Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Ohlédnutí za Festivalem umění dětí a mládeže v Broumově
banner

Ohlédnutí za Festivalem umění dětí a mládeže v Broumově

René Herzán

Čtvrtek, 2. června 2011

Ohlédnutí za Festivalem umění dětí a mládeže v Broumově

Návštěvnost mezinárodního projektu Zahrada II. - Festival umění dětí a mládeže 2011 předčila očekávání organizátorů. Podle nich během celého dne v pátek 27. května navštívilo klášterní Zahradu* v Broumově asi 600 návštěvníků, které bavilo 250 účinkujících z Broumovska a polského příhraničí.

Ředitel Základní umělecké školy v Broumově Rudolf Vogel k tomu řekl: "Festival se stal katarzí a logickým navázáním  na již zrealizovaný festival Roztančená zahrada sbližující a mezinárodní 2010. I v letošním roce byl realizován díky pozitivnímu rozhodnutí Agentury pro rozvoj Broumovska podpořit tento náš projekt a nechat opět klášterní zahradu zaplavit pestrobarevnou řekou dětských souborů, kapel, orchestrů a tančících souborů. Projekt proběhl v rámci již 5. ročníku programu Agentury pro rozvoj Broumovska MÁME RÁDI BROUMOVSKO – MÁME RÁDI MÍSTO, KDE ŽIJEME. Festival byl koncipován především o dětech a pro ně a tento cíl byl na 100 % splněn."

Cílem Festivalu bylo umělecké setkávání nejen dětí a mládeže broumovského regionu, ale i dětí a mládeže z příhraničních měst Polské republiky, především partnerských měst Nowe Rudy, Radkowa, Boguszowa, Boguszowa Gorce a Drogoslawy. Cílem bylo naplnit prostory klášterní Zahrady* zpěvem , hudbou, tancem, výtvarným uměním dětí a mládeže z obou stran hranice. Výsledek potěšil podle pořadatelů všechny zúčastněné, zejména rodiče dětí a mládeže a jejich účastí a spokojeností z předváděného v ušlechtilých exteriérech nádherné zahrady došlo ke splnění cílů a naplnění idey projektu APRB, tedy k prohlubování pozitivního vztahu dětí a mládeže k regionu Broumovska.

Zahrada II. – Festival umění dětí a mládeže byl podpořen městem Broumov, Agenturou pro rozvoj Broumovska (APRB) a byl spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Euroregionu Glacensis v rámci grantu mikroprojektu Česko-polská umělecká setkávání dětí a mládeže. Festival probíhal už od 10 hodin pro místní základní školy, mateřské školy a gymnázium. Odpoledne se opakoval stejný program pro veřejnost a turisty. Na podiu se střídaly děti z mateřských škol, Ulity, ze sdružení Začít spolu, z Gymnázia a Hradební školy Broumov, ze Základní umělecké školy Broumov a z folklorního souboru písní a tanců - MOK Nowa Ruda. Od 18 hodin si návštěvníci mohli poslechnout komorní koncert ZUŠ Broumov - Pod dubem. Kdo má rád jazz, tak mohl být nadšen profesionalitou kapely Annabase, kterou vede Štěpán Přibyl. Poté se před podiem předvedli se svou show šermíři Vita Eques Martina Mrkose a šermíři SFK Opat pod vedením Jana Hamerského.

S začínajícím soumrakem nastoupily na podium tanečnice ZUŠ Broumov pod vedením Heleny Ogriščenkové se svými různorodými choreografiemi. Tato vystoupení byla prokládána vstupy tanečníků z Folklorního souboru písní a tanců kulturního domu MOK v Nowé Rudě. Do vstupů zpívaly žákyně Romany Roškové.

Vrcholem tanečního umění byly společné choreografie svěřenců Andrzeje Mierzeiewskéhu s děvčaty ZUŠ Broumov, kteří zatančili cha-chu a jive a choreografii Heleny Ogriščenkové Hurt na romantickou píseń Christiny Aquillery. Tyto dvě společné choreografie se nacvičovaly v Broumově a v Polsku na společných soustředěních.

"O světla, která dokreslovala celou krásnou choreografii se staral Tomáš Cirkl. Zvučení celý den obstarával pan Zdeněk Hajpišl. Patří jim za to velký dík a obdiv, jelikož ve velkém dešti je toto zvládnout, velmi těžké. Celým festivalem nás slovem brilantně a nápaditě provázela Vlaďka Hajnová," děkoval Rudolf Vogel.

Výstava keramiky z polsko – českých plenérů byla k zhlédnutí v barokním domku. Během celého dne si mohli návštěvníci zahrady se svými ratolestmi nechat namalovat nějaký obrázek na obličej. Na obličeje malovali žáci Renaty Šrůtkové a její dcera Markéta v rámci výtvarné dílny projektu.

Celý umělecký maraton byl zakončen Májovou pobožností ve 22 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha. Pobožnost se konala v rámci Noci kostelů a vedl ji páter Martin Lanži. Účinkoval i sbor Stěnavan.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)