Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

O kapličce v Suchém Dole knižně

Jan Meier

Neděle, 16. září 2012

O kapličce v Suchém Dole knižně

Novinářka Irena Jirků (pochází z Bukovice u Police nad Metují v sousedství Suchého Dolu, v roce 1981 maturovala na gymnáziu v Broumově) sepsala a vydala působivou publikaci Příběh suchodolské kapličky. Dramatické i dojemné události okolo mariánské kapličky v Suchém Dole se začaly odehrávat v roce 1892 a pokračují do současnosti.

Na základě dokumentů, novinových článků, deníků a korespondence, z archivů, knihoven i soukromých sbírek stvořila ságu, jež se během sto dvaceti let odehrála okolo prosté dřevěné stavby. Počíná se zprávou o údajném mariánském zjevení čtrnáctileté Kristině Ringlové ze Suchého Dolu, které se pak několikrát opakovalo; dívka je dokonce ohlašovala dopředu.

Autorka pak pokračuje na jedné straně líčením ohromného ohlasu této události mezi věřícími v širokém okolí, na straně druhé nevůle církve zjevení uznat a snahy úřadů zabránit poutníkům v cestách na „zázračné" místo. Těžko si dnes představíme  tisícihlavé (!) davy poutníků a jejich srážky s několika četníky. Příběh pak vrcholí v soudobém dramatu úmyslného zapálení kapličky a její téměř zázračné, bleskové obnovy.

Nejpozoruhodnější je v publikaci líčení osudů lidí, které suchodolské události poznamenaly. Život Kristiny Ringlové, jež byla „médiem" zjevení, by vydal na samostatnou knihu – s kamarádkou z Moravy podnikla cestu do Rakouska, byla obviněna a odsouzena za její vraždu (bylo jí tehdy 25 let), po dvanácti letech byla za pohnutých okolností propuštěna, svůj život dožila ve vysokém věku v Suchém Dole v upraveném železničním vagóně. Její příběh se prolíná s osudem celé její rodiny. Autorka sleduje i několik generací majitelů lesa, kde k událostem došlo. Přibližuje též osobnosti odpůrců zjevení, kněze Sigismunda Boušky a biskupů Eduarda Brynycha, jeho nástupce Josefa Doubravy i aktérů událostí současných letech.

Kniha není jen fundovaným shrnutím dění kolem kaple; autorka sama přiznává, že práce na ni byla pro ní velmi osobní, emocionální záležitostí. Z jejího textu je to znát.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)