Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Osudové ženy Karla Čapka v broumovské knihovně

Jaroslava Hromádková

Pátek, 16. listopadu 2018

Osudové ženy Karla Čapka v broumovské knihovně

Městská knihovna v Broumově připravuje pro své čtenáře a příznivce zajímavé akce. Jejich jádro tvoří přednášky. V podvečer 1. listopadu 2018 vystoupil před posluchače čapkovský badatel, pedagog Slezské univerzity, člen Společnosti bratří Čapků pan Mgr. Hasan Zahirović, PhD. Přítomným nebyl neznámý. V únoru letošního roku velmi zajímavě vyprávěl o vzájemném vztahu Aloise Jiráska a Karla Čapka. Jeho přednáška měla tehdy velký úspěch.

Čtvrteční setkání lákalo už svým názvem a přítomné nezklamalo. Poznali světově proslaveného autora z jeho lidské stránky, o které se v učebnicích nepíše. Seznámili se s několika ženami, které vstoupily do Čapkova života. Některé se jím jen tak mihly a nezanechaly výrazné stopy. Jiné natolik ovlivnily slavného spisovatele, že na ně nezapomněl celý život.

K těm patřila slečna Anielka Nepeřená, dcera známého hradeckého majitele hudební školy, sotva patnáctiletá dívenka, kterou Karel poznal při studiích na gymnáziu v Hradci Králové. Dívka o něho nejevila valný zájem a citlivý Karel prožíval muka první nenaplněné lásky. Čím více mu unikala, tím více se s ní toužil dělit o všechno ušlechtilé a vznešené, co chtěl vložit do svého i jejího života. Čtenáři se mohou seznámit s korespondencí, která vyšla pod názvem "Dopisy Anielce".

V sedmnácti letech navštěvoval Karel s bratrem v Praze proslulou Linkovu taneční školu. Při tanečních se oba zamilovali do Hermíny Bergerové. Josef namaloval pěkný pastel – Karlův portrét - a Karel ho Mince věnoval k Vánocům. Scházeli se na letmé chvilky v městské knihovně, jinam šestnáctiletá Minka nesměla. I když se jen krátce mihla Karlovým životem, stala se předobrazem hlavní ženské hrdinky Mimi v Loupežníkovi.

Když v roce 1909 získal pan doktor Antonín Čapek na sezónu zaměstnání lázeňského lékaře v Lázních svaté Kateřiny na Českomoravské vysočině, poznal tam Karel devatenáctiletou krasavici Libuši Solperovou z Jindřichova Hradce. Zamilovaný Karel si s ní vyměnil několik dopisů.

Po úspěšné premiéře Loupežníka představil Karel rodině mladičkou světlovlasou dívku Olgu, dceru svého staršího redakčního kolegy Karla Scheinpfluga, herečku Švandova divadla. Vztah s Olgou byl komplikovaný. Rodina je nepřijala dobře, bála se, aby Karla neodváděla od tvůrčích nápadů a pak – Karel měl nemocnou páteř, a proto nedával Olze naděje do budoucna. Ale nebyl to jediný důvod.

Téměř současně v prosinci 1920 poznal půvabnou dívku s rozpuštěnými vlasy, snědou, divokou, horkou a vzápětí zase chladnou Věru Hrůzovou. Byla chytrá, okouzlující, živočišná. Žila v Brně, ale do Prahy často jezdila. Karel se opět bezhlavě zamiloval. Žil na ostří nože, jeden den se sešel s Olgou, druhý den s Věrou. Vnímavá a citlivá Olga jistě vycítila Karlovu uhýbavou rozpačitost, ochlazení zájmu o ni. Téměř po dvou letech známosti mu ale Věra naznačila, že buď si ji vezme, nebo se rozejdou. A Karel volil svobodu, aby neměl svázané ruce ve svém uměleckém rozletu. Věra se obratem bohatě vdala. Zmínila se o tom s věcnou samozřejmostí v dopise. Zůstali však přáteli, občas si vyměnili dopisy a Věra se mu stala předlohou pro princeznu v Krakatitu. Zachovaly se Karlovy dopisy, které vyšly knižně až v roce 1980 s názvem "Dopisy ze zásuvky".

Když se Karel v roce 1935 po prohlídce u věhlasného rakouského specialisty na choroby páteře ubezpečil, že se jeho choroba zastavila a nemusí se obávat invalidního vozíku, neprodleně pozval Olgu do rakouských Alp a požádal ji tam o ruku. Rodina se o sňatku dozvěděla jen krátkým sdělením na pohlednici. Jejich vztah nebyl vášnivý, ale přátelský a tolerantní. Nikdy ani jeden nelitoval, že se vzali. Bohužel, jejich krátké štěstí přervala Karlova předčasná smrt. Dochovala se Karlova korespondence z let 1920 – 1938 "Listy Olze".

Přednáška byla vhodně doplněna promítáním fotografií a čtením výstižných textů. Na závěr pan magistr stručně pohovořil o Společnosti bratří Čapků a ukázal fotografii z červnového zájezdu do Lázní Svaté Kateřiny. Přednáška se posluchačům velmi líbila a odměnili ji upřímným potleskem. Paní vedoucí knihovny předala malý dárek. Už dnes se Broumovští těší na další zajímavé setkání s čapkovskou tématikou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)