Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Radim Kočandrle představil Anaximandra z Milétu

Apeiron z. s.

Pátek, 15. května 2015

Radim Kočandrle představil Anaximandra z Milétu

Na sále Základní umělecké školy v Polici nad Metují se ve čtvrtek konala další přednáška z cyklu Všechny cesty vedou z Milétu. Radim Kočandrle, profesor Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, představil jednoho z nejstarších známých myslitelů starověkého Řecka, Anaximandra z Milétu.

Se jménem tohoto myslitele je spojen nejstarší známý zlomek řecké filosofie. Německý filosof Martin Heidegger napsal, že "v dějinách západního myšlení je Anaximandrův výrok považován za nejstarší". Protože z díla Anaximandrova předchůdce a "prvního filosofa" Thaléta z Milétu se do dnešních dob nezachovalo nic, a sám Thalés je často řazen mezi tzv. Sedm mudrců, je mnohými filosofy a historiky filosofie právě Anaximandros považován za toho úplně nejstaršího filosofa v dějinách.

Radim Kočandrle představil Anaximandrovo dílo v celé jeho šíři, a tak, jak ho v dnešní době známe a chápeme. Zastavoval se u jednotlivých oblastí myšlenek řeckého filosofa a postupně představil jednotlivá "témata" Anaximandrova zájmu – meteorologii, kosmologii a kosmogonii, vývoj člověka a lidstva, představu jsoucna a bytí i údajnou první mapu světa, kterou měl Anaximandros vytvořit. A samozřejmě se zastavil i u nejznámějšího výrazu připisovaného Anaximandrovi – u řeckého slova "apeiron" (bezmeznost, bezmezný) u kterého naznačil jiný výklad, než jak se běžně interpretuje.

Celá přednáška byla doplněna projekcí a více jak dvě desítky posluchačů byly postupně vtahovány do světa archaické řecké filosofie. Vše nakonec vyvrcholilo citací nejstaršího výroku západního myšlení: „[Anaximandros] Říká, že [počátkem] není ani voda, ani žádný z tak zvaných prvků, nýbrž jakási jiná přirozenost, která je bezmezná, z níž vznikají všechna nebesa a světy v nich. Z těch pak je jsoucím věcem vznik, do toho nastává i zánik, podle nutnosti; navzájem si totiž platí trest a pokutu za [své] bezpráví, podle řádu času. Takto to říká slovy dosti básnickými."

Hlavním sponzorem projektu Všechny cesty vedou z Milétu je Myco Medica. Dalšími sponzory jsou VEBA, Hauk, Bazény Machov, Viridium, projekt podporují město Police nad Metují, obec Suchý Důl, SŠPTP Velké Poříčí, ZUŠ Police nad Metují a SDH Suchý Důl. Partnery spolku Apeiron jsou Flora Care, Martin Cibulka – Kapitol a. s., Planeta ryb a SDH Velká Ledhuj. Mediálním partnerem je Naše Broumovsko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)