Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Uvedením světové premiéry filmu Tajuplný výlet byl slavnostně ukončen projekt Ulity - Langerova zahrada
banner

Uvedením světové premiéry filmu Tajuplný výlet byl slavnostně ukončen projekt Ulity - Langerova zahrada

René Herzán

Sobota, 17. června 2017

Uvedením světové premiéry filmu Tajuplný výlet byl slavnostně ukončen projekt Ulity - Langerova zahrada

V neděli 4. června 2017 byl uvedením světové premiéry filmu Tajuplný výlet slavnostně ukončen projekt Ulity - Langerova zahrada. Při více než půl roku práce se při realizaci projektu setkávali žáci a studenti z místních škol a gymnázia a spolupracovali společně na třech částech projektu.

Výtvarná výzva Tajuplný výlet aneb Příběhy ze staré zahrady probíhala od ledna do konce dubna 2017. Výzva směřovala mezi děti, školní kolektivy, rodiny, jednotlivce a umožňovala výtvarným způsobem zachytit představu příběhů ze starých zahrad. Do tohoto společného snažení Ulity- výtvarníků z kroužku New Art a Masarykovy základní školy se zapojilo 19 třídních kolektivů z MŠ Příčná, Masarykovy ZŠ a Hradební ZŠ, svůj obrázek připojily i dvě broumovské výtvarnice Kateřina Karpfová a Ema Wagnerová.

Výstava všech prací probíhala v Galerii Ulity 5. – 20. května 2017 a navštívili ji především žáci místních škol v dopoledních hodinách, ale také rodiče odpoledne. Slavnostní předání cen proběhne 20. června 2017 v sále Infocentra v Broumově, kde bude dětem po předání odměn promítnut film Tajuplná zahrada.

Další částí projektu bylo zviditelnění a zveřejnění objevených starých fotografií Otto Kahlera z roku 1908, který na nich zachytil tehdejší krásu dnes již zapomenuté Langerovy zahrady. Ta bývala součástí Langer-Schrollovy vily a dnes si ji můžete představit již jen pomyslně na pozemcích zahrady Dětského domova, Dětského hřiště a vedlejšího soukromého pozemku. Zahrada končila Liščím potokem a byla velmi pečlivě udržována, nacházely se v ní altány, udržované cesty, květinové záhony a Palmový dům. Dnes jsou k dohledání již jen fragmenty tehdejší její krásy. Dobové originály fotografií do projektu poskytl Institut regionální paměti Broumovska Petra Bergmanna.

Na této části projektu spolupracovali Dáša Zbořilová a Petr Bergmann, ti dodali obrazový materiál – dobové i současné fotografie, a studenti Gymnázia Broumov s Evou Kroupovou v rámci projektu David a Goliáš, kteří vypracovali doprovodné texty - podklady k nim jim dodala Městská knihovna, Státní okresní archiv Náchod a Muzeum Broumovska. Čerpali také z knihy Petra Bergmanna Broumovsko na historických zobrazeních, který také jejich texty doplnil.

"Cílem našeho snažení bylo představit společně vily a jejich zahrady v Broumově na přelomu 19. a 20. století, vznikla souborná výstava, na které jsme veřejnosti představili fotografie Otto Kahlera a také nejkrásnější tehdejší broumovské vily a jejich zahrady a nejdůležitější tehdejší parky, Klášterní zahradu a Park Alejku," uvedla Dáša Zbořilová.

Výstava je otevřená od 24. května 2017 v Galerii Ulity v Klubu ROK. Vznikl tak Průvodce Broumovem na přelomu 19. a 20. století, který má již i své webové stránky www.pruvodcebroumovem.cz .Ty jsou ještě stále ve "výstavbě" a bude se na nich nadále pracovat.

Nejdůležitějším bodem této části projektu ale bylo otevření Langerovy zahrady veřejnosti. V rámci programu Gymplfestu 25. a 26. května 2017 se do Langerovy zahrady mohl přijít podívat každý zájemce. V areálu zahrady byly rozmístěny panely s fotodvojicemi pohledů do zahrady v roce 1908 a 2016. Fotografie Otto Kahlera doplnily současné od Jana Hrdého. Přenosné venkovní panely vyrobil Josef Štěpán. "Děkujeme jim i ředitelce Dětského domova Haně Židové za umožnění vstupu veřejnosti do jejich části zahrady a možnost instalovat v zahradě panely s fotografiemi. Děkujeme také Infocentru Broumov za možnost umístit panely v prostoru Dětského hřiště," řekla Dáša Zbořilová.

K úplnému závěru projektu - mezi tím vším snažením - finišovala skupina studentů a žáků, kteří se pokusili amatérsky pod vedením Tomáše Valáška, Vlasty Humlové a Dáši Zbořilová v Ulitě natočit animovaný film Tajuplný výlet. Půl roku práce vměstnali do deseti minut. Film se inspiroval knihou Jiřího Trnky Zahrada a byl zároveň i součástí projektu Masarykovy ZŠ Broumov Celé Česko čte dětem. Masarykova škola již sedmý ročník tohoto národního projektu doplňuje každoročním Tajuplným výletem po okolí, který doprovází literárními úkoly. Ten letošní začínal v Naší zahradě u Ulity a školy, pokračoval i do Langerovy zahrady a končil v Klášterní zahradě. Zde byl veřejnosti představen celý projekt Langerova zahrada a slavnostně promítnut ve světové premiéře film Tajuplný výlet. Děj neprozradíme, jediné co můžete čekat je, že se projdete Langerovou zahradou... Promítání zakončila beseda Jaroslava Špuláka s hercem Janem Zadražilem a redaktorem Tomášem Peterkou, kteří četli ze svých oblíbených knih a podpořili tak projekt Celé Česko čte dětem.

Film můžete od července 2017 shlédnout před každým promítáním v broumovském kině. Na jeho tvorbě se podíleli Honza Závodný, Sára Pavelková, Lenka Žočková, Martin Žáček, Adéla Zelená, Anežka Durdincová, Šárka Novotná, technickým zázemím pak Lucka Zelená, Lenka Plešingerová a Lukáš Růžička... a moc je to bavilo...

"Velmi děkujeme obecně prospěšné společnosti Pro rozvoj Broumovska, která celé naše snažení podpořila v rámci programu Máme rádi Broumovsko. Děkujeme Petru Bergmannovi, který vše inicioval poskytnutím originálů fotografií Otto Kahlera našemu projektu. Děkujeme Městu Broumov, které podpořilo projekt Tajuplný výlet – Celé Česko čte dětem a velmi děkujeme řediteli Ulity Miroslavu Frömmelovi za velkou podporu projektu, budeme dál pokračovat... spolupracovat... a tvořit," dodala závěrem Dáša Zbořilová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)