Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Od května se znovu otevřou brány Muzea Broumovska

Barbora Trenčanská, Muzeum Broumovska

Pátek, 24. dubna 2015

Od května se znovu otevřou brány Muzea Broumovska

Tak jako každý rok i letos zahajuje Muzeum Broumovska svoji sezónu v pátek 1. května. Muzeum sídlí v jedné z historicky nejzajímavějších částí benediktinského kláštera v Broumově - v 1. patře opatského křídla - a jeho návštěvu byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Ve výstavní síni muzea se od 1. května do 30. června 2015 mohou návštěvníci těšit na zajímavou výstavu pořádanou ve spolupráci s Regionálním muzeem v Náchodě pod názvem Lidová roubená architektura Kladského pomezí – mizející tvář krajiny. Lidové roubené stavby vždy patřily k obrazu česko-polského příhraničí. Stavby využívaly místních stavebních materiálů, odrážely možnosti stavitelů, způsob jejich obživy i dobový životní styl. Již od počátku 20. století však začaly být bourány při rozšiřování silnic, musely uvolnit místo vznikajícím továrnám a průmyslovým objektům, ustupovaly zděné zástavbě. Byly dost často vnímány jako nemoderní a v podstatě bezcenné.

V roce 1930 si Josef Zídka na stránkách vlastivědného sborníku Od kladského pomezí posteskl: "Dřevěné chaloupky, statky, stodoly, sruby..., vše to mizí z našich vsí, schází a odchází. Místo dřeva cihla a kámen, škvár a beton, místo slámy tašky a eternit." A to ještě autor, chudák, netušil, že po roce 1945 nezmizí na vysídlených územích jen jednotlivé stavby, ale často celé části vesnic či samot. Mnohé z cenných staveb zachycených ještě v 80. letech 20. století při dokumentační činnosti tehdejšího Okresního muzea v Náchodě dnes již nenajdeme, a pokud ano, bývají často necitlivě přestavěny. Roubená architektura tak v současné době patří mezi nejrychleji mizející prvky zdejší kulturní krajiny.

Slavnostní vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 7. května od 16 hodin.

Ovšem na vaši návštěvu se budeme těšit kdykoli během celé letošní sezóny, která potrvá od 1. května do konce září. Muzeum Broumovska je otevřeno denně kromě pondělí: 8 – 12, 13 – 17 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)