravilo výstavu dvou vynikajících grafiků, kteří se tady představují na výstavě s lakonickým názvem Grafika
banner

Muzeum papírových modelů připravilo výstavu dvou vynikajících grafiků, kteří se tady představují na výstavě s lakonickým názvem Grafika

Pavel Frydrych, ředitel Muzea papírových modelů

Středa, 4. září 2019

Muzeum papírových modelů připravilo výstavu dvou vynikajících grafiků, kteří se tady představují na výstavě s lakonickým názvem Grafika

Muzeum papírových modelů připravilo výstavu dvou vynikajících grafiků, kteří se tady představují na výstavě s lakonickým názvem Grafika. Zatímco Slava Iljašenko je pro nás už známý výtvarník, který se pevně usadil v našem regionu a jeho tvorbu můžeme sledovat už více jak čtvrt století, Anna Larina-Dzmira je v regionu naprosto neznámé jméno.

Udělat společnou výstavu dvou autorů je vždycky trochu ošemetné. Každý člověk, každý výtvarník má svůj osobitý pohled na svět a v relativně malém, komorním prostředí Zeleného domečku není mnoho prostoru pro to, razantně oddělit jednoho od druhého. A tak jsme se pro výstavu rozhodli spíše hledat a najít, to co mají společného a na základě takto vytvořeného půdorysu představit dva autory, dva pohledy na svět kolem nás a dvě vize výtvarné činnosti.

Naštěstí platí, že pokud vedle sebe "pověsíte" dva kvalitní autory, jejich díla se mezi sebou nebudou prát a nebudou si překážet. A navíc nám takováto přímá konfrontace může nabídnout i nečekaně jiný pohled na svět a obohatit nás.
Akademický malíř Slava Iljašenko se narodil v Kyjevě na Ukrajině, jako potomek Volyňských Čechů. V roce 1982 ukončil studia na Grafické akademii ve Lvově, kde vystudoval fakultu knižní grafiky a designu. Od roku 1992 žije, pracuje a tvoří v České republice. Má za sebou mnoho samostatných výstav v České republice, na Ukrajině, v Polsku, Německu, Holandsku nebo v Kanadě. Jeho tvorba má jasný základ v realistické malbě či kresbě, ale autor k ní přidává snové, až surrealistické prvky, které umocňují divákův prožitek a nutí ho se zamyslet nad tím, kudy vlastně vede hranice mezi realitou a snem.

Anna Larina-Dzimira se narodila v běloruském Minsku a v roce 2000 ukončila studium na minské Akademii výtvarných umění v oboru grafický design. Poté v rámci postgraduálního studia v letech 2000 – 2003 absolvovala Fakultu architektury a průmyslového designu se zaměřením na uměleckou grafiku na Akademii výtvarných umění v Polsku ve Wroclawi. Momentálně žije v polském Sokolowsku a kromě vlastní výtvarné činnosti se věnuje i restaurování uměleckých děl. Její díla jsou zastoupena ve sbírkách například v Bělorusku, Rusku, České republice, Polsku, Bulharsku, Izraeli, Francii, Španělsku, Dánsku nebo USA.

Autorka pracuje se zkratkou, s abstrahováním jednotlivých pojmů či objektů, které následně umísťuje do nadčasového prostředí či do jakéhosi mimočasového prostoru. Ten může symbolizovat třeba její schopnost nadhledu, anebo je jen nutností pro zvýšení napětí v díle. Ovšem i její "mimočasové" pozadí v sobě nese jakési stopové prvky důvěrně známé reality, která dráždí oko diváka a nutí ho se rozhlédnout kolem sebe, zda vše vypadá tak, jak vypadalo před pár vteřinami, nebo jestli náhodou nedošlo k nějaké změně.

Expozice výstavy představuje aktuální tvorbu dvojice autorů, kteří – ač se nenarodili v Čechách – mají k naší zemi velmi úzký vztah. A vše z toho, co je během života potkalo, se odrazilo i v jejich tvorbě. Vlivy z Ruska, Čech, Běloruska nebo Polska jsou pro nás díky svým slovanským kořenům snadno chápatelné, ale přesto zahalené jakousi jemnou aurou tajemnosti. A přehlídka tajemství či tajností se stává nosnou linkou celé expozice.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)