Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Plaváček - divadelní představení, které mělo duši

Plaváček - divadelní představení, které mělo duši

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 12. března 2020

Plaváček - divadelní představení, které mělo duši

Těžko jmenovat hlavní představitele myšlenky nebo tvůrce té krásy a proudu citů, které z jeviště diváky muzikálu Plaváček zaplavovaly.

Dovolím si připomenout jen Adélku Kubečkovou, bývalou žákyni ZUŠ v Polici nad Metují, autorku toho přenádherného a Bohem inspirovaného ztvárnění pohádky Boženy Němcové Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Pojmenovali je Plaváček a celoškolní představení žáků a učitelů ZUŠ v Polici nad Metují k 30. výročí založení školy uvedli v týdnu od 23. února třikrát. Vždy ve vyprodaném Kolárově divadle v Polici nad Metují.

Nelze vyjmenovat více než stovku dětí, které si v představení zahrály, ani uvést seznam učitelů, kteří ať v orchestru, na scéně nebo jinou tvůrčí činností k úrovni představení přispěli. 30. výročí existence školy, 780 žáků, více než tři desítky obdivuhodných učitelů a spousta úspěchů na vystoupeních doma i v zahraničí – to je dostatečně vypovídající...

Ředitel Lubor Bořek, který o rozvoj školy těch 30 let pečuje, před představením připomněl, co v jejich škole považují za nejdůležitější: "Být citlivým a vnímavým průvodcem, což je skutečný význam slova pedagog, všech svěřených dětí v nejdůležitějším období utváření a formování charakteru a životních postojů a být jim dobrým příkladem, hodným následování."

Tento postoj je patrný v přístupu učitelů a odráží se v očích i chování žáků, kteří si jiskřičku lásky, kterou v nich ve škole probudili, odnášejí do života. A při tomto představení jsme to měli možnost vidět, bez nadsázky, na všech malých hercích.
Zde už jen poděkovat nestačí. Málo je i skutečnost, že se v Praze a na jiných významných místech naší vlasti hovoří v zasvěcených kruzích o ZUŠ v Polici nad Metují s respektem a s obdivem.

Tu je na místě vděčnost. A je krásné, že za tuto školu jsou v Polici všichni moudří a vnímaví rodiče upřímně vděční. Mezi důkazy patří při každém programu i několikrát vyprodané Kolárovo divadlo, které má více než 300 míst. A Police něco přes 4 tisíce obyvatel...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)