Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Na Pellyho Terase začala letošní poslední výstava
banner

Na Pellyho Terase začala letošní poslední výstava

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 20. srpna 2015

Na Pellyho Terase začala letošní poslední výstava

Meziprostor je cosi, co nelze fyzikálně definovat. Není to ani mnohdy podivný a těžko pochopitelný svět kvantové fyziky, ani prostor či časoprostor tak, jak ho vnímáme kolem sebe. V Meziprostoru, jakési "přechodové komoře", se střetává tady a tam. Místo, kde ještě zůstává to, co důvěrně známe s tím, co tušíme už někde jinde. Je to plocha Alenčina zrcadla, místo, kde se dělí náš svět se světem za zrcadlem. V těchto místech se můžeme setkat nejen s Dámou, která opustila svého koně, ale třeba i s Nevěstou svlékanou svými ženichy až do konce nebo Hořícími žirafami.

Expozice výstavy ukazuje autorovu fascinaci vznikem věcí, kterou spojuje s faktem jejich spoutávání, či skutečností, že každá věc spoutává nejen svého tvůrce, ale i všechny ostatní. Jakoby svoboda věcí musela být nutně něčím vykoupena. Možná ve smyslu Anaximandrova výroku o nutnosti věcí platit si navzájem pokutu. Vznikání a tvarování hmoty, které je vlastní prací sochaře, je v Meziprostoru Jana Vítka zastaveno. Autor zaznamenává zlomek okamžiku, kdy cosi vzniká, kdy se zastavuje čas, aby v prostoru Meziprostoru zůstala jakási objemová 3D fotografie.

Ale svět Meziprostoru není tak jednoznačný, jak se může na první pohled jevit. Sekačka na trávu sice svého tvůrce svým pohybem spoutává, ale na konci videoprojekce zůstává nevyřčené, zda jsme náhodou neviděli jen jednu polovinu a zůstává možnost, že film se poté začne odvíjet zpět, aby se vše vrátilo k původnímu stavu. Ani "Stroj na výrobu římsy" jednoznačně netvrdí, zda výsledkem je vznik římsy nebo její destrukce. Jedna z myšlenek Alberta Einsteina, vedoucí ve finále k Teorii relativity, spočívá ve faktu, že člověk uvnitř rovnoměrně pohybujícího se tělesa, nedokáže rozpoznat, zda se vůbec pohybuje. Stejně tak nedokážeme v zastaveném procesu rozpoznat, zda se jedná o vznik čí zánik věci.

Římsa, která v průběhu své délky mění konvexní tvar za konkávní & opačně, je stejně nejednoznačná jako vše, co definuje Meziprostor Jana Vítka. Tato nejednoznačnost znervózňuje, protože nenabízí jistotu. Nejistota nás pak nutí hledat definici, ale vyřčení je mimo naše schopnosti. Máme možnost volby, ale nikdy nebudeme vědět, zda námi vybraná možnost je správným pojmenováním. Stejně jako Schrödingerova kočka je čistě teoreticky zároveň živá i mrtvá, tak i "Stroj na výrobu římsy" ji zároveň vytváří i ničí a sekačka stejně snadno spoutává i osvobozuje.

Autor výstavy Jan Vítek se narodil 16. 8. 1987. Studoval Střední průmyslovou školu kamenickou a sochařskou v Hořicích v Podkrkonoší, Universitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Vysokou školu umělecko průmyslovou v Praze a absolvoval stáž Universitatea de Arte George Enescu, Iasi, Rumunsko - obor socha. Žije v Červeném Kostelci. Výstava na Pellyho terase v Polici nad Metují potrvá do 31. srpna.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)