Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Na festivalu Jeden svět se v Polici nad Metují promítne 14 dokumentů o lidských právech
banner

Na festivalu Jeden svět se v Polici nad Metují promítne 14 dokumentů o lidských právech

René Herzán

Úterý, 4. března 2014

Na festivalu Jeden svět se v Polici nad Metují promítne 14 dokumentů o lidských právech

Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět se koná v Polici nad Metují ve dnech od 20. do 23. března 2014 v prostorách Kolárova divadla. Celkem promítne 14 dokumentů ze šesti kategorií (Hlavní soutěž, Máte právo vědět, Práce dělá člověka, Rodiny v ohrožení, Takzvaná civilizace, Moc médií, Český pohled).

Hlavním tématem letošního Jednoho světa je nadčasový fenomén práce. Jako zahajovací film proto z kategorie Práce dělá člověka pořadatelé vybrali snímek německého režiséra Konstantina Faigla S chutí do toho! Faigl si sezval odborníky z mnoha oblastí a nechal je zamyslet se nad tím, v jakém vztahu k práci se západní civilizace ocitla. K čemu došli, napovídá podtitul dokumentu, jenž je uváděn jako "film o poklesu pracovní morálky".

Téma práce pak sledují i další dva dokumenty. Dánský filmař Miki Mistrati se snímkem Podezřelá čokoláda znovu vrací k tématu dětské práce na kakaových plantážích a sleduje, zda výrobci čokolády sjednali slíbenou nápravu. Slovenský film Romana Fábiana Báňský chlebíček zase v poklidném tempu pozoruje život obyvatel východoslovenské obce Rakovnica, kteří se musejí poprat s nedostatkem pracovních příležitostí.

Kromě hlavní kategorie Jeden svět přináší širokou paletu filmů o lidských právech, médiích, svobodě, rodině a dalších. Při výběru se proto poličtí snažili volit tak, aby představili i snímky z ostatních kategorií, které by zároveň oslovily diváky.

Z hlavní soutěže bude promítnut film o životě afrického kmene Pygmejů Prales tančících duchů. Snímek je unikátní časovým rozsahem, režisérka Linda Vӓstriková strávila s domorodci sedm let. Zachytila nejen to, jak je ovlivňují duchové pralesa, ale také jejich obyčejný život a touhu po dětech, které pro ně znamenají především jedno: přežití a zachování kontinuity kmene.

Ze sekce Máte právo vědět bude uveden kanadský film O trhu s orgány režiséra Rica Esthera Bienstocka. Režisér sleduje situaci v oblasti transplantace ledvin. Na jedné straně lidé, kteří se nemohou dočkat dárce, na straně druhé chudí třetího světa, kteří by rádi svoji ledvinu prodali. Státní systémy jsou však vůči takovému postupu přísně nastavené, a tak mezi těmito dvěma skupinami stojí strana třetí: obchodníci s orgány. Dokument tedy klade zásadní otázku: Jak legální je záchrana lidského života, pokud je provedena nelegálním způsobem?

Na rodiče a děti mysleli v Polici nad Metují výběrem dvou filmů – z kategorie Rodiny v ohrožení bude uveden dánský snímek režiséra Erlenda E. Mo S nálepkou ADHD. Hyperaktivita postihuje čím dál víc dětí. Snímek může být inspirací pro rodiče, kteří hledají cestu, jak své děti zvládnout. Druhý film – Projekt Příroda z kategorie Takzvaná civilizace je především o kampani, která má jediný cíl: dostat děti od počítačů a obrazovek ven do lesa a na hřiště.

Ze stejné kategorie je i dokument Mý věci, který se týká snad všech obyvatel západní civilizace. Fin Petri Luukkainen zjistil, že ho přílišné množství věcí, které vlastní, nečiní šťastným a odhodlal se k radikálnímu experimentu: všechny své věci odložil a po celý rok si z nich denně vybral jen jednu. Díky tématu i humoru získal v loňském roce snímek diváckou cenu na helsinském festivalu DocPoint.

Neméně důležitou kategorii Moc médií zastupují ve výběru hned tři filmy, všechny aktuální, i když každý trochu jinak. #chicagoGirl režiséra Joe Piscatella je o americké studentce, která pomocí internetu a sociálních sítí pomáhá organizovat revoluci v Sýrii a spolu se svými syrskými přáteli dokumentují zločiny Asadova režimu. Snímek Kismet řecké režisérky Niny-Marie Pashalidouové ukazuje v novém světle nekonečné televizní seriály. V arabském světě se totiž stávají možným nástrojem sociální změny, když motivují muslimské ženy, aby se po vzoru svých hrdinek nebály vzít život do vlastních rukou. A do třetice - český dokument Show! režiséra Bohdana Bláhovce není jen pohledem do zákulisí českého showbyznysu. Bláhovec v něm zachycuje ambice otce, který chce mít ze své dcery hvězdu a vytvoří proto dívčí skupinu 5Angels. Nejde tu však tolik o splněné dětské sny, jako spíše o naplňování byznys plánu jejich manažera. Nutno připomenout, že Bohdan Bláhovec za film získal Českého lva za nejlepší český dokument 2013 a vysoko je ceněn i českými kritiky.

V poslední kategorii Český pohled pořadatele přes velký výběr nakonec nejvíce zaujaly tři filmy: Velká noc režiséra Petra Hátleho nahlíží do života "nočňátek" – prostitutek, gamblerů, zaměstnanců nočních barů a všech dalších, jejichž rytmus ovlivňuje rychlá spotřeba, levný alkohol a pervitin. Na všechny kuřáky pak mysleli při výběru snímku Ivo Bystřičana Mých posledních 150 tisíc cigaret. Režisér, kterého začala dohánět vlastní závislost na nikotinu, přestává ve filmu kouřit a zároveň se snaží dopátrat příčiny velké tolerance státu vůči kouření. Závěrečným filmem celého festivalu jsou Otázky pana Lásky režisérky Dagmar Smržové. Ta se ve své tvorbě zaměřuje na osobní lidské výpovědi a tentokrát přináší příběh schizofrenika Jiřího Lásky. Ten se svou nemocí snaží žít s nadhledem i humorem a zároveň se stará o svoji nemocnou matku i babičku.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)