Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • U příležitosti výročí 400 let Bible kralické budou v Broumově vystaveny vzácné exponáty
banner

U příležitosti výročí 400 let Bible kralické budou v Broumově vystaveny vzácné exponáty

Michal Kitta, farář

Čtvrtek, 28. listopadu 2013

U příležitosti výročí 400 let Bible kralické budou v Broumově vystaveny vzácné exponáty

Žádná kniha nezměnila tolik svět jako Bible. Je pochopitelné, že každý národ usiluje o vydání Bible ve vlastním jazyku, srozumitelné všem.

Dlouhou dobu vládla na Východě řecká a na Západě latinská vydání této sbírky obsahující celkem 66 knih. První překlady do češtiny se objevily za Konstantina a Metoděje, ale šlo jen o části Bible. Roku 1360 se objevuje Bible leskovecko-drážďanská a po ní celá řada ručně přepisovaných překladů z latiny. Avšak překlad překladu překladu ... neboť ani svatý Jeroným, překladatel Vulgaty, nepřekládal vše z hebrejštiny a řečtiny ... může mnohé podstatné informace zkreslit.

S nástupem renesance v Evropě touha po přesných překladech rostla. Na našem území se jako první výzvy zhostila početně malá, politicky málo vlivná, ale přesto pro čistotu a prostotu víry přitažlivá Jednota bratrská. Nejprve bratrský biskup Jan Blahoslav z řečtiny přeložil a vydal Nový zákon (1564) a později vyšla na pokračování v šesti svazcích celá Bible přeložená z hebrejštiny a aramejštiny (1579-1593). Vyšla i jako jednodílka (1596). Tištěna byla v tajné tiskárně v Kralicích nad Oslavou, podle které je i nazývána Biblí kralickou. Tiskárna se stěhovala do Kralic z Ivančic, později byla ukryta a odvezena do polského Lešna.

Jezuité přeložili Bibli do češtiny až v letech 1677-1715, tzv. Pekařova Bible. Bible kralická vyšla na našem území před Bílou horou naposledy roku 1613, proto letos 400 let výročí. V době, kdy u nás byla nemilosrdně pálena a ti, kdo ji vlastnili, převáželi a četli riskovali hrdlo, se dočkala mnoha vydání v zahraničí, v Halle, v Žitavě, celkem na území šesti států. Krásou svého jazyka ovlivnila spisovnou češtinu i slovenštinu, bohatstvím výrazů a srozumitelností předčila všechny dosavadní české překlady.

Naše výstava umožní shlédnout tajně pašovanou a skrývanou kralickou Bibli z roku 1722, hallské vydání. Dále několik starých, i exilových, tisků zpěvníků, modlitebních knížek a Biblí, děl Jana Amose Komenského, Pekařovu Bibli, faksimilii Guttenbergovy míšeňské Bible a tisků bratrských. Dále uvidíte pašované Bible z 20. století, pomůcky pro práci s Biblí – slovníky, gramatiky, lexikony. Ke shlédnutí budou i moderní a obrázková vydání a deset informačních panelů o reformaci. Výstava je vhodná i pro školní mládež a studenty.

Vystavujeme od úterý 10. do neděle 22. prosince 2013 ve sboru Českobratrské církve evangelické v Broumově, Kladská 85, otevřeno po osobní domluvě na telefonních číslech 737 180 687 nebo 774 879 534 nebo mail kitta@seznam.cz .


Zvětšit mapu

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)