Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Nobelovu cenu za literaturu získala Olga Tokarczuk

René Herzán

Sobota, 12. října 2019

Nobelovu cenu za literaturu získala Olga Tokarczuk

Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2018 získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková. Ve čtvrtek to oznámil literární vědec Mats Malm, který je novým stálým tajemníkem Švédské akademie. Olga Tokarczuk má velmi blízký vztah k Broumovsku.

Už v červnu roku 2014 předčítali v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově ze svých knih režisér úspěšných televizních cyklů o architektuře Šumná města a Šumné stopy Radovan Lipus, Olga Tokarczuková a básnířka, scenáristka, dramaturgyně, překladatelka a propagátorka české literatury v Polsku Renata Putzlacher. To byl právě základ týmu pro vznik divadelního představení HRA-NIC-e.

V roce 2015 se studenti Gymnázia Broumov objevili v komparsu filmu polské režisérky Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých. Jako koproducentka se na filmu podílela absolventka gymnázia Pavla Kubečková. Autorkou scénáře filmu byla vedle Agnieszky Holland právě i polská spisovatelka žijící v té době ve vesnici Krajanow (naproti Šonovu) Olga Tokarczuk. Předlohou ke scénáři byla právě kniha této polské spisovatelky.

Červenec roku 2017 se v broumovském příhraničí nesl ve znamení 3. ročníku polsko-českého festivalu Hory literatury. Multižánrová kulturní akce vyvrcholila v broumovském benediktinském klášteře vernisáží česko-polských komiksů. Ve výstavním Lapidáriu se sešla řada místních i polských návštěvníků a umělců. Vernisáže se zúčastnili také Karol Modzelewski - senátor, historik středověku, politický činitel a zakladatel Solidarności, Jerzy Bralczyk - přední polský lingvista a předseda Výboru pro polský jazyk a také nejpřekládanější polská spisovatelka současnosti Olga Tokarczuk. Po vernisáži pokračoval program v klášterní Kreslírně česko-polskou besedou s Olgou Tokarczuk a předním polským novinářem a "čechofilem" Mariuszem Szczygielem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)