Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Projekt Wihanův rok vrcholí červnovou výstavou

Pavel Frydrych

Středa, 2. června 2021

Projekt Wihanův rok vrcholí červnovou výstavou

Projekt Wihanův rok pokračuje a vrcholí v červnu. Zatímco v květnu proběhlo celkem pět přednášek na Sále ZUŠ Police nad Metují – bohužel většinou pouze v online prostoru – tak na červen se Wihanův rok stěhuje na další místa ve městě. Ve čtvrtek 3. 6. od 18 hodin začne v Zeleném domečku vernisáží výstava „Polický rodák Hanuš Wihan“. Výstava představí Hanuše Wihana nejen jako skvělého a geniálního hudebníka, ale také nechá nahlédnout do jeho soukromí.

Mezi mnoha vystavenými exponáty najdete třeba jeho vlastnoruční poznámky k cestě po Švýcarsku z roku 1876. Jedná se o jakýsi „výcuc“ z bedekru doplněný vlastními postřehy. A Wihan se prezentuje jako vnímavý pozorovatel a nezapře v sobě pedagoga, když ne zrovna malou část textu věnuje švýcarskému školství.

Kromě toho na výstavě objevíte i Wihanovu korespondenci s Bedřichem Smetanou, Antonínem Dvořákem a Českým kvartetem. A samozřejmě mnoho fotografií. Jak těch oficiálních, tak i soukromých. A jedna z nich bude vyčnívat. Na výstavě „Polický rodák Hanuš Wihan“ bude totiž k vidění i unikátní portrét Wihanovy manželky Dory Wihan-Weis. Svatba proběhla v roce 1880 v Mnichově a už po roce se Wihan rozvádí… a do konce života tají svůj stav rozvedeného muže. Dokonce i v „Knize úmrtí“ je u jména slavného violoncellisty v kolonce stav napsáno: svobodný…

Dalšími unikátními fotografiemi jsou „obrázky“ z výletu na Hejšovinu nebo z Brandýsa nad Orlicí, kde měl Wihan svoje letní sídlo a kde po odchodu z Českého kvarteta žil.

Anebo fotografie Wihanova violoncella, které vyrobil v roce 1756 Bartolomeo Tassini., Cello po Wihanově smrti zůstalo v rodině jeho sestry Hedviky, odkud ho na začátku šedesátých let koupil violoncellista profesor Moučka a v současné sobě ho prodává londýnsko-newyorská firma Tarisio – Fine Instruments & Bows…

K výstavě vyjde i malý katalog.

Výstavu podporuje Národní muzeum – České muzeum hudby, Státní okresní archiv Náchod, Tarisio – Fine instruments @ bows, Mezinárodní společnost Oskara Nedbala Tábor a dále uvidíte dokumenty ze soukromých sbírek Pavla Frydrycha a Lukáše Kollerta.

Výstava potrvá v Zeleném domečku do neděle 4. července. Otevřeno podle otevírací doby Muzea papírových modelů.

Patronem projektu Wihanův rok je violoncellista, pedagog a člen tria Bergerettes, pan Tomáš Strašil.

Wihanův rok pořádá Muzeum papírových modelů a Město Police nad Metují. Projekt dále podporují: Národní muzeum, ZUŠ Police nad Metují, Myco Medica – vitální houby, Agentura pro rozvoj Broumovska, Tarisio – Fine Instruments & Bows, Spolek Apeiron, Státní okresní archiv Náchod, Obec Slatina nad Úpou, Mezinárodní společnost Oskara Nedbala Tábor, Lidová dílna 322, Květinářství U Petry a Zelenina Suchomel.

Dobrovolné vstupné bude použito na údržbu hrobu Hanuše Wihana na Olšanských hřbitovech v Praze.

Fotografie archiv Pavla Frydrycha, Lukáše Kollerta a Tarisio – Fine Instruments & Bows.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)