Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Setkání s Jáchymem Topolem v Šonově u Broumova

Jindřich Horkel

Pátek, 6. dubna 2012

Setkání s Jáchymem Topolem v Šonově u Broumova

Jáchym Topol byl další z osobností kulturního života v České republice, která navštívila Broumovsko. Přijel v sobotu 31. března do Šonova u Broumova, aby zde ve výčepu Hostince u Pitašů četl pro přibližně 30 posluchačů ze své knihy krátkých povídek, podle recenzí drsných i jímavých indiánských příběhů, Trnová dívka.

Jáchym Topol zaujal posluchače vedle povídek i poutavým a zajímavým vyprávěním o indiánech, mluvil o svých návštěvách v místech, kde indiáni žili. Autorské čtení Jáchyma Topola se tak z plánované hodiny protáhlo téměř až do půlnoci.

„Jeho indiánské příběhy jdou absolutně mimo naši kulturu, jsou úplně jinak stavěné. Jáchym Topol je zapálený indianolog, když to tak řeknu, ale ne v tom duchu romantickém, mayovském. Z jeho vyprávění bylo znát, že oni tu romantickou představu, kterou my většinou máme, určitě nenaplňovali. Byly to bojovné národy, které se navzájem vraždily. Trnová dívka jsou vlastně příběhy, které nás mohu šokovat, protože pojetí viny, trestu, smrti, zla, jak je známe z křesťanství, je u nich poněkud jiné. Jáchym Topol zmínil, že některé povídky upravovali pro Evropu a severoamerický svět misionáři, aby byly přitažlivé, prostě je cenzurovali. Sám se snaží jít právě do těch původních silných příběhů. Bylo to fakt super," řekla Šárka Rambousková, učitelka z broumovského gymnázia.

Topol je podobně jako většina osobností, které do Šonova jezdí, představitelem undergroundu, o kterém mimo jiné český teoretik umění Ivan Martin Jirous napsal, že „je to aktivita umělců a intelektuálů, jejichž dílo je nepřijatelné pro establishment, a kteří v této nepřijatelnosti nejsou trpní a pasivní, ale snaží se svým dílem a svým postojem o destrukci establishmentu."

Koncem dubna bude v Šonově besedovat s hosty Jan Ruml a 19. května přijede socioložka Jiřina Šiklová.

Podle významu a věhlasu účinkujících a většiny hostů lze považovat Hostinec U Pitašů za jedno z center kulturního dění na Broumovsku. Stanislav Pitaš byl členem disentu a dnes do hospůdky ve vesnici na Česko - polských hranicích jezdí na koncerty, besedy, autorská čtení a podobné akce řada jeho bývalých známých a přátel. Ať již jako účinkující nebo hosté. Velké koncerty pořádá na sále, nedávno zde vystupovali The Grande Mothers, skupina, která doprovázela legendárního Franka Zappu a ještě dříve Vladimír Merta, Ivan Hlas, Michal Prokop a řada dalších. Ve výčepu hospody se konají spíš akce pro menší počet lidí. Jako třeba ta poslední s Jáchymem Topolem.

Šárka Rambousková ještě dodala: „Jména některých účinkujících nebo kapel v Šonově jsou pro komerční nebo konzumní svět, nebo jak to říct, neznámá. Avšak jsou to unikátní věci a paradoxní je, že třeba na skupinu Franka Zappy The Grande Mothers přijeli na Broumovsko lidé z Rychnova, Pardubic, Dobrušky i dál z Moravy, a z Broumova tak 5, maximálně 10 lidí."

Foto Wikimedia Commons Luděk Kovář

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)